Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. július 18., hétfő

Nem kell aggódni! Mindent a terhesség alatti megfázásról

Nem kell aggódni! Mindent a terhesség alatti megfázásról
A terhesség alatti megfázásra is vonatkozik az a várandósság alatti alapszabály, azaz, amennyire lehet, kerülni kell a gyógyszerszedést. Persze számos mód kínálkozik a terhesség alatti nátha – nem igazán veszélyes – tüneteinek enyhítésére. Íme, néhány!

Ajaj, megfáztam! – kiálthat fel sok kismama rémülten, amikor a nátha klasszikus tüneteit érzékeli magán. A terhesség alatt bármilyen betegséget elkapni ijesztő lehet, hiszen az amúgy is érzékeny lelkiállapot, a maximumra feszített óvatosság azonnal reakcióba lép a lázt, orrfújást, torokfájást látva. Csakhogy gyorsan megnyugtassunk mindenkit: a terhesség alatti nátha nem veszélyes, nem okoz fejlődési rendellenességet a babának, semmilyen komolyabb következménnyel nem jár. Persze tilos félvállról venni, épp ezért itt van néhány tudnivaló és tipp, mit lehet tenni a terhesség alatti megfázás ellen.
Gyógyszert lehetőleg ne
A nátha tipikusan az a betegség, amire az úgymond átlag ember sem feltétlenül szed gyógyszert. Nyilván mindenki átélte már, hogy az orvos hazaküldi, mondván, legyen ágynyugalomban, igyon sokat, ha kísérletező, igyon pálinkát, és úgy bújjon meleg ágyba, de ne szedjen semmilyen gyógyszert. A terhesség alatt megfázást összeszedőkre különösen igaz ez. A felső légúti betegségeket jellemzően vírusok okozzák, így már ezért sem érdemes antibiotikumos kezelésbe kezdeni, mert az a baktériumok ellen hat. Akkor szabad, ha a megfázást bakteriális felülfertőződés követi – de akkor is csak azután, hogy kikértük a várandóst kezelő orvos véleményét.
Megelőzés
A terhesség alatti megfázást nehéz elkerülni, mert manapság már szinte szezontól függetlenül bármikor el lehet kapni. Ugyanakkor némi figyelemmel csökkenthető a terhesség alatt megfázás esélye. Igyekezzük kerülni a nagy tömeget (például pláza, de akár metró is), és tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat. Tüsszentéskor ne kezünk állja a „fuvallat” útját, hanem textilzsebkendő. A papír zsebkendő is jó, csak azt egyből ki kell dobni. Érdemes kézfertőtlenítőt használni, hiszen el sem tudjuk képzelni mennyi piszok van egy-egy korláton, liftgombon vagy bármin, amit mások is használnak.
A legfontosabb: a lázcsillapítás
A meghűléssel együtt olykor láz is jár. Nos, ez az a tünet, amivel muszáj kezdeni valamit, a terhesség alatt megfázásba esőknek. Fontos rögzíteni, itt a 37,5-38 Celsius fokos vagy magasabb lázról beszélünk. Ilyenkor érdemes azonnal felkeresni az orvost, aki tudja mérlegelni: a magas láz vagy a lázcsillapítók esetleges rossz hatása árt többet a babának. A hűs zuhany vagy a borogatás használhat a terhesség alatt megfázónak, de ha tartós vagy magas a láz, mindenképpen szakember segítségére van szükség.
Ezt bármikor szabad
A terhesség alatti megfázás idején érdemes a természetes gyógymódokat előnyben részesíteni. A legfontosabb az ágynyugalom és a bő folyadékbevitel (lehetőleg kamillatea, de a gyümölcstea, gyümölcslé, húsleves is tökéletes választás). Érdemes cukor vagy mézalapú szopogató tablettákkal enyhíteni a torokfájást, és természetes forrásból (gyümölcsök) sok C vitamint fogyasztani. Jól jön a terhesség alatt megfázásban szenvedőnek, ha párásítja a szobát, és többször gőzöl. A sótartalmú orrcseppek vagy otthon is elkészíthető sprayk (negyed teáskanál só és két és fél deci víz elegye) ugyancsak hasznosak. Ismert, hogy a gyógynövények közül a homoktövis termése, a kasvirág, a csipkebogyó, a hársfavirágból készített teák is könnyedén csillapítják a megfázás tüneteit (a terhesség alatt is). Homeopátiás szerekről azonban kérjük ki valamelyik, a területen jártas szakember véleményét.
És persze ne ijedjünk meg: a terhesség alatti megfázás nem árt a babának!



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése