Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. augusztus 24., péntek

Első napok a babával – az újszülött gondozása




Alig hogy átlépjük első gyermekünkkel a küszöböt a kórházból hazajövet, máris rengeteg kérdés merül fel bennünk mindennapi ápolásával kapcsolatban. A kis jövevény szinte folyamatos gondoskodást igényel, és bizony nem rejti véka alá, ha nincs megelégedve az ellátás színvonalával.

Öltöztetés, hőmérséklet

A szoba hőmérséklete nappal 22-25 °C között ideális, éjszakára pedig 21-22 °C ajánlott. Ez azonban nem mindig kivitelezhető a nyári nagy meleg, vagy pl. a távfűtés miatt. Ilyenkor könnyebb ruházat, és vékonyabb takaró a megoldás. Tapasztalt anyukák szerint a babára mindig egy réteggel több ruhát kell adni, mint amiben mi felnőttek jól érezzük magunkat.
Hogy a babának meleg van-e vagy fázik, úgy nézhetjük meg, hogy hátul, a póló nyakánál benyúlva kitapintjuk a hátát, tarkótájékát. Ha itt hideg, akkor fázik, ha nyirkos, izzadt, akkor melege van. Vigyázat! A kezek és lábak még jó pár hétig szinte mindig hidegek lesznek a kevésbé hatékony keringés miatt. Ezért ne törekedjünk arra, hogy annyira beöltöztessük a babát, hogy ezek felmelegedjenek, mert túlmelegedhet.

PPelenkázáshoz használhatunk egyszer használatos eldobható pelenkát, vagy környezetbarát pelenkákat is. Mindkét esetben fontos, hogy megfelelő időközönként cseréljük ki a pelenkát, akkor is, ha a baba nem „kéri” ezt. A textilpelenkákat valamivel gyakrabban kell cserélni, hamarabb átnedvesednek. Az eldobható pelenkák különböző fazonokban és méretekben kaphatók, és a baba testalkatától is függ, hogy melyik lesz megfelelő. Ha rendszeresen átnedvesedik a pelenka, akkor vagy a nedvszívó képessége nem elegendő a mi babánk számára, vagy a „szabása” nem jó. Ha a már bevált pelenkánál fordulnak elő rendszeresen ilyen balesetek, akkor ideje nagyobb méretre váltani. Kisfiúknál ügyeljünk, hogy a fütyijüket simítsuk le a pelenka összekapcsolása előtt, különben a pisi felfelé veszi az irányt, és a derekuknál folyik ki.

Az első napok után az éjszakai ébredések során nem muszáj minden esetben pelenkát cserélni, ha az csak pisis.
A pelenka alatti bőrfelület védelmére használjuk a gyermekorvos által felírt popsikenőcsöt. Ezzel minden tisztába tevéskor kenjük be a pelenka alatti területeket alaposan – nem csak baba popsiját! Hintőport soha ne használjunk ezeken a területeken, mert a kenőcstől összecsomósodva kidörzsöli a kicsi bőrét. Kislányoknál előfordulhat, hogy egy idő után összegyűlik a krém a nagyajkak között. Ezt kamillateás vagy langyos vizes vattapamaccsal törölhetjük ki óvatosan fürdetés után. Ha pelenkakiütést észlelünk, forduljunk orvoshoz.

Köldökcsonk ápolás

A köldökcsonk kb. 10 napos korban válik le. Addig, hogy fertőződését elkerüljük, és száradását gyorsítsuk, minden tisztába tételkor alkohollal és a gyermekorvos által felírt, fertőtlenítő hintőporral kell kezelnünk. Az alkoholos üvegcsébe mártsunk bele egy fültisztító pálcikát, és alaposan, de óvatosan tisztítsuk meg a köldökcsonk környékét is. Figyeljünk oda, hogy a köldökcsonk alatti területet is tisztítsuk ki. A baba valószínűleg tiltakozni fog, de nem azért mert fáj neki a művelet, hanem az alkohol hidegségét nem szereti. Az alkoholos lemosás után szórjuk a hintőport a csonk köré. Ügyeljünk, hogy fürdetéskor ne érje víz.
A csonk leesése után pár napig még kezeljük a köldököt alkohollal és hintőporral továbbra is, amíg teljesen száraz, összehúzódott bőrgyűrűt nem tapasztalunk. Ekkortól merülhet fürdetéskor víz alá a köldök. Az alkoholos fültisztító pálcával töröljük át óvatosan a köldök belsejét is! Néhány csepp szövetnedv, vér megjelenése nem kóros. Ha tartósan nedvezik, vérzik a köldök, vagy genny ürül belőle, forduljunk haladéktalanul orvoshoz.

Fürdetés

A fürdetéshez a szoba hőmérséklete kb. 28 °C legyen. Ugyanabban a helységben töröljük szárazra, és öltöztessük fel a babát, ahol fürdetjük, mert ha hűvösebb szobába visszük át, könnyen megfázhat. A víz hőmérséklete kezdetben 37 °C legyen, majd a következő hónapokban ezt fokozatosan 34-35 °C-ra csökkenthetjük.
Fürdetéshez a baba bőrének a legjobb a gyógyszertári fürdetőkrém. Benedvesített kezünkön dörzsöljük szét a krémet, mint a szappant, és így könnyen eloszlathatjuk a fürdővízben. Amikor már nem kell tartani fürdetés közben a babát, a krémet folyékony szappanként használva kenjük be vele a bőrét, majd öblítsük le.
Fürdetés után bugyoláljuk a babát fürdőlepedőbe, amely így felissza a vízcseppek nagy részét. Az egyes testrészeket célzottan bontsuk ki, és óvatosan törölgessük meg. Szárogatás után a hajlatokat és a bőrredőket – kivéve a pelenkával fedett területeket! – kezeljük babahintőporral. A hintőport ne közvetlenül a kicsi bőrére, hanem a saját tenyerünkbe öntsük, így nem irritálja a babát a felszálló por. Ne takarjuk ki teljesen a babát, különösen a hátát és a pocakját tartsuk a melegben. Adjuk fel rá a pelenkáját és egy kis pólót a törülköző védelmében – utána már levehetjük róla a fürdőlepedőt.

Levegőztetés

A levegőztetést meleg hónapokban 10 napos korban, hideg hónapokban két hetes korban kezdhetjük el. Fő a fokozatosság. Első nap öltöztessük úgy fel a babát, mintha kimennénk, de a szobában maradva nyitott ablaknál levegőzzön kb. 10-15 percig. Vigyázzunk, hogy huzat ne érje. A második napon már kimehetünk egy negyedórára, vagy ha van erkélyünk, kiülhetünk oda a babával. Harmadnap már 20-30 percet lehetünk vele kint, és aztán fokozatosan növelhető ez az időtartam 1-2 órára. Ne menjünk ki, ha esős, nyirkos, ködös az idő, vagy ha fúj a szél. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése