Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. augusztus 23., csütörtök

3 rejtett betegség az állandó nátha mögött Ha egész télen kínoz a nátha, érdemes utánajárnod a problémának. Akár olyan súlyos ok is meghúzódhat a háttérben, mint az orrpolip.

3 rejtett betegség az állandó nátha mögött
Ha egész télen kínoz a nátha, érdemes utánajárnod a problémának. Akár olyan súlyos ok is meghúzódhat a háttérben, mint az orrpolip.A nátha az orrüreget bélelő nyálkahártya gyulladásos betegsége. Leggyakrabban vírusok okozzák, gyógyítása nem, csak tüneti kezelése lehetséges. A kellemetlen jelek - orrfolyás, orrdugulás és tüsszögés - jellemzően gyorsan elmúlnak. Az egészséges immunrendszer ugyanis körülbelül egy hét alatt leküzdi a náthát okozó vírusokat.

Ha egész télen megfázással küzdesz, az azt jelentheti, hogy szervezeted védekezőrendszere az egészségtelen életmód - vitaminhiány, állandó stressz - miatt legyengült, és nem tud megküzdeni a kórokozókkal. Ugyanakkor az állandó nátha mögött meghúzódhatnak olyan rejtett betegségek is, melyekre talán nem is gondolnál.

Arcüreggyulladás

A mandula- és középfülgyulladás mellett az arcüreggyulladás az egyik leggyakoribb felső légúti hurutos megbetegedés. Vírusos, bakteriális vagy gombás eredetű fertőzés egyaránt előidézheti a kellemetlen problémát. Előfordulhat heveny formában, de megesik, hogy a gyulladás több hétig is eltart - és nem tudod, miért nem akar elmúlni a náthád. Szinte mindenki átesik ezen a betegségen élete során legalább egyszer. Mivel az arcüreg az orrüreg félhold alakú nyílásával van összeköttetésben, az orrnyálkahártya tartós duzzanata és fertőzése átterjedhet ide is.

Az arcüreggyulladás tünetei

  • Arc- és fejfájás.
  • Szem mögötti fájdalom.
  • Szűnni nem akaró nátha, orrdugulás.

Mi a teendő?

Az orrcseppekkel nem szabad takarékoskodnod arcüreggyulladás esetén. Segítségükkel megszüntethető az orrüreg eldugulása, így gyorsabban enyhülnek a panaszok. Az orvos rendszerint antibiotikumot is felír. Az arcüreg infralámpával történő melegítése, valamint a kamillás gőzölés is segíthet abban, hogy minél gyorsabban leküzdd a betegséget.
Súlyosabb esetben szükség lehet az arcüregben felgyülemlett váladék lecsapolására - úgynevezett sinus punkcióra - is. Ilyenkor egy tűn keresztül leszívják a váladékot, majd antibiotikumos oldattal átmossák az arcüreget. A hatékony antibiotikumoknak köszönhetően azonban egyre ritkábban van szükség erre a beavatkozásra.

Az orrpolip az orrüreg jóindulatú daganata, mely az orrmelléküreget bélelő nyálkahártya rendellenes megvastagodásából jön létre. Nevét onnan kapta, hogy a tengeri állathoz hasonló nyúlványokkal rendelkezik. Tünetei gyakran hasonlítanak az allergiás reakciókra - híg orrfolyást eredményeznek. Ha a polip elzárja az orrüregbe beáramló levegő útját, légzési nehézséghez vezethet, a nagyobb méretű képződmények pedig komoly fejfájással keseríthetik meg a napjaidat. Amennyiben az orrpolip mindkét orrjáratban előfordul, különösen veszélyessé válhat.

Orrmelléküreg-gyulladás

Az orrpolip visszatérő és krónikus orrmelléküreg-gyulladást is okozhat. Ezek az orrüreggel kapcsolatban álló, egészséges esetben levegővel telt üregek. Mivel a polipok leggyakrabban az orrmelléküreg szájadékában helyezkednek el, akadályozzák azok szellőzését. Mindez a váladék pangásához, bakteriális felülfertőzéshez vezethet. Ahhoz, hogy pontosan meghatározzák a képződmény elhelyezkedését és méretét, általában CT-vizsgálatra van szükség.

Műtéti eljárás

Az orrpolip jellemzően orvosi beavatkozást igényel. Az esetek nagy részében ma már endoszkópos eljárással - feltárás nélkül -, az orrlyukon keresztül megoldható a műtét. Az újabb polipok kialakulásának megelőzéséhez gyógyszeres kezelésre, kiegészítő gyógymódként szteroidos orrspray-re lehet szükség.

Beltéri allergia

Ne gondold, hogy az allergia csak tavasztól őszig okozhat kellemetlenségeket. Számtalan beltéri allergén nehezítheti meg mindennapjaidat a téli időszakban is. A penészgombák spórája, a házipor, az állatszőr mind-mind kellemetlen tüneteket produkálhat. Mivel a mínuszok beköszöntével több időt töltesz a lakásban, nagyobb a kockázata, hogy a beltéri allergének éreztetik kínzó hatásukat.

Kellemetlen jelek

  • Viszkető torok.
  • Orrfolyás, nátha.
  • Gyakori tüsszögés.

Mit tehetsz ellene?

Hogy megtudd, valóban allergének állnak-e a tüneteid mögött, mindenképpen el kell végeztetned egy allergiavizsgálatot. Ha bebizonyosodott a gyanúd, az első és legfontosabb dolog a takarítás. A függönyökben, kárpitban, ágyneműben poratkák bújhatnak meg, ezért melegen ajánlott ezek alapos tisztítása. A padlószőnyeg helyett is érdemesebb parkettázni. Az állatszőr-allergia ellen a legjobb gyógymód, ha kedvencedet nem engeded a lakásba.
4/10
 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése