Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. augusztus 10., péntek

Hozzátáplálás 5+1 legfontosabb szabálya, amit mindenképpen tarts be


A hozzátáplálás kezdetén a kismama tele van félelmekkel: mi van, ha rosszul csinálom, ha elrontom, honnan lehet észrevenni? Kire hallgassak, az édesanyámra, a védőnőre vagy az ismerős anyukára a játszótérről? Milliónyi kérdés, jó hír azonban, hogy a választ már tudod is, csak észre kell venned.

A Naurel blogban már többször írtam a hozzátáplálásról, itt az első tapasztalataimról olvashatsz, itt az őszi hozzátápláláshoz találsz hasznos tippeket, itt pedig a bébiételekről írtam meg a véleményemet.
Ezúttal az 5+1 legfontosabb hozzátáplálási szabályt gyűjtöttem össze. Ezek ismerete nélkül hozzá se kezdj!

1. Ne siess

Egy kisbaba születésekor szinte lelassul a világ, lassabb lesz a kommunikáció, a mozgás, az evés is. A kicsinek éppen erre van szüksége.
Ne rohanj ezért a hozzátáplálással sem, hagyj időt az új ízekre, engedd a babának, hogy megszokja az új ételeket. Ha túl gyors lesz a tempó, a kicsi egyszer csak bemondja majd az unalmast, és meg is tagadhatja az ételeket. Éppen ezért ne siess. Kezdetben mindenből csak 1-1 kanállal kínálj és napról napra emeld az adagokat. Amikor már egy teljes adagot képes megenni a baba, akkor térj csak át a következő ételre, és akár kombinálhatod is a kettőt.

2. Figyeld a baba reakcióit

Az a csodálatos, hogy bár a baba nem is tud róla, de a legtökéletesebb segítség neked a hozzátáplálás idején. Egyszerűen csak figyeld a reakcióit. Ha túl korai, vagy túl gyors neki a tempó, akkor nem fogja elfogadni az új ízt. Ilyenkor adj neki néhány napot, majd próbálkozz meg újra a bevezetéssel.

3. Törekedj a sokszínűségre

Ha jól és változatosan evő, nem válogatós gyereket szeretnél nevelni, akkor fontos, hogy ezt már a hozzátáplálás időszakában is alkalmazd. Ne hagyj ki ételeket csak azért, mert te nem szereted, a kicsinek attól még lehet, hogy ízleni fog.
Kóstoltass meg vele olyan ritkábban előforduló ételeket is, mint a birsalma, az édesburgonya, a paszternák, a quinoa, a polenta, a borjúhús vagy éppen a lazac. Minél több ízt ismer meg, annál többet fog megkedvelni és annál kevésbé lesz válogatós.

4. Akkor se csüggedj, ha éppen tél van

Nem lehet mindig nyár és természetes, hogy az őszi-téli hónapokban kevesebb friss összetevőből válogathatunk. Hála azonban a Babybio és az Ella’s Kitchen bébiételeknek, ebben az időszakban is minőségi, bio minősítésű különlegesebbnél finomabb ételeket kóstoltathatsz a babával.
A Babybio új márka a Naurelen, amikor azonban megláttam a különleges összetevőkből összeállított ínyencségeket, a kifejezetten reggelire, ebédre és vacsorára összeállított menüket és a bio bébiételhez képest rendkívül kedvező árait, azonnal tudtam, hogy a Naurel kismamáknak is nagy kedvencük lesz. (Így is lett)

5. Csak megbízható minőségű ételeket adj a babának

Természetesen én is a frissen, saját kezűleg készített bébiételek híve vagyok, de bizony vannak esetek, amikor igenis jól jön a bébiétel a háznál. A választásnál azonban fontos szempont legyen, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot, sót, valamint mesterséges összetevőket, valamint minél inkább igazodjon a baba életkori igényeihez. Ezért ajánlom a Babybio és az Ella’s Kitchen termékeket.

+1. Bízz magadban

Bár a gyereknevelés során az egyik legnehezebb feladat, hogy saját magunkban bízzunk, mégis azt mondom, hallgass a megérzéseidre. Ez azért is fontos, mert ahány embert megkérdezel majd, annyiféle tanácsot kapsz, úgy viszont még nehezebb lesz megtalálnod a helyes választ. Ha valamit még túl korainak érzel, nyugodtan várj néhány hetet, figyeld a baba reakcióit, és meglátod, minden tökéletesen alakul majd.
Kipróbálnád az új Babybio termékeket? Nézd meg itt a teljes választékot »

Tetszett a cikk? Hasznosnak találod?
Mutasd meg a barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése