Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. július 22., péntek

FELKÉSZÜLÉS A SZOPTATÁSRA

FELKÉSZÜLÉS A SZOPTATÁSRA
A nő ékessége, az anyaság csodája
Áldott állapot, ezzel a szép és találó kifejezéssel jellemzi a magyar nyelv a várandós időszakot. A szoptatásra való felkészítést már ekkor javasolt testileg-lelkileg elkezdeni. 
A felkészülésbe vonják be az édesapákat is, mert szükség lesz segítségükre, támogatásukra ahhoz, hogy tartósan tudják szoptatni a babát. Az apák gyakran félnek, hogy a szoptatás „tönkreteszi” a mama mellét, hatással lesz szexuális életükre. Javasoljuk, hogy olyan családtagtól, baráttól kérjenek tanácsokat az egészségügyi szakembereken kívül akiknél sikerese, tartós volt a szoptatás. Ne azok véleményét kérjék ki akik szerint a tápszer az anyatejjel azonos értékű. Gyakran előre félnek attól a szülők, hogy a szoptatás miatt otthonuk rabjává válnak. Ma ez már nincs így, hiszen nagyon sok helyen szívesen látják a pici csecsemőket is.
A siker titka, hogy a várandósok bízzanak önmagukban és párjukban,
segítsék, támogassák egymást!
 A mell várandósság alatti változásai
A terhesség első jelei közé tartozhat a mellek feszülése, duzzadása. Ez azt jelenti, hogy a megváltozott hormonhatásra a tejmirigyek fejlődésnek indulnak és felkészülnek arra, hogy az újszülött megszületése után készen álljanak a tejelválasztásra. A mellek lényeges növekedése súlyuk és térfogatuk gyarapodása természetes folyamat. A növekedés folyamatos, de egyénenként eltérő mértékű. A viszonylag rövid idő alatt bekövetkező nagymértékű változást a bőr igyekszik követni, ám nem ritka, hogy terhességi csíkok jelennek meg rajta. A bimbóudvar megnő, sötétebbé válik. Ez szülés után halványabbá válhat, de nem tűnik el teljesen. A melleket teljesen behálózó – főleg világos bőrű nőkön egész élénken látható – kékes érhálózat a fokozott igénybevétel, a szoptatás miatt alakul ki, majd a szoptatás után magától eltűnik.
A női mell és az emlőbimbó mérete, alakja, formája nagyon különböző. Nincs olyan hölgy, akinek a két melle teljesen szimmetrikus, egyforma. Ezeket az adottságokat a legtöbb nő gond nélkül tudomásul veszi és sokan büszkék nőiességük külső jegyére, mellükre.
Az emlőbimbó lehet egészen pici, de az átlagnál jóval nagyobb vagy lapos, akár befelé forduló is. A befelé forduló bimbót a rövid tejtermelő csövecskék okozzák. Ezt az adottságot a serdülő kor végén a fiatal lányok, majd hölgyek gyakran esztétikai hibaként élik meg. Ennek következménye lehet, hogy önbizalmuk csökken, gátlásosakká válnak.
Az emlőbimbó előre emelhetősége a szoptatás szempontjából talán még fontosabb, mint az esztétikai okok, a külső megjelenés miatt. A várandósság ideje alatt megváltozhat a lapos vagy befelé fordult mellbimbó és kiemelkedővé válhat. Abban az esetben, ha ez nem következik be, a baba esetleg nehezen tud szopni. Esztétikai problémák megoldására és szoptatási nehézségek megelőzésére is van lehetőség. A mell várandós időszak alatti „edzésére” pl. frottír törölközővel való dörzsölésére nincs szükség, de még veszélyes is lehet! Ez az erős inger oxitocin felszabadulását indíthatja meg és abortuszt vagy koraszülést okozhat.
A szülésznő gyakorlati tanácsai
Lapos, befelé fordult mellbimbó esetén meg kell nézni a mellbimbó alakját és azt, hogy ingerlésre mennyire emelkedik ki. Amikor a bimbó lapos vagy befelé forduló akkor azt az újszülött nehezebben tudja majd a szájába enni. Sok kismamánál bevált egy egyszerű speciális segédeszköz a bimbókiemelő, mellyel általában orvosolható a gond. Ezzel közvetlen mellre helyezés előtt – tehát már szülés után – karján a babával, egy kézzel ki tudja emelni a bimbót. A mellbimbó feszülését, duzzanatát is csökkentheti a speciális bimbókiemelő eszköz használata. Leghatékonyabb a két méretű tölcsért tartalmazó, mert az, ha kisebb vagy nagyobb a bimbó akkor méretének megfelelően cserélhető.
 Mellápolási tanácsok
1.     Ne mossa szappannal, tusfürdővel vagy fertőtlenítő szerrel a mellét, mert ezek szárítják a bőrt. Zuhanyozás után, ha szükségesnek érzik az édesanyák bekenhetik testápolóval vagy speciális stría krémmel, olajjal a mellüket.
2.     A mell nagymértékű növekedésének kedvezőtlen hatásait ellensúlyozhatják a mamák megfelelő melltartó viselésével. A jó melltartó követi a mell természetes egyéni formáját, nem szorít, nem nyom. Lehetőség szerint olyan anyagút ajánljanak, amely elasztikus összetevők mellett minél több pamutot tartalmaz. Ez biztosítja a kellemes viseletet.

3.     A várandósság utolsó hónapjában előfordul, hogy szivárog az előtej. Ebben az esetben javasolják higiénés okokból melltartóbetét használatát. Olyan melltartóbetét a megfelelő, amelynek bőrrel érintkező felülete teljesen folyadék átpergető, ezért a mellbimbó és a bimbóudvar mindig szárazon marad. Fontos az is, hogy a ruha se ázzon át!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése