Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. július 27., szerda

A hányás - Miért hányhat gyermekünk?

A hányás - Miért hányhat gyermekünk?
 Szerző: WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász Megosztás Facebookon Google+ Oldalajánló Nyomtatás
A hétköznapi életben a vírus- vagy baktériumfertőzéshez kapcsolódó hányással találkoznak a szülők a leggyakrabban, de számos betegség tünete lehet. A hányás számos kórkép tünete lehet és nem csak a gyomor-bélrendszer betegségeit kíséri. Előfordulhat például alsó lebenyi tüdőgyulladás, vakbélgyulladás, bélelzáródás, agyrázkódás, pszichés betegség, agyhártyagyulladás, anyagcsere betegség, középfülgyulladás, húgyúti fertőzés és még számos betegség kapcsán. Hányinger, hányás jelentkezhet a garatot érő ingerlő hatások következtében is: mandulagyulladásban a megduzzadt mandula miatt, arcüreggyulladásban pedig a garatba hátra lefolyó váladék miatt. Fertőzéses megbetegedések A hétköznapi életben a fertőzéshez kapcsolódó hányással találkoznak a szülők a leggyakrabban. A panaszokat főleg vírusfertőzés okozza, de bakteriális fertőzés eredménye is lehet. A gyermek hányhat naponta csak 1-2, míg máskor 10-20 alkalommal is. Sajnos előfordul, hogy a gyermekben semmilyen étel illetve folyadék nem marad meg. A hányást kísérheti hőemelkedés, láz, hasmenés, hasi fájdalom, a torok általában vérbő.
A nagyfokú folyadékvesztés, illetve a folyadékfogyasztási képtelenség miatt a gyermek kiszáradhat, szeme aláárkolt, nyelve lepedékes, bágyadt, a csecsemők kutacsa beesett lesz.
Mit adjunk gyermekünknek a mielőbbi gyógyulás érdekében? A folyadékveszteség miatt gyermekünk kívánja a különböző italokat. Adjunk neki teát vagy szénsavmentes vizet, de csak kortyonként! Ne engedjünk a gyermek kérésének, és ne itassunk meg vele egyszerre 1-2 dl folyadékot, mert a gyulladt gyomor kilöki magából, újabb hányást eredményezve. Érdemes nézni az órát, és az első órában öt percenként mindössze 2-3 korty folyadékot adjunk! Ha ez bennemaradt a szervezetében, a következő órában kicsit több folyadékot lehet adni, de még mindig ne 2 dl-t egyszerre. A folyadékot 10 percre itatás előtt be lehet tenni a hűtőbe, ugyanis a hűtött folyadék csillapítja a hányingert. Elektrolit oldatok Hányás során a szervezet többféle létfontosságú iont veszít (nátrium, kálium, klór). Az elektrolit oldatok pótolják ezeket az elveszített ionokat, így elősegítve a szervezet felépülését. Orvosunk írhat fel hányás elleni kúpot (B6-vitamin tablettával lehet próbálkozni, sok esetben azonban azt is kihányja a kicsi), illetve nagyon jót tesznek a különböző - vényköteles - elektrolit oldatok, melyek a hányás során elvesztett különböző ionokat pótolják. A patikákban különböző ízesítésben kaphatóak, így kiválasztható a kicsi ízlésének leginkább megfelelő készítmény. Ha gyermekünk nem akar elfogadni semmilyen elektrolit oldatot, akkor sós-cukros teát érdemes vele itatni. Mivel a hányást gyakran követi hasmenés, probiotikus készítmények adása is javasolható. Ez könnyen kivitelezhető a patikákban recept nélkül kapható különböző probiotikum készítményekkel. Általában íztelenek, így könnyen beadható gyermekünknek anélkül, hogy azt észrevennék. Meleg italba azonban ne tegyük, mert hatása semlegesítődik. Probiotikus készítmények A különböző bélgyulladások, de egyes antibiotikum készítmények adása során is normál bélflóránk sérül. A normál bélbaktériumoknak számos hasznos tulajdonsága van, például K vitamint termelnek, közvetve immunerősítő hatással rendelkeznek, illetve védik a bélrendszert a betegséget okozó baktériumok, vírusok elszaporodásától.
 Amikor csökken ezen bélbaktériumok száma, érdemes azokat pótolni. Bővebben: prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok>> Néha annyira erős a hányás, hogy injekció adására van szükség. Ez az esetek nagy részében megállítja a hányást, de kiszáradás esetén sajnos kórházi beutalásra és infúzió adására is sor kerülhet. Mit tehetünk még hányás ellen? Diétázzon 4-5 napon keresztül, kerülje a tejtermékek, a sült, fűszeres, zsíros dolgok fogyasztását, a szénsavas, rostos italokat! Egyen főtt, párolt könnyű ételeket, igyon teát, szénsavmentes vizet, szűrt levet! Miért hányhat még gyermekünk? Bukás. Csecsemőkorban sok babánál előfordul a bukásnak nevezett jelenség, amikor a kicsi száján étkezések után visszacsordogál a táplálék, néha nagyobb mennyiségben. Ez csecsemőkorban normális jelenség, amely a nyelőcső és a gyomor közötti záróizomzat gyengeségéből, illetve az éretlen anatómiai viszonyokból adódik. Általában egyéves korra ez az izom megerősödik, illetve a szervek anatómiai helyzete úgy változik, hogy a bukás megszűnik. Ha a bukás során sokszor és nagy mennyiségű táplálék jön vissza, akkor hasi ultrahang vizsgálattal igazolni lehet a refluxot, azaz a gyomorból a nyelőcsőbe visszafolyó táplálék tényét. Ilyenkor - számos más módszer mellett - anyatej- illetve tápszersűrítővel segíthetjük elő a bukás csökkenését, megszűnését.
Sugárhányás. A hányás jelentkezhet sugárhányás formájában is, amikor a hányást nem előzi meg hányinger és a hányadék nagy ívben, hirtelen erővel távozik a gyomorból. Ez általában a központi idegrendszert érintő betegségek kapcsán fordul elő, például agyhártyagyulladás esetén, de előfordulhat például a lentebb részletezett pylorus stenosis esetén is. A pylorus stenosis A betegséget a gyomor pylorus nevű izmának megnagyobbodása eredményezi: külső átmérője ennek következtében nagyobb a normálisnál, míg a belső átmérője túl szűk, így a táplálék nem tud rajta áthaladni. A has vizsgálatakor a fejlett pylorus általában dudor formájában tapintható a gyomortájékon, illetve nem egyszer a gyomor visszafele irányuló mozgása is látható a hasfalon keresztül. Hasi ultrahang vizsgálattal meg lehet mérni a pylorus átmérőjét, mely a normál értéktől nagyobb. Pylorus stenosis. Az úgynevezett pylorus stenosis általában 2-4 hetes csecsemőknél jelentkezik, főleg fiúknál. Minden étkezést hányás követ, a hányadék sugárhányás formájában távozik. A kicsi hányás után szívesen eszik, majd újból hány. A baba nyugtalan, éhes, sír. Súlya először stagnál, majd fogyás következik be. Elhanyagolt esetben mire orvoshoz kerül már lesoványodott, arca öreges, gondterhelt. A betegség ma már rutineljárásnak számító műtéttel orvosolható, és utána a kicsi szépen fejlődik.
 Bulimia. Sajnos napjainkban egyre több esetben találkozunk olyan fiatal lányokkal, akik a sportolás, az egészséges táplálkozás illetve saját alkatuk, adottságaik elfogadása helyett a fogyás és az áhított sovány testalkat érdekében inkább meghánytatják magukat. Ezt bulimiának nevezzük. A hánytatás nagyon veszélyes, mivel a gyomorsav felmarja a nyelőcsövet, a nyelőcsőn fekély alakulhat ki, illetve a nyelőcsőben az erek felsértése miatt erős vérzés keletkezhet. Tartós bulimia esetén - a nyelőcső nyálkahártya sejtjeinek átalakulásával - idővel nyelőcső rák jöhet létre. Éppen ezért mindenképpen el kell magyarázni ezeknek a lányoknak, hogy milyen nagy bajt okozhatnak önmaguknak, és - szükség esetén gyermekpszichológus segítségével - helyes énképet, önbecsülést kell kialakítani bennük. (WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos)

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/gyermekgyogyaszat/196/a-hanyas-miert-hanyhat-gyermekunk


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése