Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. augusztus 16., csütörtök

Hörgőcskegyulladás: a csecsemők a legveszélyeztetettebbek Tóth Kata

Hörgőcskegyulladás: a csecsemők a legveszélyeztetettebbek


Megyei körkép - Jelentősen nőtt idén a csecsemőknél a súlyos lefolyású, vírus okozta hörgőcskegyulladásos megbetegedések száma.

A közép-magyarországi régióban már múlt héten megteltek a máskor ötvenszázalékos kihasználtsággal működő gyermek-intenzívosztályok. Az elmúlt hetekben a szombathelyi Markusovszky kórházba 20-25 kisgyermek került be a betegség miatt.
– Sok gyermeket, főleg csecsemőkorúakat – a számuk húsz-huszonöt közé tehető – kezeltünk járványos/vírus okozta hörgőcskegyulladással a kórházban – tudtuk meg prof. dr. Oroszlán Györgytől, a Markusovszky kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának vezetőjétől. Szerencsére egyikük sem volt súlyos, életveszélyes állapotban – nem szorultak lélegeztetésre. Az osztály százszázalékos kihasználtsággal működött az elmúlt hetekben. Jelenleg is több beteget kezelünk hörgőcskegyulladás miatt – mondta.
A hörgőcskegyulladás főleg télen és tavasszal fordul elő a kicsik között, és különösen a csecsemőknél okoz nagy problémát. Leggyakrabban vírus okozza. Igen gyorsan, cseppfertőzéssel terjedő betegségről van szó, amelynek vírusai órákig képesek életben maradni különböző tárgyakon. A fertőzés az alsó légutakat betegíti meg, a tüdő hörgőcskéiben okoz gyulladást. A betegség latin neve: bronchiolitis. Ez nem egyezik meg a bronchitisszel. A bronchitis a hörgő gyulladását jelenti, a bronchiolitis a hörgőkből leágazó hörgőcskék gyulladását takarja.

Dr. Balogh Edit vizsgálja a 15 hónapos Kiss Nimródot a szombathelyi Deák Ferenc utcai rendelőben. A kisfiú szerencsére makkegészséges. Az édesanyja, Kissné Danka Gabriella tartja a karjában
Fotó: Szendi Péter

Orrdugulással, orrfolyással, lázzal, étvágytalansággal, fáradékonysággal és fokozódó köhögéssel – a megfázás tüneteivel – indul a betegség. Ha a légzés nehezítetté válik, szaporább lesz, és sípoló hanggal társul, akkor feltétlenül, de inkább már a kezdeti tünetekkel orvoshoz kell vinni a gyerekeket, figyelmeztet a főorvos. A legkisebbek a legveszélyeztetettebbek. Náluk a tünetek súlyosabb formában jelentkeznek, nehezítik az étkezést, a folyadékfogyasztást, ezért fennáll a kiszáradás veszélye. (A szapora légzéssel ugyanis nő a folyadékveszteség.) Ahogy más vírusfertőzéseknél, úgy a hörgőcskegyulladásnál sem írnak fel antibiotikumot az orvosok – nem lenne hatásos.
A betegség önmagát szabályozza. Napok alatt rendbe jöhet a kis beteg az otthonában. Ha viszont súlyosbodik az állapota, kórházi kezelésre van szükség – az egészségügyi intézményben biztosítani tudják a beteg gyermeknek az oxigénellátást, a folyadék- és tápanyagpótlást.
– A vírus köztünk kering, hívja fel a figyelmet dr. Oroszlán György. Észrevétlenül vihetik haza a felnőttek, és ahhoz, hogy átadják, nem kell betegnek lenniük. Azt tanácsolja, a szülők, a hozzátartozók, ha lehet, kerüljék a zsúfolt bevásárlóközpontokat, buszokat, a dohányfüstös környezetet. Az említetteken kívül a november és február-március köz-ti időszakban a legjobb védekezés a betegség ellen a gyakori kézmosás, a megfelelő higiénia és az anyatejes táplálás.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése