Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. augusztus 17., péntek

A magatartászavar különböző formái

A magatartászavar különböző formái

A magatartászavarok megjelenési formái és okai változatos képet mutatnak. A BNO szerint az érzelmi és akarati élet zavarainak, magatartászavaroknak a következő főbb formái lehetnek:

  • Hiperkinetikus zavarokAz első öt évben kialakuló tünetegyüttes, amelyet a tevékenységek közötti csapongás, a figyelmetlenség, az impulzivitás, a meggondolatlanság, a szabályok gyakori megszegése jellemez. Gyakori a nyelvi és motoros képességek fejlődésének zavara. Társuló tünetként jelentkezhet pl. aszociális viselkedés, csökkent éntudat.
  • Viselkedési zavarokJellemzője a visszatérő és tartós disszociális, agresszív vagy dacos magatartásséma. A viselkedés erősen eltér az adott életkorban elvárhatótól. A szociális elvárásokat megszegi, nem követi a szabályokat, a társakkal, állatokkal, tárgyakkal való durva bánásmód, rombolás, hazudozás, lopás, valamint gyakori és súlyos indulatkitörés, szófogadatlanság jellemzi.
  • Kevert magatartási és emocionális zavarokA meglévő agresszív, disszociális vagy kihívó magatartáshoz depresszió, szorongás vagy más emocionális zavar társul.
  • Jellegzetesen gyermekkorban kezdődő emocionális zavarokA normális fejlődés eltúlzott formáinak tekinthetők. Szokatlanul erős szorongás jelentkezik, és ez tovább tart, mint a szeparációs szorongást jellemző életkor. A viselkedési tüneteket a szorongás kirobbanásának, felszínre törésének visszafojtása okozza. Ide tartozik a szeparációs szorongás, fóbiás szorongás, a szociális szorongás. Következménye a szociális funkciók jellegzetes zavara pl. erős stressz az otthontól, személyektől, tárgyaktól való elváláskor, túlzott aggódás a szeretett személy, tárgy elvesztésétől.
  • A szocializáció jellegzetesen gyermek- és serdülőkorban jelentkező zavaraiIgen heterogén csoport, melynek közös jellemzője a szociális funkciók rendellenessége, ugyanakkor más fejlődési terület zavara nem társul hozzá. Leggyakrabban a környezeti zavarok vagy depriváció húzódik a háttérben.
  • Tic-zavarokA tic egy önkéntelen, gyors, visszatérő, nem ritmusos, motoros mozgás vagy hangformálás pl. huhogás szerű hangadás, bizonyos szavak céltalan ismételgetése. Váratlanul és hirtelen, minden előjel nélkül jelentkezik. A stressz fokozza a tüneteket.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése