Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. július 18., hétfő

Nem mindig jelent vetélést, ha vérzel a terhesség alatt!

Nem mindig jelent vetélést, ha vérzel a terhesség alatt!
Ha a várandósságról kéne filmet forgatni, valószínűleg az lenne a munkacíme, hogy Ahol vér fog folyni...merthogy ez az egyetlen dolog, amely mindegyik terhességre jellemző kivétel nélkül. Persze nem mindegy, hogy mikor vérzünk és főleg miért.
Nincs még egy dolog, ami akkora pánikot tudnak kiváltani egy terhes nőből, mintha hirtelen elkezdene vérezni. Talán megnyíugtató lehet a gondolat, hogy ezzel egyáltalán nincsen egyedül. A várandósok 30 százalékánál ugyanis valamilyen formában jelentkezik vérzés az elsó trimeszter alatt, és az esetek felében teljesen normális lefolyású terhességről beszélhetünk. Ám a másik 50 százalék esetében vetélésről van szó.

Általánosan érvényes, hogy amint vérzést tapasztalunk, hívni kell a nőgyógyászunkat, és vízszintes, nyugodt helyzetbe kell helyezkednünk, ameddig nem tud megvizsgálni bennünket. Használjunk betétet, amivel ellenőrizni tudjuk a vérzés mértékét, és ha óránként cserélnünk kell, akkor irány a kórház!

Mivel aztoban a vetélésen kívül számos oka lehet a nem várt vérveszteségnek, álljon itt most a babble.com összefoglalója arról, mi minden okozhat vérzést a terhesség alatt.

1. Beágyazódás

Ez a terhesség legkorábbi szakaszában jelentkező, pecsételő vérzés a megtermékenyítéstől számított 6-14. napon jelentkezik. A megtermékenyített petesejt méhbe ágyazódása okozza, néhány órától egy-két napig tarthat és mennyisége jellemzóen kevesebb (maximum harmada) a normális menstruációnak.

2. Érzékeny méhnyak

Ha nemrég közösültél, vagy vaginán keresztül végzett ultrahangvizsgálaton voltál, előfordulhat, hogy a méhnyak irritációja barnás-sötét vöröses enyha vérzést okozhat. Ha ehhez hasonló vérzést tapasztalsz, mindenképpen konzultálj orvosoddal, hogy mi a teendő, és a kellemetlenséget kiváltó tevékenységet hagyd abba.
3. Vetélés

Minden negyedik ismert terhesség végződik vetéléssel, és legtöbbször az anya által befolyásolhatatlan okból. (Gyakran olyan korán történik, hogy a nő nem is veszi észre, hogy terhes volt) Az esetek többsége az első 12 hónap során történik, és jelei között van a világosvörös vérzés, valamint a menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalmak. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, aki megállapítja, hogy rendben van-e a magzat szívverése.

A vetélés miatt nem érdemes önmagunkat hibáztatni, hiszen számos ismert kiváltó ok létezik a hormonális ingadozásoktól elkezdve az anyát ért enyhe fertőzésekig. Az esetek felében a magzat valamely rendellenessége okozza a vetélést.

4. Subchoriális hematóma

Előfordulhat, hogy a terhességünkkel minden rendben zajlik, mégis vérzést tapaasztalunk. A jelenséget okozhatja vérömleny a méhlepény mögött.Ezek a terhességek 20 százalékában kialakuló rögök egy sereg problémát okozhatnak, de olyan is előfordul, hogy teljesen ártalmatlannak bizonyulnak. Az első trimeszterben elválaszthatják a méhlepényt a méh falától, ami vetéléshez vezet, de az is előfordul, hogy maguktól felszívódnak. Ha azonban a harmadik trimeszterben még mindig fennál a diagnózis, akkor súlyos komplikációk mellett koraszülés is történhet.

5. Placenta previa

Ha a méhlepény megtapadása a méhszáj közelében történik, akkor beszélhetünk erről a szimptómáról, amely 200 terhesség közül egyben fordul elő. Ezt a vérzést okozó elhelyezkedés nem feltétlenül jár fájdalommal, de az orvos ultrahangvizsgálat segítségével kiszűrheti. Amennyiben bebizonyosodik, hogy erről van szó, ágynyugalmat rendelhet el, valamint tartózkodást a szexuális élettől. Amennyiben szükséges, a szülést ilyenkor császármetszéssel történik.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése