Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. július 18., hétfő

A terhesség legelső jele

A terhesség legelső jele
Ez a cikk 3 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Aki igazán érzékeny teste változásaira, a terhességi tesztek előtt is észlelheti magán a másállapotot.
Minden nő másképp működik, és ez igaz a terhességre is: nincs két nő, akinek tünetei teljes mértékben megegyeznének. Sőt, mivel ezeknek a tüneteknek nagy része egybeesik a premenstruációs tüntekkel, sokan nem is észlelik őket, nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget nekik. Ráadásul az alább felsorolt korai tüneteket nem csak a fogantatás okozhatja, így biztos eredményt csak a terhességi teszt adhat.
Vérzés, görcsök
Néhány nappal a fogantatás után a megtermékenyített petesejt megtapad a méh falán. Ez pecsételő vérzéssel és görcsökkel járhat. A vérzés a megtermékenyítés utáni 6-12. nap között történhet. A görcsök a menstruációs görcsökre hasonlítanak, sokan össze is tévesztik velük, a vérzést pedig havi vérzésnek gondolják. Pedig mind a vérzés, mind a görcsök enyhébbek, mint menzesz során.
Sok nőnél közvetlenül a fogantatás után megnő a hüvelyváladék mennyisége, ami fennmaradhat a terhesség végéig. Ez önmagában nem kóros, ha azonban a váladék kellemetlen szagú, szokatlan színű, esetleg égő, viszkető érzéssel jár, nőgyógyászhoz kell fordulni, mert bakteriális vagy gombás fertőzés állhat fent.
Megduzzad a mell
Ugyancsak a legelső tünetek között van a mell érzékenységének, méretének változása. A fogantatás után a női hormonok szintje hirtelen megváltozik, ennek hatására már a fogantatás után egy-két héttel a mellek megduzzadnak, fájóan érzékenyek lehetnek, illetve a bimbóudvar sötétebbé válhat. A szervezet néhány hét alatt szokik hozzá a hormonális változásokhoz, ezt követően a mell érzékenysége csökken.
Fáradtság, émelygés
A különösen nagy fáradtság ugyancsak árulkodó jel, már a fogantatást követő héten jelentkezhet. Ennek hátterében elsősorban szintén hormonális okok állnak - a progeszteronszint emelkedése -, de egyéb tényezők, mint a vércukorszint vagy a vérnyomás csökkenése, illetve a vérképződés fokozódása is hozzájárul. A fáradtság ellenszere a sok pihenés, illetve a fehérjében és vasban gazdag táplálkozás.

A reggeli émelygés, hányinger szintén a terhesség korai jele lehet. Ennek egyik oka, hogy a hormonális változások miatt lassul az emésztés, a gyomor kiürülése is. A rosszullét többnyire reggel jelentkezik, de a nap bármely szakaszában előfordulhat.
Ugyancsak kezdetektől jellemző bizonyos ételek erős kívánása, illetve másoktól való undorodás, ami akár a terhesség végéig is eltarthat, ám a nők többségénél a tünetek a várandósság 13-14. hetétől enyhülnek.
A menstruáció elmaradása
A terhesség legnyilvánvalóbb tünete a havi vérzés elmaradása, ez az, ami a legtöbb nőt arra készteti, hogy terhességi tesztet vásároljon. Fontos tudni azonban, hogy nem csak fogantatás miatt késhet vagy maradhat el a menzesz, stressz, hormonális problémák, nagyobb hízás, illtve drasztikus fogyás is okozhatja. Továbbá vannak nők, akik a terhesség alatt is véreznek - hogy ez mikor számít normálisnak, és mikor kell az ügyeletre fordulni, arról ajánlott kikérni a nőgyógyász véleményét.
Egyéb korai tünetek
Ugyancsak hormonális hatásra a fogantatást követő 6-8. héttől erősödik a vizelési inger, az emésztés lelassulása miatt viszont gyakoribbá válik a székrekedés. Ennek ellenszere a sok folyadék, a rendszeres mozgás és a nagy rosttartalmú ételek.
Hormonális hatásra az első trimeszterben gyakoriak a hirtelen hangulatingadozások is, és sok várandós nő számol be visszatérő enyhe fejfájásról és hátfájásról is. Szintén jellemző tünet a szédülés és a sápadtság, ezek az erek tágulásával, valamint a vérnyomás és a vércukorszint csökkenésével állnak összefüggésben.
Várandósság esetén akár az összes fenti tünet jelentkezhet, de az is előfordul, hogy csak egy vagy kettő nehezíti a kismama napjait.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése