Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. augusztus 6., hétfő

ERITÉMAMULTIFORM


Eritéma multiforme











Az eritéma multiforme a testen szimmetrikusan megjelenő, visszatérő, vörös, kiemelkedő, "céltáblaszerű" rajzolatot mutató foltos elváltozás.
A legtöbb esetben herpesz szimplex vírusfertőzésre adott reakció eredményeként jön létre. Lásd mégA vírusos fertőzés egyértelmű, mivel az ajakherpesz az emberek kétharmadánál megelőzi az eritéma multiformét. Nem ismert, hogy esetleg más fertőzés is okozhatja-e. Nem igazán ismert az sem, hogy a herpesz szimplex milyen mechanizmus útján hozza létre a betegséget, de egyfajta immunreakciót sejtenek a háttérben.

Panaszok, tünetek
Az eritéma multiforme általában hirtelen kezdődik, a karokon, a lábakon, és az arcon megjelenő vörös foltokkal, kiütésekkel. Néha a tenyereken és a talpakon is kialakulnak a kiütések. A vörös foltok a testen szimmetrikusan helyezkednek el; gyakran ezeken a vörös területeken piros színű koncentrikus gyűrűk alakulnak ki, lilásszürke középponttal (céltábla vagy íriszszerű foltok), és kis hólyagokkal. Általában a vörös területek nem okoznak panaszt, bár néha enyhén viszkethetnek. Fájdalmas hólyagok az ajkakon, és a szájüregben alakulnak ki, de a szemet nem érintik.
Eritéma multiforme rohamszerűen jelentkezik és 2-4 hétig tart. Van, akinél egy alkalommal jelentkezik, másoknál viszont átlag évente 6 alkalommal, közel 10 éven át. A tünetek kiújulása gyakoribb tavasszal, valószínűleg a napsugárzás kiváltó hatása miatt. Idővel a fellobbanások gyakorisága csökken.

Kezelés
Az eritéma multiforme rendszerint magától meggyógyul. Ha zavaró a viszketés, az ilyenkor megszokott kezeléseket lehet alkalmazni. Kortikoszteroid szedése segíthet. Ha a szájban lévő fájdalmas hólyagok nehezítik az evést, felületes érzéstelenítővel (például lidokainnal) lehet azokat kezelni. Ha a szájon át történő táplálkozás még így sem kielégítő, intravénás táplálás és folyadékpótlás válhat szükségessé. Gyakori kiújulás esetén, az első tünetek megjelenésekor elkezdett vírusellenes szer szedése (mint például aciklovir) hasznos lehet.
A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése