Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 9., kedd

Féltékenység testvérek közöttHogyan készítsük fel a gyereket a kistestvér érkezésére?


Féltékenység testvérek közöttHogyan készítsük fel a gyereket a kistestvér érkezésére?


A testvérek közötti féltékenység természetes jelenség, és ha nem ér el kóros mértéket, a legjobb minél kevesebbet törődni vele. Sok szülőt azonban a rivalizálás enyhébb formái is aggasztanak, más családokban pedig valóban súlyos konfliktusok törnek ki.

Féltékenység testvérek között
A várandós anyukák gyakran keseregnek azon, hogy a kicsi még meg sem született, de a két-három éves nagyobbik testvér máris kijelentette, nem akarja az öcsit vagy a hugit. A gyerek nézőpontjából bármennyire is profán a hasonlat, ezt a helyzetet leginkább ahhoz hasonlíthatjuk, ha a házaspár egyik tagja váratlanul bejelenti, hogy a jövő héten a közös lakásba költözteti az új szeretőjét.
Az eddig egykeként, a szülők figyelmének középpontjában élő gyerek valószínűleg nem is érti egészen pontosan, mit jelent az, hogy neki testvére születik. Ha a második gyerek egy éven belül születik meg, a féltékenység kisebb, mert az idősebb testvér még nem érzi riválisnak a fiatalabbat, hiszen mindent megkap anyjától, ami számára a biztonság érzését szavatolja.

Kettő és négy éves kor közt alakul ki a gyermekben a bizalom érzése. Egy testvér érkezése ezért azt a képzetet keltheti benne, hogy mindenét meg kell vele osztani, a szülei nem figyelnek rá oda annyira, mint korábban. Négy-öt éves kor fölött a gyermek már szívesen les el szüleitől felnőtt szerepeket, ezért a testvérféltékenység legyőzhető, ha őt is bevonjuk az új jövevény nevelésébe.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése