Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 13., szombat

Könyökrándulás gyermekeknél, kezelése

Könyökrándulás gyermekeknél, kezelése

Kisgyermekkorban a ficamodások is na­gyon gyakoriak, csakúgy, mint a törések. A rándulások tünetei hasonlítanak a törés tüneteihez: erős fájdalom, duzzanat és melegérzet jelentkezik. Elcsavarodásról (distorsione) beszélünk, amikor valamilyen baleset, természet­ellenes mozgás, ritkábban nem megfelelő izomtónus miatt az egyik ízület időlege­sen módosul anélkül, hogy a csontok vagy csonthártyák közötti kapcsolat megszakadna.

Ficam

Ficamról akkor beszélünk, ha egy csont egy másikkal együtt egy ízület (összekötő nem rugalmas szövet, ami a csont stabilitását és mozgékonyságát biztosítja) részeként teljesen elhagyja a saját helyét, de eközben csonttörés nem következik be. Előfordul­hat, hogy csak részben kerül ki a helyéből, ilyenkor részleges ficamnak nevezzük. A 2-3 éves korú gyerekekre jellemző legin­kább a részleges könyökficam. A felkarcsont ízületéből részlegesen kiugrik az orsócsont (az alkar csontja) feje. Ez a mozdulat meg­történhet például akkor, amikor a gyereket kézen fogva erővel felemelik, vagy akkor esik el, amikor valaki éppen kezénél fogva meg akarja tartani, nehogy elessen. Ilyenkor esés közben a könyök kifordul a helyéből.

Mi történik?

A gyermek hason fekve a tenyerét lefelé fordítva tartja, nem tudja használni, és sír akkor, amikor mozgatja, a könyökét.

Mi a teendő?

Van egy egyszerű moz­dulat, amivel a ficamot helyre lehet állítani, és azonnal enyhíti a fájdalmat, amelynek segítségével a gyerek újra tudja mozgatni a könyökét és a kezét. Ha rosszul végez­zük, akár többször is megpróbálva, nagy fájdalmat okozhatunk vele, és a gyerekből csak ellenállást és félelmet váltunk ki. Első alkalommal jó, ha megnézzük az orvost, hogyan csinálja.

Megelőzés

Nyilvánvalóan próbáljuk meg elkerülni a baleseteket, amelyek ficamodást okozhatnak. Például ne emeljük fel a gyereket a karjánál fogva, és ne rázogassuk, ha kézen fogva vezetjük.

Homeopátia

A legfontosabb gyógy­szer az Arnica 5CH, amit minden baleset­nél, esésnél használhatunk, ha izomfájás, és zsibbadás alakul ki. Rögtön a sérülés után kell beadni, csillapítja a fájdalmat, meggátolja a vérömlenyek kialakulását, és a már kialakult vérömlenyek gyorsabban felszívódnak. Az ízületek elcsavarodása esetén adható a Ruta graveolens 5CH, ha a tünetek pihenés és fekvés hatására rosszabbodnak. A Bryonia 5CH akkor jó, ha az ínszalagokat éri a sérülés, az ízületek elfordulnak, és a mozgás és az érintés növeli a fájdalmat, a nyugalom és a meleg pedig jót tesz.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése