Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. július 15., péntek

Szülés utáni depresszió tünetei és kezelése

Szülés utáni depresszió tünetei és kezelése

Mi a szülés utáni depresszió?
A szülés utáni depresszió az anyánál közvetlenül a szülés után, vagy nem sokkal azt követően jelentkező depresszió. Nem összekeverendő a baby blues-zal, azaz a gyermekágyi szomorúsággal, amely a nők 50-80 százalékánál kialakul, viszont pár napnál nem tart tovább. Utóbbi nem szülés utáni depresszió, viszont figyelmeztető előjele lehet annak a hosszan tartó hangulatzavarnak, amelyet a szülés, illetve a gyermekvállalás provokál.
A szülés utáni depresszió előfordulása
Magyarországi adat nem áll rendelkezésre, de a becslések szerint a szülő nők 5-6 százaléka lehet érintett.
A szülés utáni depresszió diagnózisa
A szülés utáni depresszió diagnózisa nem különbözik a depresszióétól, kritériuma mindössze annyiban más, hogy ez esetben a depresszív tünetek egy frissen anyává vált, korábban nem depressziós nőnél jelentkeznek. Szintén szülés utáni depresszióról beszélünk akkor is, ha tünetek a szülést követő három éven belül jelentkeznek.
A szülés utáni depresszió okai és tünetei
A betegség kialakulását a laikusok gyakran a hormonváltozásra fogják. Háttérben valóban állhat ez is, hiszen a hormonváltozások személyiségváltozást, pontosabban a személyiség tulajdonságainak változását is okozhatják. Viszont ahhoz, hogy szülés utáni depresszió kialakulhasson, nem elég a hormonváltozás, mindenképp depresszív háttérre, hajlamra van szükség.

A szülés utáni depressziónak konkrét előjelei általában nincsenek, szülés előtt nem lehet megmondani, hogy valaki érintett lesz-e vagy sem. Egyedül azt lehet észrevenni, hogy a kismama szorongó-e vagy sem. Ám ebből messzemenő következtetést levonni nem lehet. A pszichés zavar jellemzően hamar, a szülés után közvetlenül, illetve pár napon belül jelentkezik. A nőgyászoknak már feltűnhet, hogy a kismama a kórházban sem fordul könnyen a gyerek felé, nem akarja etetni vagy sír, szorong és fél, alvászavarral küzd, sokszor maga sem akar enni. Ezek a tünetek megegyeznek az általános depresszióéval, a különbség csak annyi, hogy közvetlenül szülés után jelentkeznek, akkor, amikor az anyuja az új helyzettől elkezd félni, attól tart, hogy annak nem tud megfelelni. Azaz ez esetben ismert a depressziót kiváltó tényező.

A szülés utáni depressziót a jól szituált anyukák gyakran azzal kompenzálják, hogy gyereküket elkezdik "mechanikusan ellátni". Ugyanakkor látványos, hogy nem fordulnak oda hozzá, hogy kiürülnek, hogy mozdulataikban nincs szeretet. Végső esetben
öngyilkossági gondolatok is előkerülhetnek, de lehet akár késztetés vagy kísérlet is.

Szülés utáni depresszió esetén az anya fél, hogy nem tud megfelelni

A probléma akár három évig is elhúzódhat, illetve addig, amíg az anyuka a babával otthon van. Ekkor bezártságérzés alakulhat ki, az anya csak a gyerekét érezheti egyetlen társának, azt gondolhatja, a helyzet soha nem fog változni, babájáról folyamatosan gondoskodnia kell. Ez a végleletes felelősségérzés vezethet szorongáshoz is, nem csak kiüresedéshez.
A szülés utáni depresszió kezelése
A kezelés pszichoterápia, illetve lehet gyógyszeres terápia is, lévén vannak olyan gyógyszerek, elsősorban antidepresszánsok, amelyek szoptatás mellett is szedhetők. Azt persze tudni kell, hogy a szülés utáni depresszióban általában már nem beszélünk szoptatásról, mert az anyák teje a depresszió miatt elapad.

Gyors segítségként a pszichoterápia mellett szükség lehet viselkedésterápiára is. Utóbbi olyan kognitív terápia is, amelynél az anyukákat megtanítják arra, hogyan viselkedjenek. Persze a probléma mélyebb feltárására ezt követően is szükség van, orvosolni kell azt, ami a hátterében meghúzódik.
A szülés utáni depresszió gyógyulási esélyei
A szülés utáni depressziót meg lehet gyógyítani, bár előfordulhat, hogy depressziós hajlam esetén a betegség nem szűnik meg, csak tünetmentessé válik. Kezeléséhez minimum három-négy havi pszichoterápiára van szükség, de van, hogy évekig elhúzódik a gyógyulás.
A szülés utáni depresszió megelőzése
Mivel nem mondható meg előre, ki lesz érintett és ki nem, érdemben nem lehet megelőzni a probléma kialakulását. Viszont a védőnők szerepe nagyon fontos a korai felismerésben, ez teszi ugyanis lehetővé azt, hogy a betegség ne súlyosbodjon. Fontos a gyerekvállalásra való felkészítés is, függetlenül attól, hogy valaki hajlamos-e depresszióra vagy sem. Utóbbi miatt a kismamáknak érdemes a szülés előtt, még a terhesség alatt megküzdési technikákat tanulniuk. Például azt, hogy hogyan alakítsanak ki társas kapcsolatokat, hogyan keressenek támaszt, milyen viselkedési és mentális technikákat használhatnak a stressz leküzdésére. Ugyancsak fontos a megfelelő önismeret.
A szülés utáni depresszió szövődményei
Ha a mentális betegség nagyon súlyos, akkor szövődményként az öngyilkosság, annak kísérlete jöhet szóba. Emellett a depresszióban benne is lehet ragadni, az a későbbiekben is megmaradhat, akár évtizedekig is. Emellett a baba elhanyagolása közvetve a csecsemőn is okozhat mentális sérüléseket. Ugyanígy lehetnek káros következményei annak, ha a babát az anya nem táplálja megfelelően.
Hasznos tudnivalók
Sok előítélet él a szülés utáni depresszióval kapcsolatban, sokan nem is tartják betegségnek, csak az anya hibájának. Gyakran a család sem veszi észre a problémát, az anyával szemben elnézőbb. Ez ezért gond, mert a fel nem ismert betegség súlyosbodhat.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése