Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. augusztus 4., szombat

CINKHIÁNY GYERMEKEKNÉL KÉPEKBEN-ACRODERMATITIS ENTROPATICA


Acrodermatitis enteropathica Ez a szindróma a cink megfelelő felszívódásának vagy táplálékfelvételi  hiányának eredménye. A perioralis bőr és az arc erythemás,a krusztá és fisszurá jelenléte jellemző.  A bemutatott képeken a bőlelváltozásokat hólyagképződés előzheti meg. Az acrodermatitis enteropathica egyéb jellemzői közé tartozik a sztomatitisz, a parónia és az alopecia/kopaszság/A. látható pelenka terület sérülése diffúz erythemás, és élesen marginált határoló a hasfelületen.
 Az acrodermatitis enteropathica autoszomális recesszív módon öröklődhet. A betegség ezen formája összefüggésben áll a cink felszívódásának képtelenségével.
Az acrodermatitis enteropathica  az anuson, a fenékrészeken és a perineumon bőrváltozásainak nagyon jellemző képét mutatják. Jegyezzük meg a sérülés pszoriázisos megjelenését és a lábfejen Az acrodermatitis enteropathica teljes körű képmása túlmutat a bőr és a haj tipikus változásain. Az érintett gyermekeknek súlyos hasmenése, növekedési retardációja és ingerlékenysége van. Kezelés nélkül a betegség egy progresszív folyamatot követ és végzetes lehet. A gyanítható acrodermatitis enteropathica gyanúját kis cinkszint vagy alacsony alkálifoszfatázszint esetén kell értékelni, ha a cink szintje normális vagy normálérték alatt van. Az étkezési cink-kiegészítéssel történő kezelés drámai megoldást jelent minden tünet esetén, és bizonyos esetekben határozatlan ideig fenn kell tartani.






























#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése