Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 11., csütörtök

A gyerek a család tükre


Ha szófogadatlan, folyton rosszalkodik, akkor a családban van a gond.

A pszichológusok tapasztalatai azt mutatják, hogy sok olyan szülő létezik, aki segítségért kiált a gyerekneveléssel kapcsolatban, mert a gyerek problémás, kezelhetetlen és ilyenkor a szülők szakembertől várják a segítséget.
Vajon van olyan, hogy problémás gyerek? A kérdésre határozott nem a válasz. Csak problémás szülők vannak, a gyerek pedig a család tükörképe, akiben minden tükröződik: a szülők közötti probléma, a konfliktusok, a gyerek és a szülő közötti kapcsolat és még sok minden más dolog.
Ezekben az esetekben mondhatjuk azt, hogy a tükör görbe? Ebben a görbe tükörben visszatükröződik a gyerek negatív viselkedése és a kezelhetetlensége.
Néha a gyerek e fajta viselkedésén lehet változtatni vagy teljesen meg lehet szüntetni, ha a szülők változtatnak a viselkedésükön és példát mutatnak a gyereknek. Ezek a változások jó hatással vannak a gyerekre, de sajnos ilyen esetek elég ritkán fordulnak elő, mert a szülők nem jutnak közös megegyezésre és tovább folytatódnak a konfliktusok, de a gyerektől mégis elvárják, hogy megváltozzon.
A mai generációval nem az a probléma, hogy nehézségeik vannak, hanem az, hogy szükségük van egy egészséges környezetre a fejlődéshez.
Van néhány szülőtípus, akik nagyon káros hatással vannak a gyerek fejlődésére:

Nagylelkű szülők

“Az én gyerekem ne szenvedjen hiányt semmiben”. Ezeknek a szülőknek a többsége nem jó módú, sőt éppen az ellenkezője jellemző rájuk, de mégis az az elvük, ha a gyerek akar valamit akkor azt meg kell kapnia, nem számít, hogy szüksége van-e az adott dologra, vagy nincs.
Ezek a szülők a szeretetet a vásárlással kompenzálják. A gyereknek szeretetre és odafigyelésre van szüksége és nem drága játékokra. Azért nem kell egy szülőnek drága játékot vásárolnia, hogy a gyerek ne zavarja őt egy ideig.
Ugyanakkor ezek a szülők felvesznek egy dajkát a gyerekük mellé, egy olyan személyt, aki még egyetemet is végzett, hogy a gyerek intellektuálisan is fejlődjön.
A nagylelkű szülők mindent megadnak a gyermeküknek és a következőket gondolják: ” A gyerekeimnek meg van mindene, most már végre foglalkozhatok magammal” .

Aggódó szülők

Az aggódó szülők gondolata mindig a gyerekük körül forog, ők aggódnak a gyerek minden mozdulatáért. A legrosszabb dolog a szülők félelme. Az ilyen szülők attól félnek, hogy a gyermekük nem képes valamit megcsinálni a segítségük nélkül. Az ilyen gyerekekből viszont sokszor elkényeztetett, követelőző kamaszok lesznek, akik kezelhetetlenek.

A teljes cikk a Ketkes.hu oldalon olvasható, a folytatásért kattints IDE.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése