Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. augusztus 20., hétfő

A leggyakoribb félelmek: mit tegyünk, ha gyermekünknél is jelentkeznek?

A leggyakoribb félelmek: mit tegyünk, ha gyermekünknél is jelentkeznek?

A gyermekek kíváncsiak az őket körülvevő világra, fantáziájuk pedig sokkal élénkebb, mint a felnőtteké. Emiatt könnyebben alakul ki bennük félelemérzet olyan események, képzeletbeli lények iránt, amelyek a valóságban nem léteznek. Mit tegyünk, ha a gyermekünk is megtapasztalja ezeket?

Félelem a sötéttől

A gyermekek jelentős része éli át a sötéttől való félelmet, kortól függetlenül. Ennek legnagyobb oka, hogy az éjszaka folyamán nem látják, mi veszi őket körül. Hirtelen sebezhetőnek, védtelennek érzik magukat, és a fantáziájuk szárnyra kap; ezért gondolják azt, hogy szörnyek, kísértetek rejtőznek az ágy alatt.
Mit tehetünk, ha saját gyermekünk is ilyen félelemmel küzd? A legjobb, ha megismertetjük vele, mi van a sötétben. Esténként járjuk együtt körbe a lakást, hagyjuk, hogy ő oltsa le a villanyt, majd kapcsoljuk fel, és mutassuk meg, valójában nincs ott semmi. Szintén jó módszer többfokozatú éjszakai fényt helyezni a szobájába, és engedni, hogy ő maga állítsa be a fényerőt.

Fotó: iStock.com/ KeremYucel

Félelem a szörnyektől

Néha elég egy mese, amelyben ijesztően van megrajzolva az egyik szereplő, és már be is indul a gyermek fantáziája arról, hogy a lény esetleg ott lapul az ágya alatt. Hiába tudjuk, hogy nincsenek szörnyek, azzal, hogy ezt gyakran elismételjük neki, még nem oldjuk meg a problémát. Mivel a kisgyerek elhiszi, hogy a gonosz lény ott rejtőzik nála, ugyanezzel a módszerrel lehet ezt kiküszöbölni. Vagyis, használjuk a fantáziát. Első lépésként biztosítsuk róla, hogy ellenőriztük a szobát, és nincs ott senki. Második lépésként akár készíthetünk együtt egy táblát, „szörnyeknek a belépés tilos” felirattal, és kitehetjük az ajtóra, jelezve, hogy így pláne nem tudnak bejönni hozzá.

Félelem az egyedülléttől

Ez sok formában megmutatkozhat egy gyermek életében. Akár félhet attól, hogy elkeveredik egy zsúfolt bevásárlóközpontban, vagy attól, hogy amikor elmegyünk otthonról, nem jövünk vissza hozzá. Valójában ez teljesen normális jelenség, sőt meglehetősen gyakori. Ha el kell mennünk otthonról, először is fontos, hogy olyan személy felügyelete alatt hagyjuk a gyereket, akit már ismer. A legjobb, ha indulás előtt belevonjuk valamilyen elfoglaltságba, ami leköti a figyelmét, és nem kizárólag arra koncentrál, hogy egy időre ott hagyjuk. Mindenképp búcsúzzunk el tőle, és adjuk tudtára, hogy hamarosan visszajövünk hozzá.

Fotó: iStock.com/ Choreograph

Félelem az orvostól

Egy gyerekorvosi rendelőben a sírás már alapzajnak számít, hiszen többnyire amint meglátják a nyíló ajtót, már kezdődik is. Az injekció a legnagyobb mumus ebben a történetben, és emiatt állandóan rettegnek a vizsgálatoktól. Hogyan segítsünk a félelem leküzdésében? Hatékony módszer lehet, ha az orvosi vizsgálatok ideje alatt folyamatosan fogjuk a kezét, és éreztetjük vele, hogy nincs egyedül. A stresszt akár úgy is lehet csökkenteni ilyenkor náluk, hogy együtt nézegetjük a gyerekkel a váróteremben a könyvet, beszélgetünk vele, és eltereljük a figyelmét.

Félelem a viharoktól

Villámlás, égdörgés, szél és eső; ezek olyan dolgok lehetnek egy kisgyerek életében, amelyek félelmet keltenek benne, hiszen nem érti meg ezek működését. A nagy zajok váratlanul érik, főleg, ha az éjszaka közepén érkeznek. A legjobb módszer, ha segítünk a gyereknek megérteni, pontosan mi történik ilyenkor. Akár azt is megpróbálhatjátok, hogy mielőtt elkezd esni az eső, kimentek az udvarra, és közösen tapasztaljátok meg, hogy ilyenkor nem történik semmi rossz. A lényeg, hogy együtt csináljátok, hiszen azáltal, hogy az anyukája mellette van, máris nagyobb biztonságban érzi magát, és ő is bátrabban kezd el viselkedni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése