Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. augusztus 4., szombat

Mitől függ gyermeke iskolai teljesítménye?


Mitől függ gyermeke iskolai teljesítménye?

2014.03.28.

Az iskolában elért siker vagy kudarc több tényezőtől függ. Sokan gondolják úgy, hogy ez csupán ész kérdése. Régebben még az is előfordult, hogy a szülők iskolai teljesítményére hivatkozva már az iskola kezdetén berakták egyik vagy másik skatulyába a gyermekeket. Tanítói pályafutásom kezdetén gyakran hallottam ilyen, és ehhez hasonló megjegyzéseket: „Buta volt az apja is, mit várjunk akkor a gyermekétől”. Szerencsére ma már egyre ritkábban találkozok ilyen gondolatokkal...

...mert szép számmal vannak olyan tanítványaim, akik messze felülmúlták szüleik teljesítményét.

A legfontosabb tényező: gyermeke akarjon teljesíteni!

A gyermek törekvésének alapvető mozgatórugója az a belső szükséglete, hogy cselekedetei minél eredményesebbek legyenek, hogy minél jobban megfeleljen. Ilyen erő a kíváncsiság, valamint a törekvés a tárgyak megismerésére, birtokbavételére. Ez a folyamat már csecsemőkorban elkezdődik, és folytatódik a kisgyermekkorban, amikor szülőként gyermeke egy-egy eredményes tevékenységét mosollyal, tapssal jutalmazza. Nagyon fontos, hogy gyermekének azokat a teljesítményeit erősítse meg, amelyek összhangban vannak a társadalmilag elfogadott normákkal. Például, ha épít valamit, alkot, újat hoz létre, azt mindig dicsérje meg. Így ez fokozatosan „beépül”, belső ösztönző erővé válik.
A teljesítményre való törekvés nagymértékben függ a családi környezettől is. A családban látott modellek, minták útbaigazítást jelentenek gyermeke számára. Ha Ön örömét leli abban, hogy valami újat ismerhet meg, ha szívesen tanul meg olyan dolgokat, amiket addig nem tudott, akkor gyermeke is pozitívan fog állni a tanuláshoz.
Olvasson erről többet itt: http://www.abcakademia.hu/gondolkodas.html

Van-e különbség a fiúk és a lányok között?

A nemek különbsége – a beszéd fejlődéséhez hasonlóan – itt is megmutatkozik. A lányok számára nagyon fontos a környezet visszajelzése: a jó teljesítményre való törekvésüket elsősorban egy másik személyhez (tanító nénihez, édesanyához) való kötődés vezérli.
A fiúk esetében a feladat megoldása már önmagában is jutalom. Ezért a lányok az iskolában teljesítenek jobban, a fiúk pedig az iskolán kívüli tevékenységekben sikeresek.

Mennyire befolyásolja a tanulást a gyermek értelmi képessége?

Az értelmi képesség adott dolog – ebben különbségek mutatkozhatnak az egyes gyerekek között már születéstől kezdődően. De ezeket külső hatások (pl. nevelés, fejlesztés, betegség) pozitív és negatív irányba is befolyásolhatják. A kulcs tehát az Ön kezében van. Személyes példamutatással, sok-sok közös programmal, játékkal megkönnyítheti gyermeke iskolai munkáját.

Játékgyűjteményünkben kedvére válogathat az ingyenesen letölthető játékok közül.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése