Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 30., kedd

Tejfog szuvasodása

Tejfog szuvasodása

A tejfog szuvasodása igen gyakori jelenség gyermekkorban. A tejfog szerkezetéből adódóan a romlás lefolyása sokkal gyorsabb, mint a maradó fogak esetében, ezért igen fontos már a kezdődő szuvasodással azonnal gyermekfogászat kezelést igénybe venni.

A gyermekfogászat ma már nagy hangsúlyt fektet a megelőző kezelésekre, hogy a fogszuvasodás ne kezdődhessen el. Legnépszerűbb gyermekfogászat megelőző beavatkozás a barázdazárás és a fluorid kezelés. Ám elsősorban a szülő odafigyelése és gondoskodása szükséges ahhoz, hogy a fogszuvasodás valóban ne jöjjön létre.
A tejfog szuvasodása azért következik be könnyebben, mert a zománc vastagsága feleakkora, mint a maradó fog zománcvastagsága, így ez valójában nagyon vékonynak mondható. A gyermekfogászat ellenőrzés során a szakorvos megmutatja a helyes fogápolást, melyet követve megelőzhető a fogszuvasodás.
Sajnos, még ma is él az a tévhit, hogy a tejfogak szuvasodásával nem kell foglalkozni, hiszen ezek csak átmeneti fogak. Ha ez valóban igaz lenne, akkor nem lenne szükség egyáltalán gyermekfogászat kezelésekre, de természetesen, a tejfog szuvasodását kezelni kell gyermekfogászat szakorvosa által. A szuvas részt el kell távolítani és fogtömést kell alkalmazni. Súlyos esetben gyökérkezelésre is szükség lehet. Mivel a tejfog teljesen más felépítésű, ezért ezzel minden esetben gyermekfogászat területén jártas szakorvos foglalkozik.
Amennyiben a szuvas tejfog nem részesül gyermekfogászat szakorvosa által kezelésben, akkor a szuvasodás a többi fogra is átterjedhet. Elképzelhető, hogy ez már maradó fog, tehát mindenképpen hatással van a végleges fogak állapotára. Az sem utolsó szempont, hogy a tejfog mennyi idővel azelőtt kerül gyermekfogászat kezelés által eltávolításra, mielőtt a maradó fog előtörne. Ha túl sok idővel előbb kell kihúzni a tejfogat, akkor ez a későbbiekben akadályozni fogja a maradó fog előtörését, melynek révén szabálytalan fogazat fog kialakulni.






A szuvas tejfog kezelése

Amikor a tejfog felületén még csak kicsi a szuvasodás, éppen megjelent, akkor könnyebb eltávolítani a szuvas részt, mert elegendő elcsiszolni, majd ecsetelni azt. Ez akkor lehetséges, ha gyermekfogászat ellenőrzés rendszeresen történik, így a gyermekfogászat szakorvosa időben észlelheti a problémát.
Amikor a gyermekfogászat ellenőrzést a szülő elhanyagolja és a szuvasodás nagyobb mértékű, akkor már a szuvas rész eltávolítása után tömést kell készíteni. A tejfogak töméséhez a gyermekfogászat másféle anyagot használ, mint a felnőttek szakorvosa a maradó fogak esetében, de ez is éppen elég jól megtapad a fog belső felületén.
Amikor a tejfog szuvasodása különösen mély, akkor azt azonnal kezelni kell, mert ez általában gyulladással és lázzal jár. Ilyen esetben a gyermekfogászat kezelés gyökérkezelést jelent, valamint antibiotikum kúrát. Egy ilyen helyzetben a gyermek nem érzi túl jól magát. Ezért a szülő kötelessége, hogy még azelőtt meglátogassák a gyermekfogászat rendelőt, mielőtt egy ilyen súlyos helyzet kialakulhatna.
A gyermekfogászat ellenőrzések folyamán a gyermekfogászat szakorvosa aprólékosan megmutatja, hogyan kell helyesen fogat mosni, ám ezek betartására már a szülőnek kell odafigyelni. Tisztában kell lenni azzal, hogy a hat évnél fiatalabb gyermekek fogápolási szokásai egész hátralévő életükre meghatározzák fogaik egészségi állapotát. Ezt minden gyermekfogászat ellenőrzésen elmondják a szakorvosok. Nem lehet elégszer ismételni, a gyermeket rendszeresen felügyelni és bátorítani kell ezzel kapcsolatban.

Felső frontfogak szuvasodása

A tejfogakra jellemző elváltozás a cirkuláris szuvasodás, amit sajnos igen gyakran láthatunk kisgyermekeknél. Gyermekfogászat rendelésen is sok ilyen esetet látni.
Ebben az esetben a felső frontfogak az íny mentén kezdenek szuvasodni, majd a szuvasodás pillanatok alatt körülterjed a fogon és a korona rész elválik a fogtól. Ezzel a helyzettel már gyermekfogászat kezelés révén sem lehet túl sok mindent tenni. Rendszeres gyermekfogászat ellenőrzéssel, és egyéb elővigyázatossággal ez megelőzhető, nem kell kitenni ennek a gyermeket.
Gyermekfogászat ellenőrzés folyamán rendszeresen elmondja a szakorvos, hogy a cirkuláris szuvasodás elsődleges oka a nem megfelelő szájápolás és az úgynevezett cukros cumi. Sok gyermek hozzászokik, hogy cumisüveggel aludjon el, melyben valamilyen cukros folyadék van. Ez segíti hozzá a fogakat az elképesztően gyors szuvasodáshoz.
Ebben az esetben a tejfogakból mindössze fekete csonkok maradnak egészen a maradó fogak előtöréséig. Ezen az állapoton már gyermekfogászat kezelésen sem lehet segíteni, ha túl súlyos a helyzet. Ezekkel a csonkokkal a gyermek nem tud megfelelően rágni, valamint a hangképzéssel is gondjai lesznek. Arról is szót kell ejteni, hogy ez sokszor fájdalmas a gyermek részére. Érdemes odafig

yelni a gyermekfogászat szűrésen kapott jó tanácsokra, ahol a cukros cumi veszélye külön kihangsúlyozásra kerül.
A cukros folyadék emésztés szempontjából sem tesz jót a kisgyermek szervezetének. A legtöbb esetben nyugtató hatása miatt hagyják rá a szülők ezt a rossz szokást a gyermekre, illetve valójában a szülők alakítják ki ezt a szokást. A gyermekfogászat ellenőrzéseken is gyakran említésre kerül, hogy ennek nagyon rossz hatása van a fogak állapotára, ezért a legjobb a lehető legkorábban felhagyni vele.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése