Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. július 17., vasárnap

Minden egyke önző?

Minden egyke önző?


 Sokféle mendemonda él az egykékről: irigyek, beképzeltek, élhetetlenek és persze önzők. De vajon mi az igazság. A pszichológus válaszol.


A tapasztalat nem igazolja az egykékről kialakult általánosításokat: nem feltétlenül önzők, beképzeltek, irigyek vagy éppenséggel élhetetlenek, mimózák és anyámasszony katonái. A személyiség formálódására ugyan hatással vannak a testvérek, de nélkülük is kínálhatsz olyan helyzeteket, szerepeket, amelyekben gyakorolhatja a megosztást, küzdhet az önérvényesítésért, vagy egyszerűen csak megtapasztalhatja, hogy most éppen nem ő van a középpontban.

Akkor sem kell folyamatosan a gyerekkel foglalkoznod, amikor hármasban vagytok
- Minden gyerekközösség megkívánja a társas szabályok betartását, az alkalmazkodást. Lehetőséget ad az önismeretre a másokkal való összehasonlítás által, az előnyös tulajdonságok kamatoztatására, segítségnyújtásra, együttérzésre. Rábír a segítségkérésre, sarkall a fejlődésre - egykének ezért jó terep az ovi, a sportegyesület, a tág rokoni, baráti kör.

- A testvér szerepét némileg betöltheti egy barát, unokatestvér, akivel nemcsak közös programokon, hanem unalmas hétköznap délutánokon vagy egy-egy ott alvós hétvégén, nyaraláskor is együtt lehet. A "vendég gyereket" ne kezeld vendégnek: nincs szükség szórakoztató programra, extra uzsira-nasira - hagyd, hogy maguk alakítsák a kapcsolatot, torzsalkodva-kibékülve.

- Akkor sem kell folyamatosan a gyerekkel foglalkoznod, amikor hármasban vagytok. Időnként elfoglalhatja magát egyedül, nélküle is elmehettek "felnőttprogramra" együtt vagy külön-külön. Szervezzetek közös családi programokat baráti körötökkel vagy valamilyen közösséggel, így tágulhat a szoros apa-anya-gyerek kapcsolat - tanácsolja Kovácsné Tóth Kriszta pszichopedagógus.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése