Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. július 15., péntek

A terhesgondozás során végzett vizsgálatok ismertetése

A terhesgondozás során végzett vizsgálatok ismertetése


A terhesgondozás célja, hogy minden olyan kóros állapotot időben felismerjen az orvos, amely az anya, illetve a baba egészségét veszélyeztetheti. Hazánkban a védőnő és az orvos a szakmailag meghatározott irányelvek szerint együtt végzi ezt a feladatot: cikkünkben részletesen ismertetjük a terhesgondozás során elvégzésre kerülő vizsgálatokat.

4-6. hét

Koraterhességi ultrahang-vizsgálat

A vizsgálatsorozat egy koraterhességi ultrahangvizsgálattal indul a negyedik és a hatodik hét között: ennek során a petezsák, ill. az embrió méretéből kiindulva meghatározzuk a terhesség korát, az ötödik hét végétől láthatjuk a szívműködést, és nagyon fontos, hogy kizárjuk a méhen kívüli terhességet. Ebben az időpontban már felismerhető a két petezsákban fejlődő ikerterhesség is.

Laborvizsgálatok

Az ultrahangvizsgálatot kísérő laborvizsgálatok közé tartoznak a teljes vérkép, a vizelet, a vércukor-, a koleszterin- és trigliceridszint vizsgálata, Rh-negatív anyánál pedig az ellenanyag-vizsgálat.

9-10. hét

Ultrahang-vizsgálat

A 9-10. hét során végett ultrahangvizsgálat célja lehet a terhesség korának pontosítása (az embrió normális mérete ekkor 2,3-4 cm), és a szívműködés mellett azt is ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a növekedés üteme. Ebben az időszakban már jól felismerhető az egy petezsákban fejlődő ikerterhesség is.

12-14. hét

Első genetikai ultrahangvizsgálat

A tizenkettedik heti első genetikai ultrahangvizsgálat szükségessége már mindenhol általánosan elfogadott. Ajánlott vizsgálat az ún. kombinált teszt, amely az egyik leghatékonyabb kromoszóma-rendellenességeket szűrő teszt: ez a vizsgálat egy részletes ultrahangvizsgálatból, illetve az anyai vér vizsgálatából áll. A teljes vizsgálat 1-1,5 órát vesz igénybe, így a kismamák egy konzultáció keretében rögtön megkapják a leletet.
A 12-14. héten az embrió ülőmagassága 45 és 84 mm közé esik.

16-18. hét

AFP és HbsAg szűrés

A tizenhatodik héten végezzük el az AFP és a hepatitis-B (HbsAg) szűrést, az ún. négyes teszt (AFP, uE3, Free-ß-hCG, Inhibin-A) pedig azoknak javasolható, akik valamilyen okból lekésték az első genetikai szűrővizsgálatot, a kombinált tesztet. Az AFP érték meghatározásának célja elsősorban a nyitott gerinc (spina bifida) időben történő felismerése; nagyon fontos megjegyezni, hogy pusztán az AFP alacsony értéke alapján nem szabad a Down-kórra gondolni, mivel ennél lényegesen megbízhatóbb szűrési módszerekkel is rendelkezünk. Csak AFP vizsgálat alapján Down-kór kockázat nem adható!

18-21. hét

A második genetikai ultrahangos rendellenesség-szűrő vizsgálat

A tizennyolcadik és a huszonegyedik hét között – az AFP- szűrés után két héttel – kerül sor a második genetikai ultrahangvizsgálatra, melynek során az ultrahangos orvos megnézi a babát a koponyájától a lábujjáig, és a magzat fejlődési ütemének, arányainak meghatározása céljából megméri a koponyaátmérőt (BPD) és -körfogatot (HC), a hasfal-körfogatot (AC) és a combcsont hosszát (FL).
Szintén ilyenkor ellenőrizzük az agyállomány szerkezetét, az agykamrák tágasságát, a szájpadot, az ajkakat és a szemlencséket, valamint megvizsgáljuk a mellkasi szerveket, különös tekintettel a szív billentyűire, üregrendszerére, benne a vér áramlási viszonyaira. A rekeszizom vonala alatt a hasüregben nézzük a gyomortelődést, a vesék szerkezetét, a belek “fényességét” (ultrahang-visszaverő képességét) és a húgyhólyag telődését (a folyadékkal telt gyomor és hólyag sötét foltként mutatkozik).
Ekkor már biztosan látszik a magzat neme is. A huszonegyedik héttől – akiknél az előzmények (koraszülés) vagy a panaszok (alhasi görcsök) indokolják – érdemes a méhnyak hosszát és tágasságát is rögzíteni egy hüvelyi ultrahangvizsgálattal, hogy a fenyegető koraszülést időben felismerhessük.

26. hét

Laborvizsgálatok

A huszonhatodik hetet követően végezzük el a terhességi cukorbetegség és a vérszegénység felismerését célzó laborvizsgálatokat (ellenanyagszint-mérés, vércukorszint-vizsgálat 2 dl tej és egy zsemle elfogyasztása után 1 órával, 7-es vércukorszint fölötti eredmény esetén javasolt terheléses vércukorszint-vizsgálat). Szükség esetén szénhidrátszegény diéta ajánlott, nem megfelelő vércukorszint esetén pedig diabetológus szakorvos állítja be az inzulinos kezelést, javasolt ilyenkor valamelyik nőgyógyászati klinikán szülni.

30. hét

Ultrahangvizsgálat

A harmincadik hét körül kerül elvégzésre a következő ultrahangvizsgálat, amelynek során ellenőrizzük a magzat növekedésének ütemét, a lepény működését és a magzatvíz mennyiségét. Egyaránt veszélyállapotot jelezhet, ha a magzat mérete kisebb vagy nagyobb az átlagosnál: az utóbbi például a nem megfelelően beállított cukorbetegség esetén fordulhat elő.
Ez a 4D ultrahangvizsgálat javasolt ideje.
A harmincadik hetet követően egyre sűrűsödnek a vizsgálatok: a szülés közeledtével az egyéb vizsgálatok (laborkontroll, vérnyomás- és testsúlyellenőrzés, hüvelyi vizsgálat a méhnyak hosszának és a méhszáj tágasságának ellenőrzése céljából) mellett érdemes megvizsgálni a hüvelyváladékban, hogy jelen van-e a baba egészségét veszélyeztető Streptococcus-B baktériumfertőzés, amely a legtöbb súlyos újszülöttkori fertőzést okozza. A hetente elvégzett CTG-vizsgálatok során ellenőrizzük a magzati szívműködést, a méh fájástevékenységét és összességében a méhlepény működését. Azt is megnézzük, hogy a méhlepény megfelelően látja-e el oxigénnel és tápanyaggal a magzatot.

33. hét

Laborvizsgálatok, vérnyomás és testsúly ellenőrzés. Ez is megfelelő időpont a 4D ultrahangvizsgálat elvégzésére.

36. hét

Hüvelyi vizsgálat a méhnyak hosszának és a méhszáj tágasságának ellenőrzése céljából. Hetente CTG-vizsgálat: ellenőrizzük a magzati szívműködést, a méh fájás-tevékenységét, összességében a méhlepény működését. A CTG-vizsgálat (kardiotokográfia) során egyidejűleg rögzítjük a magzat pulzusszámát, a méh összehúzódását és a magzat mozgását. Megnézzük, hogy a méhlepény megfelelően látja-e el oxigénnel és tápanyaggal a magzatot. Hüvelyváladék-tenyésztés Streptococcus-B baktérium fertőzés kizárása érdekében, mely a legtöbb súlyos újszülöttkori fertőzést okozza.
Vérnyomás és vizeletkontroll.

37. hét

CTG, szülészeti vizsgálat a méhnyak hosszának, tágasságának megállapítására. Vérnyomás, vizeletvizsgálat. A hüvelyváladék-tenyésztés eredményének megbeszélése.

38. hét

Hasonló a 37. heti vizsgálathoz.

39. hét

A 39. hét után történik az ultrahangos súlybecslés és a lepényi működés ellenőrzése áramlásvizsgálat segítségével. Megbecsüljük a magzatvíz mennyiségét és a lepény úgynevezett érettségét is. A többi vizsgálat egyezik az előző heti vizsgálatokkal; a méhnyak állapota alapján javaslatot tehetünk a programszülésre.

40. hét

A negyvenedik héten a 38. heti vizsgálattal megegyező felmérések zajlanak (CTG, szülészeti vizsgálat a méhnyak hosszának, tágasságának megállapítására, vérnyomás- és vizeletvizsgálat). Mindez kiegészíthető amnioszkópiával (a magzatvíz színének meghatározása a méhszájba vezetett fémcső segítségével). A 40. hét után a CTG-vizsgálatok másnaponta kell, hogy kövessék egymást, amit 3-4 naponta ajánlott kiegészíteni egy áramlásvizsgálattal.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése