Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 22., hétfő

Kígyómarás ellátása

Kígyómarás ellátása

Kígyómarás szerencsére hazánkban ritka, részben, mert a két őshonos kígyófajunk rendkívül ritka, másrészt marásuk csak nagyon ritkán életveszélyes. Az előforduló marások többsége terrarisztikai tartás következménye. Bejegyzésünkben sorba vesszük az ellátás lépéseit.



A kígyómarás ellátásával kapcsolatban mind a mai napig nincs egységes állásfoglalás, jelenleg a legelfogadottabb nézetet próbáljuk ismertetni.
Biztonság
Mint mindig! Ügyeljünk, hogy se a sérült, se az ellátó ne szenvedjen ismételt sérülést, ha az állat a szabadban van próbáljuk meg minél jobban megjegyezni jellegzetességeit, készítsünk fényképet, ez segíthet a beazonosításban.
Nyugalom
Helyezzük nyugalomba a sérültet, fektessük le, próbáljuk megnyugtatni. A szapora pulzus gyorsítja a méreganyag szervezetebe jutását.
LAZA szorítókötés
A szorítókötés alkalmazásával kapcsolatban szintén megoszlanak a vélemények. Általánosan elfogadott, hogy LAZA szorítókötés alkalmazható. A marás fölött néhány cm-re alkalmazzunk szorítókötést, amely alá mutatóujjunk még éppen betudjuk nyomni. A véna elzárása lassítja a méreganyag elterjedését. A pulzus tapintható legyen!
Kiszívás
A méreganyagot NE próbáljuk szájjal kiszívni és a korábban elterjedt és javasolt felvágás sem irányelv. A seb kimetszése alacsony hatásfokkal bír, növeljük a sérülés nagyságát, ráadásul véralvadást gátló méreg esetén tovább súlyosbítjuk a sérült állapotát. Számos méregszívó berendezés kapható. Ezen eszközöket a marás helyére téve az első néhány percben kb. 30-50%-os hatásfokkal szívják ki a méreganyagot.

Hűtés
A hideg vizes hűtés érösszehúzó, így lassíthatja a véráram útján történő szétterjedést.
Amit ne...
- alkohol, tea, kávé itatása
- mozgatás
Speciális esetek:
-Mérges siklók esetén a sebre készítsünk nyomókötést, a végtagot erősen fáslizzuk be.
-Köpködőkígyók esetén a szemet mielőbb mossuk ki.
Szérumterápia
Erősen meggondolandó! Részben nem minden faj ellen van ellenszérum, részben számos szérum allergiás reakciót vált ki, amely akár halálos is lehet. Nagyon fontos, hogy minden esetben csak faspecifikus szérum adható be. Egy azon faj különböző földrajzi területen előforduló egyedei mérgükben különbözhetnek (pl. Echis carinatus leakeyi/carinatus)! Ennek megfelelően a szérum sem lesz megfelelő!
A kígyómarás tünetei
Talán mondani sem kell rendkívül sokfélék lehetnek. Olykor csak órákkal később jelentkeznek, míg máskor akár perceken belül halálos lehet. Leggyakoribb tünetek:
- marás helyén fájdalom, duzzanat
- ajakduzzanat, nyelési nehézség
- verejtékezés, nyugtalanság
- zavartság
- izomgörcsök
- légzési és keringési zavarok
- fejfájás, émelygés, szédülés
- hányinger, hányás
- bénulás
A keresztes vipera marása (Forrás: wikipédia>>)
A viperamarás a faj elterjedési területén meglehetősen gyakori, de ez elsősorban az emberi tevékenység kiterjesztésének következménye. Gyakran házi- és haszonállatok az áldozatok. A keresztes vipera mérgének viszonylag alacsony a toxicitása. Minton 1974-es jelentése szerint az LD50 6.45 mg/kg. A kibocsátás mennyisége is meglehetősen alacsony, ugyanezen jelentés szerint 48-62 centiméteres példányoknál 10-18 milligramm.
A kígyómarás ritkán halálos, Magyarországon utoljára 2001-ben fordult elő tragikus végkimenetelű eset. A vér alakos elemeit kicsapó méreg ettől függetlenül huzamosabb ideig tartó kellemetlenséget és részleges bénultságot okozhat, a felépülés legfeljebb egy évig tart. A keresztes vipera által megmart betegek általában a nyíregyházi Jósa András Kórház Sürgősségi Betegellátó és Toxikológiai Központjában kapják meg az ellenszérumot, és a szükséges kezelést.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése