Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. augusztus 10., péntek

Azonnali elsősegély csípések ellen - Hatékony házi praktikák Általános szerzőAzonnali elsősegély csípések ellen - Hatékony házi praktikákEz a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Visszavonhatatlanul beköszöntött a nyár, ami azt is jelenti, hogy az apróbb élőlények kellemetlen csípésekkel köszöntik a felnőttek mellett a gyerekeket is, akik még kevésbé tudnak higgadtan védekezni a különböző csípős-szúrós élőlényekkel szemben. Ha megtörtént a baj, szerencsére elég csak a konyháig menned.A szabadban tartózkodást az elővigyázatosság ellenére bármikor beárnyékolhatja egy méhecske vagy egy pók csípése, mely többségében inkább kellemetlen, mint veszélyes. A rovarcsípések helye felduzzad, esetleg fájdalom jelentkezhet a területen, és majd csak később jelentkezik a viszkető érzés, melyet meg kell próbálni figyelmen kívül hagyni, hiszen a vakarással csak a bőr alá jutott, lényegében ártalmatlan méreganyagot lehet nagyobb területre terjeszteni. Mivel azonban ez a gyerekeknél nem könnyű, jó, ha van a tarsolyodban néhány elsősegélynyújtó praktika.Az alábbi egyszerű házi praktikák már nagymamáink korában is ismertek voltak, hatékonyságukhoz nem fűződhet kétség. Akármelyik megoldást is kényszerülsz bevetni, előtte szappanos langyos vízzel mindenképpen tisztítsd le a bőrfelületet. Ha azonban allergiás reakció, esetleg a vártnál rosszabb állapot alakul ki a rovarcsípés helyén, mindenképpen orvoshoz kell mennetek.

Elsősegély méh- és darázscsípés esetén
Az emberek többsége fél az amúgy hasznos rovaroktól, bár nem ok nélkül, hiszen a test bizonyos helyein a csípésük komoly veszélynek tehet ki bárkit, ezért ilyen esetben, vagy allergiás reakció esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha erről nincs szó, akkor házilag is hatékonyan kezelhető a csípés, ehhez azonban tudnod kell, hogy a méhek váladéka savas kémhatású, ezért a semlegesítése lúgos anyaggal kell, hogy történjen. A legcélszerűbb, ha szódabikarbónát egy kis vízzel pasztává elegyítesz, és ezt kened az érintett felületre.A vöröshagyma is eredményesnek bizonyul méhcsípések esetén, a benne található enzimek ugyanis képesek lebontani a gyulladást okozó vegyületeket. Egy fél fej hagymát kicsit nyomkodj össze a kezeid között, hogy az illóanyagai felszabadulhassanak, majd a dörzsöld be vele a duzzadt területet, és hagyd hatni 15 percig.
A gyorssegély szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy méhecske vagy egy darázs okozott kellemetlenségeket. Utóbbi váladéka ugyanis lúgos kémhatású, ezért a hatékony megoldást az jelenti, ha egy kis citromlével vagy ecettel kezeled a csípés helyét. Az ecetes borogatás ráadásul másféle rovarok támadása esetén is hatásos.
Univerzális megoldások
Legyen szó bármilyen rovarcsípésről, a körömvirágból vagy hegyi árnikából készült krémek egyaránt eredményesek lehetnek, mivel nyugtató, duzzanatot csökkentő hatással bírnak. A hideg vizes, ecetes borogatás szintén csökkenti a duzzanatokat, és hűsíti az égő, viszkető bőrfelületet.
Praktika homoklégy csípése ellen
A galád kis kellemetlenkedő mindössze bolha nagyságú, sőt a csípése is alattomos, hiszen elsőre szinte semmilyen feltűnő kényelmetlenséggel nem jár, csak a támadását lehet érezni. A bőrbe juttatott méreganyag csak másnap vagy harmadnap fejti ki a hatását erős viszkető érzést okozva, ha pedig enged a gyerek a csábításnak, azaz vakarni kezdi a csípés helyét, csak ront a helyzeten. Uborkával azonban hatékonyan előzhető meg a kellemetlenség. A zöldség leve vagy pépesített változata az érintett területen eredményes a viszkető érzés kialakulásának megakadályozásában.

Megoldások hangya- és pókcsípések ellen
Lehet szó az apró fekete hangyák vagy a nagyobb vöröshangyák csípéséről, ugyanolyan tüneteket eredményeznek: apró, pirosas, viszkető pöttyök jelentkeznek a bőrön. Mivel a hangyasav nem meglepő módon savas kémhatású, a lúgos anyagok csillapítják a jelentkező kellemetlenségeket. Egy kis szódabikarbónát keverj vízzel paszta állagúra, majd ezt a csípés helyére kenve semlegesítsd a méreganyagot.

A pókok, az akár lakáson belül is előforduló apróságok szerencsére nem sok veszélyt jelentenek. Csípésük esetleg a test érzékenyebb területein, például a nyak környékén válthat ki erősebb reakciókat, ám az erőteljesebb kivörösödésnél, duzzanatnál, esetleg viszketésnél többre itt sem kell számítani. Ezekkel szemben az egyszerű hideg vizes borogatás vagy jégkockával való dörzsölés hatékonynak bizonyul.
http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110607-hasmenesjarvany-mergezett-uborka-vagy-inkabb-biologiai-fegyver.html http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110531-egeszsegtelen-a-legujabb-cipo-divatorulet.html http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110524-halva-szuletett-babak.html #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése