Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. július 15., péntek

A 4 leggyakoribb szülés utáni probléma és kezelésük

A 4 leggyakoribb szülés utáni probléma és kezelésük
A 4 leggyakoribb szülés utáni probléma és kezelésük
A természetes szülés után pillanatok alatt felépülsz. Néhány problémára azonban így is számíthatsz.

hirdetés
A terhesség alatti nehézségekkel a legtöbb kismama felkészülten néz szembe. Tested bonyolult átalakulása azonban nem csak a kilenc hónap alatt lehet hatással mindennapjaidra.

Újdonsült babáddal a karodban még nem ér véget minden probléma, ugyanis a szülés után is számítanod kell bizonyos egészségügyi panaszokra. Többnyire azonban ezek egyszerűen kezelhető bajok: tudd meg, hogyan vészelheted át könnyedén a szülés utáni első hetekben rád váró kellemetlenségeket!
Gyulladt gátseb
Szülés után sok anyukának okoznak gondot az öltések, ha gátmetszése vagy gátszakadása volt. Önmagában a húzódás sem kellemes, sőt, ha véletlenül rosszul varrják össze a gátat, az fájdalmas közösüléshez vezethet, így akár hosszabb távon is komplikációkat okozhat a nemi életed során.

Ez azonban ritkán előforduló orvosi műhiba. Leggyakrabban az jelent problémát, hogy a gátmetszés varratai elfertőződnek, olykor ugyanis a legnagyobb elővigyázatosság és higiénia ellenére is baktérium kerülhet ezen az intim részen a sebbe.
Az elfertőződött varratokat rendszerint gondos higiéniával és gyakori fürdésekkel gyógyítani lehet, de előfordulhat, hogy súlyosabb esetben csak antibiotikumos kezelés segítségével gyógyulhatsz meg.
Előreesés
A gyors szülés, a hosszú vajúdás vagy a túl nagy baba súlya miatt meggyengülhetnek a medencefenék-izmok, melyek a medencében található belső szerveket tartják. Ilyenkor az izomzat már nem tudja megtartani méhedet normális helyzetében, ezért az előreesik a hüvelybe.

Más szervekkel is előfordulhat hasonló, mint a hólyag, a húgycső és a végbél, ez pedig már a hüvelyre is erőteljes nyomást gyakorol, minek következtében az is előreeshet. Mindez szintén fájdalmas szeretkezéshez vezethet, de az is intő jel lehet, ha gyakran érzel húzást, fájdalmat vagy súlyt a hasadban.

A szülés után minél előbb fogj bele a medencefenék izomzatát erősítő gyakorlatokba, ezzel ugyanis megelőzheted a súlyos problémát. Emellett azonban az étkezésedre is ügyelj, ugyanis az előreeséssel gyakran székrekedés is együtt jár. Egyél minél több rostban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, ha ugyanis elkerülöd a székrekedést, nem kell erőlködnöd, ami egyébként szintén előreeséshez vezethet. Jó, ha tudod, hogy a közepes mértékű méhelőreesésen pesszárium használatával is javíthatsz.
Inkontinencia
Az orvosok ma már úgy gondolják, hogy a vizeletcsurgást a terhesség során a női testben bekövetkezett változások okozzák, és nem a medencefenék-izomzat meggyengülése. Hüvelyi szülést követően gyakori probléma, hogy a nők nem tudják szabályozni a vizelet-visszatartást.

Ez általában csak néhány hétig tart, de előfordulhat, hogy még hónapokkal a szülés után is fejfájást okoz néhány vizeletcsepp. A stresszből adódó vizeletszivárgás, ami többnyire nevetés, köhögés vagy egyéb megerőltető folyamat során jelentkezik, még tovább, akár egy évig is eltarthat, az idő múlásával azonban minden esetben javulnak a tünetek.

A természetes folyamatra rásegíthetsz néhány medencefenékizomzat-erősítő gyakorlattal és intim tornával, ami a legjobb ellenszere bármilyen eredetű inkontinenciának. Így is beletelhet néhány hétbe, mire hólyagműködésedben bármiféle javulást érezhetsz, de ne add fel! A problémás időszakban pedig feltétlenül viselj külön erre a célra kidolgozott egészségügyi betétet.
Széklet-visszatartási problémák
A fogós szülés, a súlyos szakadás vagy a gátmetszés megsértheti a végbél záróizmait és idegeit, melyek a bélnyitást és zárást szabályozzák. Emiatt gondjaid támadhatnak bélmozgásod irányításával. A széklet-visszatartási elégtelenség azonban nem tart örökké: időtartama azon múlik, hogy mekkora kár keletkezett. A gyógyulás hat héttől akár négy hónapig is elhúzódhat, de kivételes esetekben ennél tovább is tarthat, amíg visszaáll a normális bélműködés.

Ebben az esetben is az segíthet, ha medencefenék-izomzatodat erősíted. Ezek a gyakorlatok ugyanis növelik a gát vérellátását, ami felgyorsítja a gyógyulás folyamatát.
Amennyiben a torna nem javítana helyzeteden, mindenképpen említsd meg a problémát orvosodnak: nem kell zavarban érezned magad egy cseppet sem, hiszen ez természetes és gyakori jelenség, ami szülés után sok nővel megesik!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése