Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. július 26., kedd

Téveszmék a nyári hasmenésről

Téveszmék a nyári hasmenésről

Néhány téveszméről szeretnék írni a manapság gyakoribb fertőző hasmenéses megbetegedések kapcsán. Számos vírus és baktérium okozhat gyors lefolyású betegséget. Az első napon gyakran hányinger, hányás is kínozza a beteget, néha magasra felmegy a láz, majd gyakori, erős, vizes hasmenés kezdődik.
A hányás többnyire csak az első napon fordul elő, ami szerencse, mert így legtöbbször szájon át pótolható a hasmenéssel vesztett tetemes folyadék- és sómennyiség, és a legtöbb beteg nem szorul infúzióra. A láz is hamar szűnik, de a hasmenés néha makacs, napokig eltarthat. Az esetek nagy részében a betegség spontán gyógyul, diéta, folyadék- só- és cukorpótlás mellett, nem szükségesek tüneti szerek, sem antibiotikus kezelés.
Nézzük, milyen téveszmék élnek a köztudatban?
1. téveszme: Hányás, hasmenés és láz esetén azonnal orvoshoz kell fordulni
2. téveszme: Rögtön gyógyszert kell szedni a házipatikából.
3. téveszme: Napokig koplalni kell.
4. téveszme: Nem szabad semmit inni, mert azonnal kijön.
5. téveszme: Feltétlenül antibiotikumot kell szedni.
6. téveszme: A folyadékháztartás csak infúzióval rendezhető.
7. téveszme: Amint elmúlt a hasmenés, bármit ehetünk.
Ad1: Legtöbbször nem szükséges orvos, a betegség magától gyógyul. Nagyon idős beteg vagy nagyon fiatal csecsemő, valamint súlyos betegek esetében természetesen orvosi ellátás indokolt.
Ad 2: A 38 fok feletti láz csillapítására helyes bevenni egy szem lázcsillapítót, de a hányás, hasmenés ellen a betegség első napján nem érdemes gyógyszerrel küzdeni, helyesebb, ha hagyjuk, hogy mielőbb távozzon, ami távozni szeretne.
Ad 3: Koplalni csak addig kell, amíg a hányás meg nem áll, utána lehet apránként inni, jeges vizet, teát, limonádét, almalét, majd piritóst, kétszersültet, kekszet, reszelt almát, zsírtalan húslevest enni.
Ad 4: Az étkezés valóban reflexesen provokál egy kis székletürítést, de nem az jön ki, amit megittunk, megettünk, az a gyomorba kerül, és onnan felszívódik. Ez nem lehet a folyadékfogyasztás gátja.
Ad 5: Antibiotikus kezelésre a fent leírt kórképben egyébként egészséges felnőtt esetében többnyire nincs szükség. Még a bakteriális eredetű bélfertőzések (pl. Salmonella, E. coli, Campylobacter) többnyire antibiotikum nélkül, maguktól meggyógyulnak. Tartós láz, véres-gennyes széklet és hasgörcsök esetén azonban antibiotikus kezelés kell.
Ad 6: Infúzióra csak akkor van szükség, ha a beteg napokon át hány, kiszárad, nem tud inni. Az elveszett folyadékot általában só, cukor és víz pótlásával természetes úton vagy rehidráló folyadékok formájában sikerrel pótolhatjuk.

Ad 7: Gyógyulás után csak fokozatosan térhetünk vissza az eredeti étkezéshez pár nap alatt. 1-2 hétig tanácsos szüneteltetni a tejfogyasztást átmeneti laktóz intolerancia miatt. Zsíros és rostos ételeket se együnk pár napig.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése