Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 8., hétfő

Kardiopátia gyermekeknél

Kardiopátia gyermekeknél

Az orvosok egyre gyakrabban diagnosztizálják betegségeikben a kardiovaszkuláris rendszert érintő betegségeket. Idővel a serdülők és a gyermekek ilyen kórképeinek száma fokozatosan növekszik. A normál fejlődéstől való eltérések nagy része a kardiopátia részesedését jelentette. Ez a patológia magában foglalja a károsodott myocardialis fejlődéssel járó betegségek kombinációját.A görög nyelvről lefordítva a "cardiopathia" fogalmát szó szerint lefordíthatjuk "szívbetegségként". Ezért gyakran minden szívbeteg orvos utal erre a koncepcióra. Azonban még mindig gyakori, hogy hívja a cardiopathy számos gyermekkori eltérések, amelyek egy bizonyos besorolás. A szívizom fejlődésének minden változása saját jellegzetességekkel rendelkezik.

A szívbetegségek típusai

A veleszületett cardiopathiát a gyermek életének első heteiben diagnosztizálják. Ez a patológia gyakrabban kapcsolódik veleszületett rendellenességekhez vagy újszülöttek reumás autoimmun betegségeihez.
A szerzett cardiopathia diagnózisa, amelyet az orvos közelebb hozhat a serdülőkorúakhoz. Ennek oka, hogy a 9 és 12 év közötti időszakban a gyermek aktívan növekszik. A cardiovascularis rendszer fejlődésében gyakran eltérések vannak diagnosztizálva 15-16 év alatt. Ez a hormonális hátteret és a pubertást befolyásolja.
Leggyakrabban a kardiopátia az alábbi változások közül egyet vagy többet határoz meg:
  • az anomáliák a nagy szívburok kialakulásában;
  • fokozott osztrák kamrák a szívben;
  • a szívritmus zavara és az idegimpulzus vezetése;
  • a szív elektromos tengelyének megváltozása;
  • eltérések a szív egyik vagy mindkét kamrájának kialakulásában;
  • a szívbillentyűk megsértése (hiányos nyílásuk).
A fenti változtatások egy része közvetlenül jelzi a gyermek szívelégtelenségét. Mások a különböző betegségek gyakori jelei. Éppen ezért bizonyos instrumentális vizsgálatok kötelezőek a megbízható diagnózis érdekében.
Van a legfontosabb 4 típusú kardiopátia gyermekeknél, amelyek az áramlás változása és az okok alapján vannak osztályozva:
  1. Funkcionális.
  2. Diszpláziás.
  3. Kitágult.
  4. Másodlagos.
Funkcionális cardiopathia olyan esetekben fordul elő, amikor a gyerekek túl sportolnak és a fizikai erőfeszítés meghaladja a kor normáját. Intézkedésük alatt a szívizom sürgősen alkalmazkodik ehhez a munkamódszerhez. Ennek eredményeként az úgynevezett funkcionális változások vannak a szívizomban.
Az ilyen patológia kialakulásának élénk példája rendszeres képzés a sportolók számára, akik sértik a szabályokat és szabályokat. A lényeg az, hogy az alulképzett trénerek és a fizikai trénerek tanárai nagy mennyiségű munkát végeznek a gyermekek előkészítése nélkül. Emellett egy kardiopátia is megfigyelhető egy gyermekben, ahol egy diszfunkcionális családban nőtt fel.
Dysplasticis cardiopathia önálló betegségként fejlődik ki. Általában a patológia nem társul a szervezet egyéb rendszerei és szervei zavaraihoz. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a betegség a kötőszövet jelenlétét jelentheti a szív minden részén. Az orvosi szakma egy másik része, ezek a változások a funkcionális cardiopathiára utalnak.
Gyermekkorban a diszplasztikus kardiomiopátia önálló diagnózisként nem jelenik meg. Egyes országokban ezt a kifejezést még mindig használják, ami azt jelenti, hogy az alatta lévő mitrális szelep lecsapódik. Az ilyen kóros elváltozások többsége nem igényel semmiféle különleges bánásmódot.
A "diszpláziás kardiopátia" fogalmát abban az esetben is alkalmazzák, amikor a megmagyarázhatatlan patológiát felfedezik a szívben, amelynek okát nem lehet megérteni. Ezzel a lehetőséggel, mivel a kezelés általában előírt megelőző intézkedések és manipulációk.
Dilated cardiopathia - egy vagy több szív kiterjesztése. Ilyen kórtan kialakul, amikor a mycardiumra méreganyagok, vírusok és baktériumok lépnek fel. Ennek eredményeképpen, hosszantartó gyulladásos folyamatok esetén a szívizom rugalmassága csökken, ami a pitvari vagy a kamrai üreg kiterjedését eredményezi. A betegség eredetének örökletes elmélete is bizonyított, gyakran előfordulhat egy család tagjai között nemzedékről nemzedékre.
Másodlagos kardiopátia olyan betegségek jelenlétében fejlődik ki, amelyek nemcsak a szív- és érrendszerhez kapcsolódnak. A legnagyobb kockázat természetesen gyermekek és serdülők. A patológiák a következő betegségek hátterében jelentkezhetnek:
  • a szív gyulladásos betegségei (endo- és myocarditis);
  • tüdőbetegségek (tüdőgyulladás, bronchiális asztma);
  • anyagcserezavarok;
  • bármilyen elhúzódó vagy krónikus gyulladásos betegség.
Az utóbbi esetben nagyon könnyű diagnosztizálni a szív patológiáját, A beteg már a kezelés időpontjában az orvos állandó felügyelete alatt áll.

tünetek

A gyermekeknél a kardiopátia fő megnyilvánulása a fájdalom szindróma. A fájdalmas vagy megnyerő szenzáció a szívterület leggyakrabban a szegycsont mögött található. A kényelmetlenség gyakran rövid életű, bár vannak esetek a tartós fájdalom. Az egyéb tünetek teljesen függenek a gyermek és testének kórtani formáitól.
A funkcionális kardiopátia miatt, hogy a szervek rosszabbul oxigénnel dúsulnak, a következő tünetek jelentkezhetnek:
  • általános rossz közérzet és gyengeség;
  • fokozott fáradtság;
  • még a légszomj.
A diszpláziás formát oxigén hiánya, szédülés és szabálytalan szívverés érheti.
A másodlagos kardiopátia esetén a tünetek nagyon változatosak, minden megnyilvánulás az alapul szolgáló elsődleges betegségtől függ.

A gyermekek kardiopátiájának diagnosztizálása

Ez a három vizsgálat általában elegendő a betegség meghatározásához és a kezelés módjának kiválasztásához. Ezenkívül a mellkasi röntgensugár is használható a kamra (dilatált kardiopátia) kiterjedésének meghatározására.

A betegség jellemzői újszülötteknél

Az újszülöttek kardiopátiában is szenvedhetnek. A betegség gyakran kialakul az oxigénhiány hátterében. Továbbá, nem számít, ha a hypoxia kialakult, a munka során vagy akár a terhesség alatt. Az oxigénhiány miatt a szív működésének szabályozása az autonóm idegrendszer megváltozásával zavart. A myocardium diszfunkciója az energia-anyagcsere folyamatainak megsértéséből ered.
A hypoxia-született csecsemők átlagosan 50-70% -ánál szenvednek kardiopátia. A patológia súlyossága nagymértékben függ az átadott hipoxia időtartamától. Ha az oxigén hiánya még a születés után is megfigyelhető, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki a szív patológiája, melyet speciálisan kell kezelni. Jellemzően az ilyen kardiopátiák a beteg gyermekek körülbelül egyharmadánál egy hónapig és legfeljebb három éves korig fennmaradnak.

Kardiopátia kezelés

Az összes terápia teljesen függ a patológia formájától. A funkcionális cardiopathiát fizioterápiával kezelik. Erre a célra egy speciális készüléket használnak, amely interferencia árammal működik a testen. Elvben ez az eljárás profilaktikusabb, mint terápiás. A cselekvési mechanizmus ugyanaz, mint a szanatóriumokban végrehajtott hasonló eljárások. Minden anyagcsere folyamatban javul, beleértve a vérkeringést is. Csökkent néhány fájdalmat.
Más formákban gyógyászati ​​kezelést alkalmaznak. Továbbá a terápiás rendszert szigorúan egyedileg választják ki. Ez annak köszönhető, hogy a "cardiopathia" fogalma nagyon kiterjedt. Ez magában foglalja a szív teljesen változatos változatait.
A kezelés során rendkívül fontos, hogy a beteg betartsa a megfelelő életmódot és a napi rutinokat. Rendszeres séta és kiegyensúlyozott étkezés szükséges. Minden fertőző betegséget, beleértve a közönséges hideget, időben kell kezelni. Semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagyni minden olyan megnyilvánulást és tünetet, amely hasonló a szívbetegség jeleihez. A diagnosztizált betegség és a kezelés megkezdésekor mindig nagy az esély a kedvező kimenetelre. Gyakorlatilag a gyermekkorban előforduló kardiopátia nagyon nagy valószínűséggel teljes gyógyulást eredményez.

Mi a gyermekeknél a cardiopathia?

A gyermekeknél a kardiopátia a leggyakoribb 8-12 éves korban. Ez egy eltérés a szívizom fejlõdésében, amelynek oka lehet mind veleszületett patológia, mind szerzett. Az ilyen kóros változások befolyásolják a szerv működését, ami természetesen befolyásolja a gyermek egészségi állapotát.
Milyen patológiákat neveznek kardiopátiának? Ez a nem gyulladásos betegségek meglehetősen nagy csoportja, amely a szív izomszövetében bekövetkező változásokhoz vezet. Leggyakrabban ez a kifejezés olyan állapotokat jelent, mint:
  • a jobb és bal kamrák elválasztó szeptum megvastagodása;
  • az egyik kamrának anomáliája;
  • egy vagy több szelep stenosis vagy prolapsusa;
  • további akkordok;
  • az erek csökkentése;
  • a szív tengelyének elmozdulása.
Ennek a betegségnek számos oka van, ezért ennek az állapotnak a kezelése attól függ, hogy milyen betegség alakult ki a gyermekben:
  1. Funkcionális. Gyermekeknél ilyen kardiopátia gyakran fordul elő a túlzott fizikai erőfeszítés hátterében. Gyakran történik azok a gyerekek, akik sportot, táncokat vesznek részt. Továbbá ezt az állapotot az iskola túlzott terhelése, az idegi túlcsordulás és a stressz okozhatja.
  2. Másodlagos. Ez a gyermek által elszenvedett betegségek következménye. Ez lehet mind a fertőző betegségek, mind a belső szervek betegségei. Különösen érzékeny a gyengébb immunitású, gyakran beteg gyermekekre.
  3. Diszpláziás. Ez az állapot annak a ténynek köszönhető, hogy az elasztikus szívizomot nem rugalmas szálakkal helyettesítik, és ennek következtében a szív nem képes ellátni a természethez rendelt funkciókat. Leggyakrabban ez a patológia egy olyan betegség hatására alakul ki, mint a reuma.
  4. Kitágult. Ilyen kardiopátia a gyermekeknél a kamrai üreg jelentős kiterjedésével jellemezhető (gyakrabban marad).
  5. Veleszületett. Ezt a típusú kardiopátia gyakran veleszületett szívbetegségnek nevezik. A szívizom fejlődési rendellenességét az intrauterin fejlődési rendellenességek okozzák.

Diagnózis és kezelés

Ezt az állapotot a gyors szívfájdalom, gyengeség, fájdalom manifesztálja a szív régióban. Egy másik lehetséges cianózis (cianózis) nasolabialis háromszög. A fejlett betegség, jelentős súlygyarapodás, intenzív izzadás, egy bizonyos köhögés és légszomj lehetséges. A gyermek nem képes túlságosan ellenállni a tehernek.
Gyakran előfordul, hogy ez a körülmény akkor jelentkezik, amikor a gyermek szülei más panaszokkal fordulnak orvoshoz. Részletesebb vizsgálat esetén az ilyen típusú diagnosztikákat mint a szív ultrahangját, elektrokardiogramot, echokardiográfiát nevezheti ki. A kamrának a betegség tágabb változatával történő kiterjesztése radiográfiával is kimutatható.
A kórtani kezelés a típusától függ. Mindazonáltal vannak olyan ajánlások, amelyeket minden betegnek követnie kell. Először is, az orvosok a fizikai erőfeszítések jelentős csökkentését ajánlják, amely egy ilyen gyermek számára napi takarékossági rendszer, amely érzelmi pihenést biztosít. Egy étrendre van szükség, ami a só gyakorlatilag teljes lemondását és a zsírbevitel jelentős csökkenését vonja maga után.
Néhány ilyen kórtan, mint a gyermekek kardiopátiája, speciális eszközök segítségével történő kezelés lehetséges. Például a funkcionális cardiopathiát olyan eszköz segítségével kezelik, amely a közepes frekvenciájú impulzusokat a gyermek szívébe küldi. Csökkentik a fájdalmat, fokozzák a vérkeringést és metabolikus folyamatokat a szív szövetében, ami végül visszanyeréséhez vezet.
Más típusú kardiopátiákat orvosilag kezelnek. Általánosságban írjon vitamin-komplexeket és alapokat, amelyek erősítik az izomrostokat. A szívelégtelenségben fel kell tüntetni a diuretikumokat, és meg kell szüntetni az ödémát. A glikozidcsoport gyógyszereket is előírnak, amelyek megkönnyítik a szervezet munkáját.
Meg kell jegyezni, hogy a betegség prognózisa nagyon kedvező, és az időben történő kezelés szinte teljesen garantálja a gyógymódot minden korú gyermeknél. A szívbe történő sebészeti beavatkozásokat csak a legszélsőségesebb és súlyosabb esetekben írják fel.

megelőzés

A kardiopátia diagnosztizálása a közelmúltban szinte minden csecsemőt tett. Hogyan lehet megakadályozni az ilyen állapot megjelenését a gyermekben?
Először is fel kell készülnie a csecsemő megjelenésére a terhesség kezdete előtt. A jövőbeli anyát meg kell vizsgálni, meg kell gyógyítani minden betegséget, vitamin-ásványi komplexumokat kell bevenni. Ne feledkezzen meg a rossz szokásokról - dohányzás, alkoholfogyasztás. Meg kell próbálni elkerülni a stresszes helyzeteket, különösen a terhesség kezdetén. Mindezek az intézkedések jelentősen csökkentik a veleszületett szívbetegség kockázatát.
Ami a másodlagos kardiomiopátia, hogy korlátozni kell a lelki terhet a gyermekek, hogy ne terhelje túl a vizsgálatok és a különböző további osztály biztosítja, hogy az életkornak megfelelő fizikai aktivitás lehetőségeit és a baba.
Másrészt meg kell győződni arról, hogy a gyermek gyakran jár a friss levegőben, többet mozog, és nem ül egész nap a tévékészülék és a számítógép előtt.
Még mindig meg kell erősíteni a gyermek immunrendszert, meg kell erőltetni, hozzá kell szokni egy egészséges táplálékhoz. Ha a baba megfázott vagy fertőző betegséget fertőzött meg, időben kell kapcsolatba lépnie az orvossal és követnie kell az ajánlásait.
A cardiopathia, ellentétben a cardiomyopathiával, nagyon könnyen alkalmazható a korrekcióra, és teljesen eltűnik.
A legfontosabb dolog az, hogy gondosan kezeljük a baba egészségét, és a test problémáinak első jelei között forduljon orvoshoz.

A kardiopátia okai, tünetei és kezelése gyermekeknél és felnőtteknél

Ebből a cikkből megtudhatja: mi a cardiopathia, mi okozza azt. A cardiopathia fő típusai, a betegség gyermek és felnőtt formája közötti különbségek. A kezelés fő tünetei és módszerei.
A cardiopathia a szívizom betegségeinek egy csoportja (szívizom). Ezek közös jellemzője, disztrófiás változásokat a szívizom és szklerotikus szöveti: megsértik anyagcsere-folyamatokat a sejtek, normál kötőszöveti helyébe, ami a hegképződés, erősen növekvő hígító vagy szívizomban. Mindez eredményeként a szív funkciójának megsértése (tehát a betegség neve - "funkcionális kardiopátia") vezet.
Az ilyen változásokat bármi okozhatja, ideértve az ismeretlen okokat is. A lendület genetikai hajlam, vírusos betegség, alkoholos toxin vagy hormonális rendellenesség lehet. A cardiopathiák összes oka még mindig nem teljesen ismert, az orvosok csak a legvalószínűbbek a készletben.
Mi a veszélyes betegség? A kezdeti szakaszokban kardiovaszkuláris rendellenességek standard tünetei jelentkezhetnek: szívelégtelenség, légszomj, ritmuszavar, izzadás, fáradtság.
A jövőben, ha nem szünteti meg a kiváltó oka a kardiomiopátia, nyilvánvaló morfológiai változások a szívizomban (szívizomsejtek regenerálódni, megtöri az összehúzó funkció). Szív azok funkcionális volumene jelentősen megnő a térfogata (a csecsemő feje méretben), megvastagodott kamrafal csökken, fejlődő patológia szelepek. Az ilyen lépést általában a betegség előrehaladtával gyorsan, és a 70% -ában vezet komplikációk formájában tromboembólia (nagy érelzáródás trombus szakadás), malignus szívelégtelenség, súlyos fizikai aktivitás korlátozását, és a hirtelen halál.
Kedvező kilátások is lehetnek. Számos tényezőtől függ, beleértve a myocardium morfológiai változásait is.
Sajnos a patológia okát nem mindig lehet azonosítani vagy megszüntetni, ennek következtében az ilyen betegeket a kardiológus életében meg kell figyelni, figyelembe véve a kezelést és a kezelést a műtét után is.

A cardiopathia négy fő típusa, azok okai és leírása

A cardiopathia okaitól függően gyakori, hogy azokat elsődleges és másodlagos részekre osztják:
Attól függően, hogy a morfológiai változások a miokardiális szövet (ez lehet hegesedést, szklerotikus és degeneratív módosításai cellaszerkezet) 4 alaptípusa cardiomyopathia:
  1. Kitágult. A betegség oka gyaníthatóan vírusok, toxinok (az alkohol 30% -ában), anyagcserezavarok, öröklődés, hormonális és autoimmun rendellenességek. Characterized cardiociták halál (miokardiális sejtek), heg változások, egyenetlen, és növeli a szövetek növekedését, csökkenti a szív összehúzódó, bővítését a határok.
  • Korlátozó. A betegség oka valószínűleg fertőző vagy parazita eredetű toxin (filariázis). Ezt jellemzi a cardiocyták halálának, a túlnövekedésnek és a hegszövetnek, a szívfalak rugalmasságának megsértése, a kalcium sók lerakódása a szívizomban.
  • Hipertrófiás. Feltételezhetően örökletes forma (az esetek 30% -ában), néha a betegség oka lehet anyagcserezavar. A szívizom falainak egyenetlen diffúz megvastagodása és a kamrák térfogatának csökkenése, valamint a szelepek patológiájának alakulása jellemzi.
  • Ischaemiás. Az esetek 58% -ában az alapbetegség - az ischaemiás szívbetegség hátterében alakul ki. A myocardialis túlnövekedés, a cardiocyták halála, a haldokló szövetek és hegképződés kiterjedt területei, a bal kamra falainak elvékonyodása jellemzi.A progresszív betegség a szív súlyos funkcionális rendellenességeihez vezet.

    Kardiopátia gyermekkorban

    Külön kell feltüntetni a funkcionális cardiopathiát gyermekeknél. Mi ez? A szívizomban és a szívműködésben bekövetkező változásokat ebben az esetben a túlzott idegi vagy fizikai stressz okozza. A betegségnek lehet veleszületett, szerzett vagy vegyes jellege (veleszületett szív anomáliákkal szemben), és többnyire 7 és 12 év közötti gyermekeknél diagnosztizálható.
    A serdülőkorban a szívműködés szabályozásának vegetatív rendellenességei, valamint a "tánc" hormonális hátterek válnak.
    Gyermekek funkcionális kardiomiopátia manifeszt fájó szívvel, légszomj, szívritmuszavarok, izzadás és fehérséget a bőr, a formájában rövid távú rohamok eszméletvesztés és pánikrohamok, amelyek gyakran összekeverik tüneteit érrendszeri dystonia.
    Milyen jeleket kell a szülők figyelniük:
    • hosszú (akár több napig) vagy rövid ideig tartó fájdalom támadások vannak a szívében;
    • súlyos nehézlégzést vált ki bármely fizikai beavatkozásból, még lassú és nyugodt állapotban is;
    • a gyermek rendkívül fáradt és kimerítő bármilyen fizikai cselekvést.
    A helyes és időszerű diagnózis révén a megelőző és terápiás intézkedések kijelölése, a gyermekek szívbetegsége folyamatosan stabilizálódik.

    A gyermek és a felnőtt kardiopátia közötti különbségek

    Mi a különbség a gyermek és a felnőtt kardiopátiák között? A betegség saját törvényei szerint fejlődik ki, a kezelés és a megelőzés jellemzői nem a beteg korának, hanem a betegség kialakulásának és a szívizom megváltozásának okai.
    És mégis néhány apró árnyalat van:
    • a gyermekkori kardiopátia az esetek 80% -ában igazodik, szinte lehetetlen a teljes gyógymód elérése, de nagyon élethű a folyamat egész életen át történő ellenőrzése;
    • a pangásos szívelégtelenségben szenvedő idős betegek esetében a prognózis az esetek 70% -ában kedvezőtlen;
    • a betegség kezelése során a betegek életkora korlátozza a gyógyszerek kiválasztását és a hardvertechnikák alkalmazását;
    • a betegség egyes formáit csak felnőtteknél diagnosztizálják (alkoholos kardiopátia).
    A betegség kezelésének lényege az életkorától függetlenül: az okok azonosítása és megszüntetése - vagy a betegség tüneteinek kijavítása, ha az okot nem lehet azonosítani.

    A fő tünetek

    Minden egyes kardiopátia esetében gyakori és egyedi tünetek jelentkeznek:
    1. A pangásos vagy dilatatív kardiomiopátia jellemzi a következő tünetek: fájdalom a szívében, amelyet nem lehet rövidre nitroglicerin, légszomj, cianózis (cianózis) az ajkak és a arcon háromszög. Néha, a vizsgálat során a mellkasi deformitás (a szívburok) a szív megnövekedése miatt észrevehető. A betegség gyorsan előrehalad, és a motoraktivitás jelentős korlátaihoz vezet.
    2. A korlátozó kardiopátia leginkább a trópusokon szerepel. Jellemző tünetek: szívelégtelenség, szívritmuszavarok, dyspnea, "holdszerű" duzzanat az arcban, emelkedett a hasban. A betegség bármely szakaszában a teljes fizikai terhelést súlyosan korlátozza a beteg állapota.
    3. A hipertrófiában a leghangsúlyosabb tünetek: szívelégtelenség, ritmuszavarok, légszomj, szédülés, ájulás. A malignus szívelégtelenség hátterében elég fizikai erőfeszítés merül fel hirtelen halált okozva.
    4. Az iszkémiás tünetek a következők: szívritmus, ritmuszavarok, dyspnoe. Bármely terhelésnél hirtelen gyengeség, fulladás támadás, izzadás, bőr elhalványodása, előtti álmatlanság. A szívelégtelenség gyorsan fejlődik, kisebb idegi vagy fizikai terhelés, thromboembolia és hirtelen halál előfordulhat.
    A betegség korai szakaszában a tünetek diagnózisának nehézségei vannak, mivel nagyon sok közös a bizonyos szív-és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

    A kezelés módszerei

    A kardiopátiák kezelése az egészséget és tünetet, a szövődmények megelőzését és megelőzését célzó intézkedések egész komplexuma. A korai stádiumban az állapot stabilizálható, a myocardium további destruktív változásait meg lehet előzni, de az ilyen betegeket életük hátralévő részében figyelik.
    A myocardium morfológiai változásainak függvényében a kábítószerek, a rendszer vagy a kezelési módszerek csoportjai kerülnek kiválasztásra:
    Diuretikumok, szívglikozidok, antikoagulánsok, vasodilatátorok, antiarrhythmikumok hozzárendelése.
    A fibrosis szakaszában csak a megváltozott szövetek sebészeti eltávolítása lehetséges, valamint a szelepek protézisének javítása.

    kilátás

    A kardiopátia kezelésére vonatkozó előrejelzések általában kedvezőtlenek. Ez logikus magyarázat: a betegséget nehéz diagnosztizálni a korai stádiumokban, amikor a legegyszerűbb megállítani a szív alakulását.
    A kimutatás ideje alatt a szívelégtelenség gyorsan fejlődik, különböző szövődmények alakulnak ki: rosszindulatú arrhythmia, thromboembolia. Miután megerősítette a felnőttek dilatált formáját, a betegek mindössze 30% -a több mint 5 éve él. A szívátültetés után az idő 10 évre meghosszabbítható.
    A sebészeti kezelés jelentősen javítja a beteg állapotát, de hipertrófiás formában figyelembe kell venni a magas mortalitást: minden hatodik beteg az asztalon és a műtét után hal meg.
    A szisztematikus kezelés korai stádiumában a cardiopathia korlátlan ideig stabilizálható. Az állapot ellenőrzése teljes tudatos életet élvez, hiszen ebben az esetben a legfontosabb, hogy megakadályozzák a szívizom irreverzibilis változásait.

    Kardiopátia gyermekeknél és serdülőknél: mi az oka, okai, tünetei és kezelése

    A kardiopátia a szívizom patológiája. Mivel a betegség nem fordít figyelmet, komoly problémákba ütközik, például szívelégtelenségben. Gyermekgyógyászati ​​kardiomiopátia megfelelő fejlődését a szív, de gyakrabban vannak más fajták, így a szülők kell, hogy komolyan elgondolkodjunk, mi ez - kardiomiopátia gyermekek és serdülők?
    A serdülőkben és a gyermekekben két fő kardiopátia létezik:
    Kívülről néha meglehetősen nehéz különbséget tenni ezek között a fajok között. Bár az újszülöttek kardiomiopátiája az élet első két hetében diagnosztizálható, a betegség e korai megnyilvánulása még mindig ritkaság. Gyakran, körülbelül 7 éves korig a baba gyakorlatilag nem panaszkodik a veleszületett kardiopátia tüneteire. Néha az aggodalomra ad okot a gyermek viselkedésének megfigyelése a mozgó játékokban, de a legtöbb esetben a veleszületett rendellenesség nem érezheti magát 7-12 évig.
    A korai gyermekkori korban megegyezik a szerzett cardiopathia megjelenésével. A szíve fájdalmainak második hulláma általában 15 évre közeledik, amikor egy tinédzser belép a pubertás periódusába.
    A megszerzett patológia több kategóriába osztható, a betegség megnyilvánulásának okaitól függően:
    1. Másodlagos kardiomiopátia gyermekekben. A patológia néhány gyermekkori megbetegedés következtében alakul ki. Bár a kapcsolódó betegségek kockázati csoportja magában foglalja az olyan kórképeket, mint a myocarditis vagy az asztma, szívbetegség alakulhat ki, és hosszú hideg vagy gyakori hideg hátterében.
    2. Funkcionális. A szívbetegség ebben az esetben a test reakciója a túlzott fizikai stresszhez. A gyermekeknek szóló játékok mozgatása - egy közös dolog, nem okoznak funkcionális patológiát. De a különböző sportágak osztályai a betegséghez vezethetnek. Ez rendszerint egy edző vagy tanár hibája, amely arra kényszeríti a gyermeket, hogy túl nehéz legyen a terheléshez.
    Vannak más fajták ebben a besorolásban. Például a tonsillogén cardiopathia gyakran kialakul gyermekeknél is, mivel a mandulagyulladásban jelen van a mandulákban és az adenoidokban. És a fertőző-mérgező cardiopathia másodlagos modellnek és egy külön betegségnek tekinthető.
    Meg kell jegyeznünk a patológiának a besorolását, ami a szívben bekövetkező változásokhoz kapcsolódik. A dilated fajta lényege, hogy a bal kamra izmai feszülnek. Valójában a szívfalak nem változtatják meg vastagságukat, de a szívhelyi térfogat növekedése miatt az izomösszehúzódások nem elég élesek és erősek a normál működéshez. Emellett az ilyen fajok stagnálónak is nevezhetők, mivel a vér mozgása jelentősen visszamarad. Bár a legtöbb esetben a dilated cardiomyopathia a szerzett betegségekre utal, a veleszületett rendellenesség valószínűsége nem kizárt.
    A hipertrófiás kardiopátia a fal sűrűsítésében fejeződik ki. Ebben az esetben elvesztik rugalmasságukat is, így a normális véráramlás nagyobb erőfeszítést igényel a szívtől. A betegség szintén veleszületett és megszerzett; az öröklődés a veleszületett patológiát befolyásolja, és nem a méhen belüli fejlődés problémáit.
    A gyermekek diszplasztikus kardiopátia kifejezését csak a poszt-szovjet országok területén használják. A második név korlátozó. Gyermekkorban ritka, bár a szovjet időkben az orvosok általában ezt a kategóriát tulajdonolták. Ennek az alaknak a lényege, hogy az izomszövetet kötőszövet váltja fel.

    okok

    A veleszületett cardiopathia a magzati fejlődéshez kötődik, így a terhesség alatt a nőket rendszeresen orvosnak kell megvizsgálnia, és ellenőrizniük kell az egészségüket. Kívánatos elhagyni azokat a rossz szokásokat, amelyek hatással vannak a magzat kialakulására.
    Sajnos még ebben az esetben semmi sem garantálja, hogy a gyermek teljesen egészséges lesz. Az örökletes patológiában nagy szerepet játszik az öröklődés és a szívproblémák a közvetlen családban. Leggyakrabban "megismétlik" és a baba.
    Részben a megszerzett kardiopátia okait az előző bekezdésben tárgyaljuk:
    • Túlzott fizikai aktivitás;
    • Az átadott betegségek következményei.
    Ezek a tényezők gyakran befolyásolják a szívizom állapotát, és változásokhoz vezetnek. Azonban, ha a betegség serdülőkorban jelentkezik, az ok a hormonális háttér. A serdülőket gyakran befolyásolják külső tényezők a stressz és a neurózis formájában, így sok tünet jelentkezhet, ha a gyermek aggódik. A fiatalabb gyermekek esetében ez kevésbé gyakori, bár kivételeket lehet tenni a hátrányos helyzetű családokból származó, állandóan stressz alatt álló családok számára.

    tünetek

    A funkcionális cardiopathiában szenvedő gyermeknek ugyanazok a tünetei vannak, mint a veleszületett patológiában. Először is fáradtság. Az óvodás korú gyermekek nagyon mozgékonyak, ezért a mozgás során a tünetek a korai stádiumban vannak.
    Bár a gyermek nem mindig tudja leírni állapotát ebben a korban, az állandó megfigyelés azt jelzi, hogy a mobil játékokat rövid időre elhagyják. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az aktív pillanatok alatt a szív gyorsabban pumpálja a vért, a kardiopátia esetén pedig problémák merülnek fel, így a gyermek fájdalmat érez a szívében. Néhány tünetegyüttes esetén az orvos a problémát szívében lokalizálhatja.
    Például a bal kamra vagy pitvar patológiájában a gyermeknek nagyon alacsony az állóképessége. Nem képes hosszú ideig gyakorolni, nagyon gyorsan elfárad. A különösen aktív terhelés időszakában tachycardia-rohamok jelentkeznek. Kifeléül a gyermek nagyon sápadt, különösen ez a nasolabiális háromszögben észrevehető, ahol a bőr az oxigénhiány miatt kék színben adható.
    Ha a betegség a jobb pitvarra vagy kamrára hat, kivéve a szív fájdalmát, a fizikai aktivitással rendelkező gyermek nemcsak gyengeséget érez. A gyulladás növekedni fog, gyakran a gyermekek duzzadnak. A hasmenés még kis erőfeszítéssel kíséri a gyermeket. Szintén érdemes figyelni a köhögésre. Ebben az esetben nem a betegség következménye, mert a köhögés és a korábban felsorolt ​​tünetek mellett a gyermek nem panaszkodik az egészségi állapotára.
    A szülőknek figyelmet kell szentelniük, figyelniük kell a gyermekek panaszaira, és figyelniük kell a viselkedésükre. Túlságosan gyakori fáradtság, szédülés és légszomj - már komoly oka a felmérésnek, a diagnózis könnyen azonosítja az állapot okait.
    A szekunder kardiopátia a gyermekeknél a tünetek szempontjából sokkal változatosabb, mivel legtöbbjük nem kapcsolódik közvetlenül a szívproblémákhoz. Az előtérben a jelenlegi betegség jelei mutatkoznak. Mivel a gyermek ebben a pillanatban kezelendő, a gyermekorvosnak magának kell gyanítania a szív patológiájának kialakulását, és elküldenie egy kardiológusnak, ahol a közvetlen diagnózist már elvégezték.

    diagnosztika

    A legnehezebb az újszülötteknél a kardiopátia diagnosztizálása, ezért a szívbetegségek gyanúja általában a szállítás idején is bekövetkezik. Ez általában fulladás, születési trauma és fertőzés jelenléte. A csecsemők leggyakrabban diagnosztizált poszthypoxikus kardiopátiája. A fenti pontok bármelyike ​​az újszülött gondos megfigyelését okozhatja életének első heteiben.
    Az azonnali diagnózis érdekében három fő módszert alkalmaznak:
    A szívproblémák a ritmusban tükröződnek, és ezen módszerek segítségével lehetőség nyílik a szívverés alapos vizsgálatára és a diagnózis felállítására. Például az elektrokardiogramok esetében az elektródákat különböző helyeken helyezik el, ami megfelel a szív különböző területeinek. A kész diagram az egyes helyszíneken egy képet mutat be, amely lehetővé teszi egy adott típusú betegség meghatározását.
    Bizonyos esetekben a kardiológus további mellkas röntgenfelvételeket is előírhat. Ez a "kép" a szívizomból lehetővé teszi számodra, hogy megnézzük, mennyire bővült a kamra. Leggyakrabban röntgenfelvételeket írnak fel a dilated cardiopathiára.

    kezelés

    A kardiopátia gyermekeknél és serdülőknél történő kezelése meglehetősen hatékony. Ha követed az orvos összes ajánlását, a betegség csak gyermekkori emlék marad. Érdemes megjegyezni, hogy a kezelés általában elég hosszú és nagymértékben függ a patológiás változatosságtól.
    A kezelés fő módja a gyógyszerterápia. A gyógyszerek egy csoportját csak egy orvos írja fel, a test és a betegség egyedi jellemzői alapján. A verapamilt, az anapriltot, az ACE-gátlókat és a valerian-alapú gyógyszereket gyakran előírják. Néha hormonterápiát használnak a szív-érrendszeri kezelésre.
    Funkcionális kardiopátia gyermekeknél fizioterápia segítségével szanatóriumi módszerekkel kezelhető. Javaslatként a szülőket arra is felkérik, hogy figyelemmel kísérjék a gyermek napi rutinát. Több időt kell töltenie a szabadban, fizikai terápiában. Még egy különleges étrendet is előírnak. A kardiopátia gyakori hidegének jelenléte lehet az ok az orvoshoz való eljutáshoz.

    Kardiopátia gyermekekben: mi ez?

    A páciensnél kialakuló kardiopátia esetén a szívizom szerkezetében különböző eltérések vagy elutasítások vannak. A probléma diagnosztizálása bármely életkorban lehetséges, de a leggyakoribb a 8-15 éves gyermekek körében. A betegség különböző formákban és típusokban lehet, a fejlődés mechanizmusától és a kórokozó tényezőtől függően. Fontos, hogy a szülők időben megismerjék az újszülöttek és az iskoláskorú gyermekek kardiopátiáját annak érdekében, hogy képesek legyenek megfordítani a szív patológiás változásait. Segítség a betegségben rejlő tünetek megkülönböztetésének céljának elérésében.

    A cardiopathia jellemzőiA görög nyelvből a "cardiopathy" szó úgy hangzik, mint egy "szívbetegség". Az ICD kódja (Betegségek nemzetközi osztályozása) 10 patológiás felülvizsgálat I42. Ebben a normatív dokumentumban "cardiomyopathiának" nevezik. Valójában a két fogalom közötti különbség (cardiopathia és cardiomyopathia) tehát nem mindkét lehetőség a gyermek szívproblémájának szerkezeti változásainak leírására szolgál. Gyakran előfordulnak az ultrahang (ultrahang) a szív.

    Sokféle kardiopátia van, mindegyiküket bizonyos tényezők okozzák. Kevésbé veszélyes és a betegség leggyakoribb formája funkcionális. Gyakran előfordul az iskolai korú gyermekeknél a stressz és a túlterhelés miatt, és valójában nem manifesztálódik. A kórtan egyéb típusai az előfordulás jelentősebb okai, és gyakran visszafordíthatatlan következményekkel járnak.
    Egy csecsemőnél a probléma a tünetekre vagy az instrumentális kutatási módszerekre összpontosítva azonosítható. Idős gyermekeknél a kardiopátia gyakran észlelhető a fizikailag aktív játékok során tapasztalt viselkedésük miatt. Gyorsan elfáradnak és légszomjat szenvednek.
    A kardiopátia korai tüneteinek feltárásakor meg kell mutatni a gyermeket a kardiológusnak. A következő változások azonosításával vagy kizárásával diagnosztizálhat:
    • szívkoszorúér anomáliák;
    • a kamra közötti szeptum növekedése;
    • a szívverés zavara;
    • zavarok a jelvezetőképességi rendszerben;
    • a kamrai rendellenességek;
    • a szelepek előretörése (hiányos zárása).
    Ezek jellegzetes cardiopathiás változások a szív szerkezetében és munkájában.
    A legtöbb tényező a szívelégtelenség jelenlétét jelzi. Más esetekben a betegség más betegségek és anyagcserezavarok kialakulásának hátterében nyilvánul meg. A pontos diagnózis érdekében teljes instrumentális vizsgálatot kell végezni.

    A kórtan fejlődési mechanizmusa a csecsemőben

    Sok szülőnek meg kellett tanulnia tapasztalatairól, hogy milyen a cardiopathia a gyermekek körében, mert előfordulása miatt. A csecsemõnél a betegségnek van egy veleszületett formája, és egy érettebb gyermeknél gyakoribb a szerzett. A kóros folyamat középpontjában metabolikus zavarok jelentkeznek. Ezek miatt fejlődik az izomszövet degenerációja. Fokozatosan azok kapcsolódnak, amelyek nem vezetnek elektromos impulzusokat. A gyermeknek különböző arrhythmiák, szívelégtelenség és myocardium (hypertrophia) van.
    A cardiopathia legmagasabb valószínűsége az iskolai életkorban.
    A gyerek folyamatosan fáradt (fizikailag és szellemileg), és a pubertás időszakához kapcsolódó hormonális robbanások tapasztalható, ami az anyagcsere-folyamatokban és a szívelégtelenség kialakulásában rejlő zavarokhoz vezet. A túlsúly és a légszomj fizikai aktivitásának megjelenésével járó folyamat.

    Dr. Komarovsky véleménye

    A jól ismert gyermekorvos, Komáromovszkij Evgeny Olegovich gyakran kérdezik az újszülöttek kardiopátiájáról, mivel sok orvos nem tud pontosan megválaszolni, hogy mi az. A szakértő szerint a betegséget minden olyan embernek tulajdonítják, aki egészséges szívvel rendelkezik, de vannak kóros elváltozások. A görög fordításban a "pathos" jelentése "betegség". A név alapján a következtetés levonása következtében a cardiopathia a szívizom szerkezetében bekövetkező bármely eltérésnek tulajdonítható. A kezeléshez feltétlenül meg kell vizsgálni annak ok-okozati tényezőjét. A terápia lényege a szívizom eltávolítása és normalizálása.

    Klinikai kép

    A cardiopathia tünetei alakja és okai függenek. A betegség néhány fajtája hosszú ideig valójában nem nyilvánul meg. A tünetek fokozódnak a szívelégtelenség és más szövődmények kialakulásával. A leggyakoribb klinikai kép a következő:
    • általános gyengeség;
    • fájdalom a mellkasban;
    • alacsony munkaképesség;
    • szívdobogás, extraszisztolák (rendkívüli összehúzódások);
    • hipoxiás szindróma (szédülés, bőr elszíneződése).
    A jobb kamra és a pitvar súlyos sérüléseiben a tüdő elégtelenség tünetei fordulnak elő:
    • fokozott izzadás;
    • a légzési nehézség a legkisebb fizikai erőfeszítés esetén;
    • az alsó végtagok duzzanata;
    • köhögés;
    • súlyos a mellkasban.
    A gyermekkori kardiopátia veleszületett és szerzett. Megismerheti az alábbi formák sajátosságait:
    • A veleszületett cardiopathiát szívbetegségek és autoimmun károsodások okozhatják. Ha a kórokozó tényezőinek nincs jelentős hatása, akkor a betegséget csak idővel azonosítják, és nem az élet első hónapjaiban.
    • A szerzett formát 8-12 év közeli állapotban diagnosztizálják. Ez kapcsolódik a gyermek aktív növekedéséhez. Ha egy 15-16 éves tinédzserről beszélünk, akkor a változások gyakran a pubertás okozta kitörésekből származnak.
    Gyermekeknél a cardiopathia az ilyen alapfajták fejlesztési mechanizmusán osztozik:
    • A dilatált forma veleszületett, vagy idővel megszerezhető. A baba hipertrófiálja a szívet, csökkenti a összehúzódások intenzitását és megakadályozza az impulzus áthaladását. Fokozatosan szívelégtelenség alakul ki.
    • A hypertrophiás kardiopátia veleszületett. A malformációk miatt a szívizom proliferálódik és oxigénigénye nő. Fokozatosan kialakult ischaemiás betegség és hemodinamikai súlyos zavarok.
    • A korlátozó fajta kizárólag veleszületett, és a legkevésbé gyakori. Az etiológiája (származási feltételek) bizonyos ismeretlen. Ahogy a patológia kialakul, a gyermekek kardiális részaránya csökken (a fal növekedése nélkül), ami a bal kamra vérrel történő feltöréséhez vezet. A szívizom szerkezeti változásainak kialakulásának hátterében nyilvánvalóvá válik az összes szerv és szövet hipoxia.
    Az ok-okozati tényező, a kardiopátia sok fajra oszlik, de csak néhány közülük jellemző a gyermekekre:
    • dysmetabolikus (anyagcsere);
    • poszthipoxiás;
    • működőképes;
    • másodlagos;
    • diszpláziás.

    funkcionális

    Annak megértése, hogy milyen "funkcionális cardiopathia a gyermekeknél" kívánatos azoknak a szülőknek, akik egyszerre igyekeznek vezetni gyermeküket számos különböző sportszakaszhoz. A patológiát a túlzott fizikai és pszicho-érzelmi túlterhelés okozza. A szív megpróbál alkalmazkodni egy hasonló rendszernek, amely patológiás változásokat okoz.
    Néha a betegség olyan szakszerűtlen testnevelési tanárok és oktatók miatt alakul ki, akik nem ismerik az életkor elfogadható normáit. Gyakran kényszerítik a gyermekeket, hogy többet tegyenek, mint amilyennek állítólag kardiopátia keletkezik. Néha a megjelenése összefügg azzal, hogy egy gyermek rosszindulatú családban nő. Mögötte senki sem néz ki, és a gyakori stressz és az iskolai túlórák hátterében szívrohamok indulhatnak.

    diszpláziás

    A betegség dysplastikus változata önálló patológiás folyamatként alakul ki. A legtöbb esetben a működési zavarok és egyéb betegségek nem befolyásolják. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a szív cardiopathiájának ilyen formájával a kötőszövet egy része van, ami miatt az impulzus viselkedése nem megfelelő. Más orvosok egy funkcionális kudarcot jelölik ki.
    Néhány országban a dysplasiás cardiopathia a mitrális szelep prolapsusára utal. Oroszországban hasonló diagnózist alkalmaznak leggyakrabban, ha változásokat észlelnek a szívben, de nincs magyarázatuk. Általában nincs terápiás kezelés, és elég ahhoz, hogy kövesse a megelőzés szabályait. Ha más tényezők befolyásolják a betegség kialakulását, akkor meg kell állítani őket.

    másodlagos

    Másodlagos kardiopátia a gyermekben különböző patológiák következménye. Gyakran diagnosztizálták az iskoláskorú gyermekeket. A leggyakoribb betegségek listája a következő:
    • gyulladásos betegségek (myocarditis, endocarditis, pericarditis);
    • a légzőszervi megbetegedések;
    • súlyos anyagcsere-zavarok;
    • krónikus gyulladásos folyamatok.

    A legegyszerűbb módja a másodlagos cardiopathia kimutatására gyermekeknél az utóbbi esetben. A gyermek hosszú időn át orvosi felügyelet alatt áll, ezért a szívizom szerkezeti változásai ritkán észrevétlenek maradnak.

    metabolikus

    Az anyagcsere-kardiopátia az anyagcsere zavara. Ez a leggyakrabban serdülőknél fordul elő, és a rosszul összetett diétákkal, gyakori megfázásokkal és hormonális felszakításokkal társul. A kórtörténet fejlődését befolyásoló betegségek közül meg tudja határozni a cukorbetegséget és a pajzsmirigy működését.

    poszthipoxiás

    A posthypoxikus forma olyan csecsemőkre jellemző, akik intrauterin hypoxia (oxigén éhínség) során tapasztalták. Ennek következtében a szívizom metabolikus folyamata megsérül, és az idegrendszeri rendellenességek jelennek meg. Ambuláns kártyán a hasonló probléma adatait nem rögzítették, de minden második újszülöttnél jelentkezik. A poszthypoxikus kardiopátia önmagában, 2-3 éven át jár.

    A kezelés folyamata

    Ha a fejlődés korai szakaszában azonosítja a kardiopátia kialakulását, akkor minden esély van a változások visszafordítására. A kezelés lényege a kóros tényező megszüntetése, a megelőzés szabályainak betartása és a fenntartó terápia alkalmazása. A betegség gyors fejlődése és a lehetőség hiánya miatt a kupipiee gyógyszeres kezelés javasolt. Segítségével eltávolítják a veleszületett anomáliákat és a cardiopathia következményeit.
    A funkcionális forma nem igényel speciális kezelést. A szülőknek tanítaniuk kell a gyermeket, hogy egészséges életmódot vezessenek, és megpróbálják megvédeni őt a stresszes helyzetektől. Néha az orvos azt tanácsolja, hogy alkalmazzon interferencia terápiát. Ennek lényege az audiofrekvencia-áramok alkalmazása. Ennek hatására a következő célok érhetők el:
    • a vér mikrocirkulációjának javítása;
    • normalizálja az érrendszeri hangot;
    • a gyulladás eltávolítása;
    • csökkenti a fájdalom súlyosságát;
    • biztosítékokat képez (a vér trombózisának elkerülése);
    • csökkenti az idegrendszer szimpatikus osztályának tevékenységét;
    • serkenti az anyagcsere folyamatait.
    Más típusú cardiomyopathia kiküszöbölésére ez a technika is alkalmas, de a kezelést ki kell egészíteni. Az alapbetegség megszüntetése mellett szükség lesz olyan gyógyszerek alkalmazására, amelyek javítják a myocardiumban alkalmazott módszeres folyamatokat és a szívritmus stabilizálására szolgáló készítményeket. Látható az alábbi lista:
    • A könnyű nyugtatók ("Persen", "Tenoten") eltávolítják a szorongás érzését, fokozzák a stressz-ellenállást és enyhítik az idegrendszert, de néha álmosságot okoznak. Nehéz gyógyszerek, például a "Methadone-ZN" tilosak. A kezelőorvos kizárólag a beteg jólétére összpontosíthat.
    • Az aminosavak (Almiba, Karnivit) telítik a testet az anyagcsere aktiválásához szükséges anyagokkal. A befogadás hátterében a figyelem javul, a koleszterin szintje csökken, és az iszkémiás betegség kialakulása lelassul.
    • A magnézium és kálium alapú készítmények ("Panangin", "Asparcum") segítik a metabolikus folyamatokat a cardiomyocytákban. A vételük hátterében az elektrolit egyensúlya normalizálódik, az impulzus vezetőképessége javulni fog és a szív természetes ritmusa meg fog térülni.
    Halálosabb esetekben az orvos ajánlhat antiaritmiás gyógyszereket. A használata önmagától tilos, mivel súlyos mellékhatások jelentkezhetnek.

    megelőzésA szülőknek arra kell tanítani gyermeküket, hogy kövessék a megelőzés szabályait. Az általános ajánlások listája így néz ki:

    • gyakorlás (mérsékelten);
    • teljes alvás;
    • több pihenés a szabadban;
    • egyenesen eszik;
    • kerülje a stresszes helyzeteket;
    • kövesse az orvos ajánlásait.
    Gyakran előfordul a kardiopátia a hormonális aktivitás, gyakori stressz és fizikai túlterhelés miatt. A szülőknek figyelemmel kell kísérni gyermekük egészségét, és rendszeresen meg kell mutatniuk az orvosnak. Ebben az esetben lehetőség nyílik a patológia időben történő felismerésére és kezelésének megkezdésére. A cardiopathia számos formája nem igényel gyógykezelési rendszert. Elég, hogy kövessük a megelőzés szabályait, és rendszeresen vizsgáljuk. Ha a betegséget belső rendellenességek vagy rendellenességek okozzák, az orvos javasolni fogja a gyógyszeres kezelést és súlyos esetekben - a sebészeti beavatkozást.

    Miért keletkezik a funkcionális cardiomyopathia?

    A szívizom fő funkciója az, hogy a vért a véredénybe töltse, ami biztosítja a szervezet folyamatos keringését. Egyes betegségek megzavarják a folyamat normális folyamatát. Az egyikük funkcionális cardiopathia. Kezelés nélkül az életveszélyes szövődmények összekapcsolódásához vezet.

    Általános információk

    Funkcionális kardiopátia felnőtteknél és gyermekeknél nem gyulladásos szívbetegségek csoportja, amelyeket a celluláris anyagcsere zavara vált ki, vagy amelyek veleszületett fejlődési rendellenességekhez kapcsolódnak. Az ICD kód Q20.
    A betegség szerves és funkcionális csoportját izoláljuk. Ez utóbbi leírja azt az állapotot, amikor a szívizom és a szelepüreg működését még nem észlelték. A látszólagos patológiától az anatómiai változások hiánya különbözik.
    Az ilyen folyamat átmeneti, és a változások mikroszkopikus szinten zajlanak. Egy bizonyos idő elteltével, amikor a kompenzációs mechanizmusok kimerültek, a szívizom és a szerkezet szerkezetének rendellenességei vannak. A funkcionális szint fokozatosan szervesvé válik. Az ilyen jogsértések 95% -a nemcsak konzervatív kezelést, hanem műtéti kezelést is igényel.
    A legtöbb esetben a szívelégtelenség anomáliáját gyerekkorban észlelik csecsemők 2-3 éves életében. A diagnózis megrémít minden szülőt, ha a gyermek beteg. Ennek oka a tudat hiánya.
    A betegség nem változtatja meg a hemodinamikát, amelyet a vesében és egyéb rendellenességekben észlelnek. Az időskorúak többsége önállóan eltűnik.

    besorolás

    Annak tudatában, hogy milyen funkcionális kardiopátia van, ajánlott felügyelni egy gyermeket. A pontos diagnózis érdekében a változtatásokat a besorolás szerint csoportosítjuk:
    1. Mitrális szelep prolapsus.
    2. További egy vagy több papilláris izom.
    3. Rossz hely.
    4. Az akkordok nagyobb mozgása a szív üregeiben a hossz növekedése miatt.
    5. Split papilláris izmok.
    6. Az akkordok felszerelése az elülső vagy a hátsó szárnyakon kívül.
    7. A gyűrű meghosszabbítása a tricuspid szelep rögzítésének helyén.
    8. A válaszfal eltolása.
    9. Az aortai lumen növekedése vagy csökkenése.
    10. Változtassa meg a tricuspidalis szelepek számát gyermek vagy felnőtt esetén.
    11. A szelep leereszkedik az alsó vena cava-ban.
    12. Különböző méretű aneurizma az intervenciós vagy interatrialis septumban.
    13. Az ovális ablak nem növelése.
    Ha a serdülőkorban a felsorolt ​​funkcionális változások nem tűnnek el, a patológiát kötőszöveti dysplasia-nak nevezik.

    Funkcionális cardiopathia egy gyermekben

    A kardiopátia leggyakrabban ismeretlen tényezők hatására jelentkezik. A betegség kialakulásában a legfontosabb okok a következők:
    • örökletes hajlam;
    • egy korábbi szívroham;
    • a vérnyomás tartós emelkedése;
    • szelepszelep működési zavar;
    • állandó tachycardia;
    • vitaminok és mikroelemek hiánya;
    • anyagcserezavarok - cukorbetegség, elhízás;
    • alkoholizmus;
    • bonyolult terhesség;
    • sugárkezelés vagy kemoterápia;
    • kábítószerek használata;
    • fertőző betegségek;
    • a vas felhalmozódása a myocardiumban - hemochromatosis;
    • gyulladás miatt granulomák kialakulása a szív falában;
    • a kóros fehérjék akkumulálódása a szívizomban;
    Gyakorlatilag minden betegnek több oka van.

    A fejlődés tényezői

    Különleges hely a vérnyomás tartós emelkedése. A PCF esetében a 140/90 mmHg-nél nagyobb értékekre van szükség. Ha az ilyen megnyilvánulások oka nem kardiológiai patológia, akkor más formák kialakulása is lehetséges. Gyakran előfordulnak hipertrófiás cardiomyopathia vagy dilatáció jelei.
    A nyomás jelentős növekedésével a szívizom és az erek terhelése nő. A falak elveszítik korábbi rugalmasságukat, és idővel a vérkeringés folyamatai bonyolultak lesznek.
    A hipertóniában a legvalószínűbbek az 55 év felettiek, akiknek vesebetegsége van, a hormonszabályozás rendellenessége.
    A szív minden sejtje gazdag különböző fehérjékben. Ha bármelyikben hiba van, az izmok munkája megváltozik. Ha a felmérés nem állapítja meg a tünetek pontos okait, akkor genetikai hajlamuk van a kardiomiopátiára.
    Amikor az oxigénhiány a szövetekben fokozatosan kialakul az iszkémia. A legtöbb betegben a rendellenesség a szív artériáinak patológiájában fordul elő. Az idősebb emberek hajlamosak atherosclerosisra. A vaszkuláris falak lumenét a koleszterin lerakódása szűkíti.
    A patológia a funkcionális cardiopathia kialakulásának előfeltétele. Fontos a több mint 50 éves kor, a dohányzás, az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás.
    A patológia nem csak a kisgyermekeknél és az idősebbeknél jelentkezik. A terhes nők, akik a harmadik időszakban vagy a szülést követő első hónapokban vannak, szintén veszélyben vannak. Ez a hormonális változásoknak és a hemodinamika átmeneti változásának köszönhető.
    Általában a nők nagyobb mennyiségű keringő vérrel rendelkeznek. Ezenkívül a szervezet stressz, vérnyomás. Amikor az újszülött gyermek másodlagos kardiopátia. Ezek a reverzibilisek. A betegségek időben történő kezelése, amelyhez a tünetek megjelennek, az egészség helyreállításához vezet.

    tünetek

    A funkcionális kardiopátia tünetei nem specifikusak. A legtöbb (függetlenül attól, hogy gyermek vagy felnőtt) csak szívbetegséget jelez. Ezek az okok az orvoshoz való kapcsolattartáshoz. A főbb jelek a következők:
    • köhögés;
    • légszomj;
    • a bőr elszíneződése;
    • tachycardia;
    • fáradtság, nem a pihenés után;
    • ájulás és szédülés;
    • fájdalom a szegycsont mögött.
    A szempilla légzõnyílás formájában jelentkezik. Számos esetben fulladás támadásra kerül. Jellemző megjelenés a fizikai aktivitás hátterében, stressz után. Megmagyarázni eredetét a stagnálás jelenléte lehet egy kis vérkeringési körben. A kórtan a szív bal üregében is köhögésről beszél. Lehet a váladékkal vagy anélkül. Ha a rendellenességek kifejeződnek, akkor ez a tünet jobban aggasztja a pácienst.
    Gyorsított szívverés jellemzi és normális ritmust tart. Leggyakrabban a cardiomyopathia funkcionális formájával ez nem pihentetik meg. A túlzott fizikai terhelés és a stressz tachycardia jelenik meg. Pihenés után a pulzus fokozatosan normalizálódik.
    Azáltal, hogy csökkenti a vér felszabadulását az edénybe, a beteg sápadt. Ez az oxigénhiánnyal magyarázható, amely telítődik a szövetben. Ugyanakkor néhány ember hideg láb és ujjak a kezek és a lábak. Az ilyen megnyilvánulások ugyanazon eljárással magyarázhatók.
    Ha a cardiopathia súlyosbodik, és a kezelés nem történik meg, akkor duzzanat keletkezik. A növekedés oka a jobb szívben lévő problémákkal kapcsolatos. Gyakorlatilag minden betegnek a betegség gyakori jelei vannak. Az idősebb gyermekek és felnőttek a pihenés után nem érzik túlzott energiát. Napközben álmosak, csökkentett étvágyban különböznek, gyorsan elfáradnak.

    diagnosztika

    A kezelés kijelölése előtt az illetékes diagnózis fontos. Célja a beteg állapotának felmérése, a komplikációk okozta ok és lehetséges kockázatok felderítése. A vizsgálat a következő eljárásokat tartalmazza:
    • felmérés;
    • ellenőrzés;
    • vérvizsgálatok - általános és biokémiai;
    • EKG (elektrokardiográfia);
    • Echokardiográfia (echokardiográfia);
    • CT-vizsgálat (számítógépes tomográfia);
    • genetikai elemzés.
    A lekérdezés során meg kell győjtenie a maximális információ mennyiségét. A kapott adatok segítenek diagnosztizálni és megtalálni a kardiopátia megnyilvánulásainak okait. A kezelés megkezdése előtt vért kell venni tesztekhez. Ez a diagnosztika első szakasza.
    Az eredmények értékelése lehetővé teszi az atherosclerosis, a vesepatológia vagy más valószínű okok gyanúját. Az egyik legfontosabb tanulmány az ehokardiográfia. Teljes képet nyújt a szívizom munkájáról, amely a monitoron jelenik meg.
    A leghatékonyabb módszert figyelembe veszik az egyik szelep prolapszájának megerősítésekor. Ha van fordított véráramlás (regurgitáció) vagy megváltozik, akkor ez az egyik meghatározó. Nehézségek jelennek meg az akkordok rendellenes helyének diagnózisával.
    Minden beteg számára az EKG kötelező lépés. Különösen fontos, hogy amikor az aritmia csatlakozik, a szívizom vezetése zavart okoz. Ha kétség merül fel a diagnózisban, akkor a számítógépes tomográfia irányát írja elő.
    A monitor legjobban meghatározza a lágyszövetekben a mágneses rezonancia képalkotáshoz (MRI) képest bekövetkező változásokat. Ezért a kutatásnak ez a változata a legalkalmasabb. Ritka esetekben vért veszünk a genetikai analízishez. A kardiovaszkuláris rendszernek egy családja hajlamos a betegségre.

    kezelés

    A funkcionális cardiopathiás betegek helyes kezelése magában foglalja a gyógyszeres és a nem gyógyszeres megközelítést. Függetlenül attól, hogy mi okozta a betegséget, mindenkinek követnie kell az ajánlásokat:
    1. A racionális munka és pihenés.
    2. A megfelelő táplálkozás, kivéve a zsíros, sült ételeket, korlátozottan sós és édes.
    3. Napközben legfeljebb 2,5 liter vizet kell inni.
    4. A sport, a testnevelésnek minden páciens életében kell lennie. Az optimális terhelés segíteni fogja a testet hangjelzéssel, és nincs negatív hatása.
    5. Balneoterápia.
    6. Pálya masszázs.
    7. Naponta legalább 1 órán át jár a friss levegőben. Javasoljuk ezt majdnem lefekvés előtt, ami jobb alvást és teljes nyugalmat biztosít.
    8. Fizioterápiás eljárások.
    A gyógyterápia nem minden beteg számára bizonyított. Ez a szakasz a hemodinamika megsértésének jelenlétében szükséges, több olyan anomáliával és jelenséggel együttesen, amelyek akadályozzák az aktivitást. Olyan gyógyszerek, amelyek a szervezet megerősítésére irányulnak, vitaminokkal gazdagítva. A legfontosabbak a következők:
    • citokróm C;
    • a B csoportba tartozó vitaminok;
    • nikotinsav;
    • L-karnitin;
    • kálium és magnézium.
    Attól függően, hogy az állapot és a szükség, ráadásul bevezethet nyugtatókat és nootropics. A nyugtatók közül a legjobb, ha gyógynövényeket használunk - valerian, motherwort, new-passit.
    Aritmiás tünetek jelenlétében ajánlott, hogy a betegek tablettákat szedjenek a béta-blokkolók csoportjából:
    Az egyéb gyógyszerek bevezetésének szigorú jelzésekkel kell rendelkeznie. A funkcionális cardiopathiás sebészeti beavatkozást nem alkalmazzák. Ritka esetekben a műveleteket akkor hajtják végre, ha több fejlődési rendellenesség zavarja a beteg életét.
    Fontos megjegyezni, hogy a betegség önmagában is eltűnik, de a felépülés felgyorsítása érdekében szükséges a szív megsegítése. Ha követi az ajánlásokat, a munkák nagy része a jogsértések kijavítására szolgál. A felnőtt betegnek meg kell magyarázni, hogy mivel megszabadultak az októl, lehetőség nyílik meggyógyítani. A leggyakoribb tényezőket rossz szokásoknak tartják, amelyekkel harcolni kell.
  • #1 Dr.BauerBela

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése