Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 9., kedd

Így küzdhetjük le a testvérek közötti féltékenységet

A féltékenység nemcsak párkapcsolaton belül alakulhat ki, hanem akár testvérek között is nagy problémát okozhat. De mit tehetünk azért, hogy a gyerekek átlendüljenek ezen a szakaszon?
Rengeteg szülő tapasztalja meg gyermekei közötti a féltékenységet, különösen a kisebb korú testvérek esetében. Többnyire az elsőszülött kezdi el úgy érezni, hogy már nem kapja meg azt a kizárólagos figyelmet, amit az új családtag megérkezése előtt neki szenteltek a szülei. Emiatt frusztráltabb lesz, irigykedik a testvérére, és ellenséges viselkedést vesz fel vele szemben. Mivel még ő is nagyon kicsi ahhoz, hogy ténylegesen megértse, mi történik körülötte, sokkal nehezebb ezt az érzést megszüntetni.

Mi válthatja ki?

Nem csak az újszülött érkezésekor léphet fel féltékenység a testvérek között. Sokszor előfordul, hogy évekkel később, hirtelen alakul ki ez az állapot, és néha magunk sem értjük, miért. Valójában az egyik legnagyobb hiba, ami ehhez vezethet, ha folyamatosan összehasonlítjuk a testvéreket. Előfordulhat, hogy az egyik gyermekünk rendkívüli tehetséggel bír a fociban, míg a másiknak egyáltalán nem erőssége a labdajáték. Hagynunk kell, hogy saját maguk válasszák ki, milyen hobbit szeretnének, különben folyamatos féltékenység alakulhat ki közöttük. Ugyanez igaz a tanulmányi eredményekre is; ha a kisebbik folyton azt hallja, hogy az idősebb testvére milyen jó jegyeket szerzett, és példát vehetne róla, akaratlanul is kialakulhat benne ellenszenv.

Fotó: iStock.com/MilaSemenova

Töltsünk időt kettesben

Mindegy, hogy mennyi idősek a gyermekek, fontos, hogy legyen lehetőségük eltölteni egy kis időt kizárólag az édesanyjukkal. Akár elmehetünk kettesben sétálni, bevásárolni, vagy megnézhetünk egy filmet; mindegy, milyen programot választunk, a lényeg, hogy erre a kis időre tényleg ne legyen ott velünk senki más. Ilyenkor akár beszélhetünk az idősebb gyermekkel arról, milyen szuper feladat nagytestvérnek lenni, és miért fontos, hogy vigyázzon a legfiatalabb családtagra. Ha pedig a kisebb gyermekünk érez féltékenységet, ugyanezt a módszert fordítva is alkalmazhatjuk, és mesélhetünk neki arról, mennyi előnnyel bír az, ha van egy idősebb testvére.

Emeljük ki az erősségeiket

Minden gyereknek máshoz van tehetsége, ezt pedig érdemes minél gyakrabban hangoztatni. Emeljük ki ezeket a különleges tulajdonságokat, hiszen fontos, hogy a testvérek érezzék, mindketten ugyanannyira különlegesek – csak épp más-más területen. Tudassuk velük, hogy büszkék vagyunk rájuk, és egyáltalán nem baj, hogy nem ugyanolyanok. Sőt, valójában épp attól különlegesek, hogy mindketten egyedi stílussal és ízléssel rendelkeznek, amelyek egyaránt értékesek. Ha érzik, hogy senki sem kerekedik a másik felé, és nem kell versengeniük egymással a figyelemért, sokkal szeretettelibb kapocs alakul ki közöttük.

A közös munka sokat számít

Hogy megelőzzük vagy leküzdjük a testvérek közötti féltékenységet, fontos, hogy ne versenyeztessük őket egymással semmiben. Helyette igyekezzünk olyan foglalkozásokat kitalálni, amelyekben egymást kell segíteniük. Ez akár lehet az, hogy családilag társasjátékozunk velük, és őket egy csapatba tesszük, hogy közösen próbáljanak meg győzni. A lényeg, hogy sose legyenek egymás ellen. Szintén jó ötlet, hogy megdicsérjük őket, amikor épp egymást támogatják valamiben. Ezzel ugyanis érzékelik, hogy mennyire örülünk az ehhez hasonló viselkedésnek, és sokkal többet kedveskednek egymásnak.

Fotó: iStock.com/TatyanaGl

Mindkét oldalt hallgassuk meg

Készüljünk fel, hogy hiába a legnagyobb igyekezet, a testvérek között gyakran lesznek veszekedések. Akkor is, ha féltékenységnek nyoma sincs, az ellentéteket nem lehet megelőzni. Ilyenkor hallgassuk meg mindkét oldalt egységesen, ahelyett, hogy rögtön ítéletet mondanánk. Igen, előfordulhat, hogy az idősebb testvér kezdte a vitát, és igen, az is, hogy a kisebbik folytatta. Ez már nem számít, hiszen az a lényeg, hogy közösen oldjuk meg a veszekedéseket, és senki se érezze úgy, hogy a másikkal kivételeznek. Azáltal, hogy türelmesen meghallgatjuk a feleket, a gyermekek is érezhetik, hogy mindkettejük véleménye számít.

Felnőttkorban is jellemző

Felmérések bizonyítják, hogy sajnos a testvérek közötti féltékenység nem csak gyermekkorban jellemző. Sokszor előfordul, hogy már gyerekként is érezhető volt a feszültség, azonban a szülők nem foglalkoztak ezzel, így a későbbiek során is jellemző maradt ez az érzés. Noha ebben a korban könnyebb az őszinte kommunikációval építeni a kapcsolatot, a távolság miatt nehezebb megoldást találni, és kitartani a testvéri viszony erősítése mellett. Épp ezért próbáljuk meg minél fiatalabb korban éreztetni a gyerekekkel, hogy nincs okuk irigykedni a másikra, hiszen ugyanannyira szeretjük őket.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése