Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. július 30., szombat

A CROHN BETEGSÉG GYERMEKEKNÉL

Crohn betegség gyermekkorban
Crohn betegség gyermekkorban

A Crohn betegség az emésztőrendszer krónikus fekélyes gyulladása, mely rohamokban fellángolva okoz tüneteket. Jellemzően a  vékonybél és a vastagbél betegsége, de a szájüregtől a végbélnyílásig bárhol előfordulhat az emésztőcsatornában. Általában 14 éves kor felett jelentkeznek a tünetek, de gyermekkorban is előfordulhat. A Crohn betegség a colitis ulcerosa -hoz hasonlóan az IBD betegségek csoportjába tartozik, ami régebben ritka volt gyermekkorban, ám az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az előfordulása a gyermekek körében.
Crohn betegség okai:
A Crohn betegség kialakulásának oka nem ismert. Feltehetően autoimmun folyamat állhat a hátterében, és a statisztikák bizonysága szerint örökletes tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában. Szintén nem bizonyított, de feltételezhető egyes kórokozók szerepe, valamint a betegek személyes megfigyelése alapján a táplálkozás is hatással van a tünetek alakulására.
Crohn betegség tünetei:
Legfőbb tünete a hasmenés és hasfájás. A hasmenés általában folyékony és vizes jellegű, és görcsös hasfájás kísérheti, mely sokszor a has jobb oldalán tapasztalható. Véres széklet és nyálkás széklet nem mindig jelentkezik, de előfordulhat.
A hasmenés és a gyulladt bélfal miatt felszívódási zavar (malabsorptio) alakulhat ki, ami vérszegénységet, ásványi anyag és vitamin hiányt,  valamint fogyást eredményezhet. Emiatt a Crohn betegséget fáradékonyság, étvágytalanság, és az ellenálló képesség csökkenése kísérheti.
Az emésztőcsatornában képalkotó vizsgálatokkal látható elváltozásokat okoz. A gyulladásra jellemző, hogy nem összefüggő gyulladt terület figyelhető meg, hanem gyulladt gócok és egészséges szövetek váltakoznak az emésztőcsatornában.
A Crohn betegség kezdetén gyulladt nyálkahártya alakul ki (ez még nem a betegségre jellemző, nem specifikus gyulladás), ami ha a vakbél környékén jelentkezik utánozhatja a vakbélgyulladás tüneteit.
Ezt követően apró fekélyek jelennek meg a gyulladt területen melyek mélyen a bélfalba hatolnak.
Később szövettani elváltozások során úgynevezett gümők képződnek, melyek gömbölyű képletek amiket krónikusan gyulladt terület vesz körül.
A Crohn betegségben a gyulladás nem korlátozódik a nyálkahártyára, hanem a bélfalra és a bél külsejét borító hashártyára is ráterjed, így összenövéseket, hegesedéseket és szűkületeket eredményez. Az összenövések hatására a bélmozgások akadályozottá válnak ami akár bélelzáródáshoz is vezethet.
A gyulladt területek között kóros járatok úgynevezett sipolyok (fistula) képződnek, mely a gyulladás során termelődött folyadékot (izzadmányt) vezetik el. Ha ezek a sipolyok két összenőtt bélszakasz között képződnek, lerövidítik a táplálék útját a belekben, hisz a mögöttes területeket kikerülve halad a béltartalom a végbélnyílás felé. Ez tovább rontja a hasmenést, és a felszívódási zavart.
Crohn betegség diagnózisa:
A diagnózis felállítása képalkotó vizsgálattal történik. Kontrasztanyagos röntgenvizsgálat, CT és endoszkópos vizsgálatok során jól láthatók a gyulladt, heges bélszakaszok. Szövettani mintavétel után felismerhetők a betegségre jellemző szövettani elváltozások.
A beteg általános állapotát vérvizsgálattal ellenőrzik, mely képet ad a vérszegénység mértékéról, valamint a víz és elektrolit háztartás alakulásáról.
Crohn betegség kezelése:
)
A kezelés célja, hogy a gyulladás csökkentésével, a tünetek enyhítésével, és a felszívódási zavar miatti tápanyag, vitamin és nyomelem hiányok pótlásával javuljon a beteg állapota.

A terápia kiválasztása során az orvos mérlegeli a betegség mértékét, a beteg általános állapotát, és a korábbi kezelések hatását vagy hatástalanságát.

A kezelése gyakorlatilag a colitis ulcerosa betegséggel megegyezik, gyulladáscsökkentőket, szteroidokat és immunszupresszív terápiát alkalmazhatnak.

A tünetek enyhítése miatt fájdalomcsillapítók és hasfogók alkalmazása is szóba jön.

Másodlagos bakteriális gyulladások esetén (pl. tályog kialakulása) antibiotikum adására is szükség van.

Gyermekkorban nagyon nagy hangsúlyt kell helyezni a hiánypótlásra. Vaskészítményekkel, táplálékkiegészítőkkel és vitaminokkal, vagy akár speciális tápszerekkel kell biztosítani a megfelelő bevitelt.

A másodlagos elváltozások miatt, vagy a gyógyszeres kezelés hatástalansága esetén szükség lehet műtéti beavatkozásra is. A műtét sajnos nem gyógyítja meg a Crohn betegséget, mert az egészséges bélszakaszokon hajlamos a kiújulásra.

Diéta jelenleg nem áll a rendelkezésre, mert nem ismert olyan élelmiszer csoport ami egyértelműen felelős lenne a Crohn betegség kialakulásáért, de a betegek saját tapasztalata szerint egyes ételek elkerülése csökkenti a tüneteket.

Crohn betegség szövődményei:
A felszívódási zavar miatt vérszegénység és alultápláltság alakulhat ki, mely a hasmenés hatására a só és vízháztartás zavarával járhat együtt.
A gyulladt bélfal összenövései és hegesedése bélelzáródáshoz vezethet.
A kialakult sipolyok más szervekbe vagy a külvilágba vezetve a gyulladásos folyadékot vagy béltartalmat, fertőzést és tályog kialakulását okozhatják.
A sűrű székelés miatt a végbél nyálkahártyájának berepedése fissura ani kialakulását eredményezheti.
A tartósan gyulladt területek rosszindulatú elfajulása daganat kialakulásához vezethet.
A crohn betegséget gyakran kísérik egyéb elváltozások melyek a szervezetben máshol alakulnak ki. Ilyenek például a különféle ízületi gyulladások, szem és bőr elváltozások.
Crohn betegség prognózisa:
A betegség gyógyíthatatlan a tudomány mai állása szerint, de tartósan tünetmentes időszakok elérhetők. A Crohn-betegségben szenvedők életkilátásai jók, ám sajnos a betegséggel együttélés az életminőség romlását vonhatja maga után.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése