Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. augusztus 28., kedd

A gyermekkori cukorbetegség 3 intő jele

A gyermekkori cukorbetegség 3 intő jele
A gyermekkori cukorbetegség hirtelen jelentkező, súlyos kór. Ismerd fel a jeleket, hogy időben orvoshoz vihesd a kicsit!


A gyermekkori cukorbetegség többnyire öt-hét éves kor körül jelentkezik. Fontos, hogy időben észrevedd a súlyos betegség előjeleit, hiszen a megfelelő kezeléssel a kór könnyen kordában tartható.

Ha segítesz gyermekednek, könnyen megtanulhatja, hogyan élhet inzulinnal is teljes életet, és a megfelelő diétával könnyebbé teheted számára a mindennapokat. Ismerd meg közelebbről a betegséget, hogy minél hamarabb felfigyelhess az intő jelekre, és orvoshoz fordulhass.

Egyes típusú diabétesz

A gyermekkori, úgynevezett egyes típusú cukorbetegség oka nem azonos a felnőttkori, általában negyven éves kor feletti diabéteszt kiváltó tényezőkkel. Tüneteik, lezajlásuk és kezelésük is eltérő. A fiatalkori betegség akkor jelentkezik, ha a cukor elégetését és felhasználását biztosító inzulin lényegesen kevesebb a kicsi szervezetében, mint amennyire szüksége lenne: a sejtek így táplálék nélkül maradnak, de miközben a szervezet éhezik, a cukor a vérben és a vizeletben halmozódik fel. A szervezet eközben zsírt éget, hogy a kalóriát biztosítsa, ennek köszönhető a fogyás, illetve a zsírégetés következményeként aceton szaporodik fel a szervezetben. Emiatt tűnik alkoholszagúnak a lehelet.

Intő jelek

Bár a cukorbetegséget nehéz felismerni, hiszen nem jár lázzal, torokfájással vagy más egyértelmű tünettel, ha bizonyos jeleket észlelsz gyermekeden, érdemes gyanakodnod.

Erős szomjúságérzet

Ha a gyerek nagyon sok folyadékot fogyaszt, függetlenül attól, hogy vízről vagy teáról van szó, lehet, hogy az áll a háttérben, hogy a megnövekedett vércukorszintnek köszönhetően többet kell pisilnie, hiszen, ha a cukor nem jut el a sejtekhez, a kiválasztószerveknek kell feldolgozniuk. A cukros üdítőktől amúgy is szomjas lesz a kicsi, hiszen azok nem csillapítják a szomjúságot, ha pedig mindemellett gyakran kell pisilnie, és bőséges a vizelete, figyeld meg, hogy egyéb jelek is utalnak-e cukorbetegségre!

Gyors, nagymértékű fogyás

Ha gyermeked gyorsan és sok kilótól megszabadul, pedig rendszeresen étkezik, érdemes orvoshoz vinned. A cukorbetegség egyik első jele lehet, ha a kicsi annak ellenére egyre soványabb, hogy a megszokottnál lényegesen többet eszik, mivel a magas vércukorszint miatt felgyorsul a vizeletürítés, ezzel pedig számos kalória is távozik a gyerek szervezetéből. Az is fogyáshoz vezet azonban, hogy a sejtek cukor hiányában a zsírszövetek elégetésével nyernek energiát, tehát a szervezet saját raktárkészletét kezdi feldolgozni.

Fáradékonyság

Ha azt veszed észre, hogy a gyerkőc fáradékony vagy gyenge, és ez nem a napi játék és a kimerültség miatt van, akkor ez is intő jelnek számít. Ha ugyanis a sejtek nem jutnak elegendő energiához, még a legenergikusabb csemete is fáradékony és kedvetlen lesz, amit a fogyás csak még tovább súlyosbíthat.
Veszélyes tünetek - azonnal cselekedj!
Ha figyelmen kívül hagyod a cukorbetegség első jeleit, netán más betegségnek tudod be, néhány hét után hányás, jelentős hasi fájdalom és kiszáradás jelentkezhet. Ha ezekkel a tünetekkel nem kerül orvoshoz gyermeked, gyorsan súlyosbodhat a helyzet, eszméletét veszítheti, bőre szárazzá, ajkai pirossá válnak, szaporán és mélyen lélegezhet. Ez az állapot azonnali kórházi kezelést igényel, ezért fontos tudnod és ismerned, hogy ez a tünetegyüttes mit is jelent valójában!

Mi történik az orvosnál?

Amennyiben hasonló tünetekkel viszed orvoshoz a kicsit, előbbi vérvétel és vizeletminta segítségével tudja megállapítani a diagnózist. Ha a laboreredmény alapján magasnak bizonyul a vércukorszint, és a vizeletben ürített cukor mennyisége is meghaladja a normálist, cukorbetegségről van szó. Ezt követően az orvos dönt a megfelelő kezelésről, mely az egyes típusú cukorbetegség esetében többnyire inzulinterápiával kiegészített diéta.

Hogyan kezelheted?

A cukorbeteg gyermek anyagcseréje inzulinnal, megfelelő étrenddel és testmozgással könnyen egyensúlyban tartható. A kicsi vércukorszintjét és vizeletét valószínűleg neked kell rendszeresen ellenőrizned, és az a legjobb, ha az inzulint is te adod be neki. 10-12 éves kor felett fokozatosan megtaníthatod arra, hogyan tudja egyedül ellenőrizni az állapotát, és lassan az injekció kezelését is elsajátíthatja.

A diéta is elengedhetetlen

Az inzulinterápia mellett azonban feltétlenül szükség van diétára is. Iktasd ki porontyod étrendjéből a gyorsan felszívódó, tiszta cukrokat, mint amilyen a cukorka, a répa- és a nádcukor, a lekvár, a méz, az üdítőitalok és az egyéb édességek. Szénhidrátot, vagyis lisztet, burgonyát és rizst ehet a gyerek, azonban fontos, hogy ne fogyasszon többet, mint amennyit az orvos megenged.

Kerüld a zsírt és a zsíros húsokat, főzz inkább növényi olajokkal, és állj át a sovány szárnyasokra, illetve a halra. A rostban gazdag ételek, a teljes értékű gabonából készült kenyér, a hántolatlan rizs, a hüvelyesek és a gyümölcsök bármikor felkerülhetnek az asztalra.
2/10 #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése