Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 25., csütörtök

Mitől függ gyermeked iskolai teljesítménye?

Amikor arról beszélünk, hogy ki ér el jó eredményt az iskolában, akkor sokszor kerül elő az a vélemény, hogy az okosabb gyerekek jobb tanulók, jobb jegyeket hoznak. Azonban ez nem igaz. Az iskolában elért siker vagy kudarc több tényezőtől függ.

Az akarat diadala

A legfontosabb kérdés: gyermeked akar-e teljesíteni?
A gyermek cselekvéseinek egyik alapvető mozgatórugója a kíváncsiság, a világ megismerésére és átalakítására való törekvés. Ez a folyamat már csecsemőkorban elkezdődik, és folytatódik a kisgyermekkorban, amikor szülőként gyermeked egy-egy eredményes tevékenységét mosollyal, tapssal jutalmazod.
Fontos, hogy csak akkor adj gyermeked számára pozitív visszajelzést, ha gyermeked tette összhangban vannak a társadalmilag elfogadott normákkal, például ha épít, alkot valamit, újat hoz létre. Így ez fokozatosan "beépül", belső ösztönző erővé válik.
A teljesítményre való törekvés nagymértékben függ a családi környezettől is. A családban látott modellek, minták útbaigazítást jelentenek gyermeked számára. Ha Te szívesen próbálsz ki új dolgokat, örömet okoz számodra, ha valami újat ismerhetsz meg, és érdeklődsz az új felfedezések, tudományos eredmények iránt, akkor gyermeked is pozitívan fog állni a tanuláshoz.

Fiúk és lányok

Van-e különbség a fiúk és a lányok között?
A nemek különbsége - a beszéd fejlődéséhez hasonlóan - itt is megmutatkozik. A lányok számára nagyon fontos a környezet visszajelzése: a jó teljesítményre való törekvésüket elsősorban egy másik személyhez (tanító nénihez, édesanyához) való kötődés vezérli.
A fiúk esetében a feladat megoldása már önmagában is jutalom. Ezért a lányok az iskolában teljesítenek jobban, a fiúk pedig az iskolán kívüli tevékenységekben sikeresek.

Észjáték?

Mennyire befolyásolja a tanulást a gyermek értelmi képessége?
Az értelmi képesség adott dolog - ebben különbségek mutatkozhatnak az egyes gyerekek között már születéstől kezdődően. De ezeket külső hatások (pl. nevelés, fejlesztés, betegség) pozitív és negatív irányba is befolyásolhatják. A kulcs tehát a Te kezedben van. Személyes példamutatással, sok-sok közös programmal, játékkal megkönnyítheted gyermeked iskolai munkáját.
Ma ebben szeretnék Neked segíteni néhány szórakoztató játékötlettel.

Szövegelő

Amikor fogalmazást készítünk, fontos szempont, hogy a cím és a történet összhangban legyen egymással, azaz hogy a történet ugyanarról szóljon, mint a cím. Az alábbi játékkal ezt gyakorolhatjátok.
Töltsd le, és nyomtasd ki az alábbi lapokat, majd olvassátok el a történetet. Gyermekednek minden mondatról el kell döntenie, hogy illik-e a megadott címhez, vagy sem. Ha a cím és a mondat összeillik, akkor a játéktáblán a méhecskével az ’I’ betű irányába kell lépni, ha nem, akkor az ’N’ felé. A végére egy mondatot olvashattok össze a betűkből.
A játék innen tölthető le >>>
További feladat lehet, hogy adjatok címet a másik történetnek, melynek mondatait belekevertem az eredeti történet sorai közé.

Mocsárjárás

Játékosonként két-két darab újságpapírra lesz szükségetek ehhez a játékhoz.
A játékosok sorakozzanak fel a startvonal mögött. A rajtjelre mindenkinek el kell indulnia a cél felé úgy, hogy csak az újságpapírra léphet. Tehát le kell tennie maga elé a papírt, rálépni, majd a hátul lévő papírt előretenni, arra lépni. Így kell haladni előre, egészen a célig. Aki lelép a papírról, annak büntetésül vissza kell mennie a starthoz, s elölről kell indulnia. Az győz, aki legelőször eléri a célt.
Ha különböző korosztályú gyermekek versengenek, a nagyoknak lehet messzebb tenni a célt, vagy összehajtani az újságpapírt. Kisebb felületen nehezebb egyensúlyozni.

A Varázsbetű teljesítményre ösztönöz

A Varázsbetű számos játéka vezet sikerlistákat, melyek segítségével gyermeked állandóan figyelemmel kísérheti korábbi teljesítményét, ezzel egyre magasabbra helyezve a képzeletbeli mércét.
Lényeges szempont az egészséges önértékelés kialakulásához az is, hogy a feladatok kihívást jelentsenek gyermeked számára, ezért minden feladat nehézsége állítható és személyre szabható, így a feladatok kisiskolás kortól középiskoláig használhatóak.
Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése