Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 26., péntek

Félelem a sötéttol – segíts gyermekednek legyozni!

Félelem a sötéttol – segíts gyermekednek legyozni!

Ha a kisgyerekek elkezdenek félni a sötéttől, az azt jelenti, hogy fejlődik a képzeletük. Rájönnek, hogy a sötétség elfedi és elrejti a dolgokat, és könnyen elképzelhetnek szörnyeket vagy más ijesztő lényeket a területükön.
Azonban a kisgyermekek nem elég érettek ahhoz, hogy felfogják a tárgyak stabilitását vagy azt a tényt, hogy azok a dolgok, amelyek ott voltak világosban, ugyanott vannak a sötétben is. A gyerekszobában lévő tárgyak ijesztő alakot és méretet ölthetnek, és úgy tűnhet, hogy el akarja kapni őket.
Nagyobb gyermekeknél ez a félelem kitarthat. Amint érzelmileg éretté válnak, képesek mélyebben gondolkodni bizonyos dolgokról, mint a halál és a lélek. Hozzáférhetnek olyan tévéműsorokhoz vagy videojátékokhoz, amelyek nappal érdekesek lehetnek, viszont félelmetesek éjszaka. Ezen aggodalmak miatt a félelem érzetével maradnak a sötétben és folyamatosan szégyellik, hogy félnek. Még a felnőttek is érezhetik ezt a szorongásos rohamot, amikor leoltják a villanyt, különösen, ha idegen helyen alszanak.

Tanácsok szülőknek, amelyekkel megkönnyíthetik a gyermek sötétségtől való félelmét

• Először is, soha ne szólj meg vagy piszkálj egy kisgyermeket vagy serdülőkorút amiatt, hogy fél a sötétben és ne engedd meg ezt a testvéreknek sem. Ezek a félelmek nagyon is valósak, és nem kell lekicsinyíteni őket.
• Ha a gyermek elég érett, hagyd, hogy beszéljen erről a félelemről, mint egy lépésként ahhoz, hogy megértse és túljusson rajta. Ez megpróbálja megtanítani a gyermeket érzelmileg megnyílni, amikor problémái vagy aggodalmai vannak. Nyújts neki lelki támogatást és mondd, hogy semmi sem árthat neki. Tiszteld a gondolatait.
• Hagyj éjszakára fényt vagy egy speciális lámpát, amely formákat vetít a mennyezetre.
• Engedd meg a gyermeknek, hogy egy bekapcsolt lámpával aludjon, ami automatikusan kialszik egy idő után (rengeteg van belőle a piacon).
• Tegyél a falra vagy a mennyezetre csillagokat vagy bolygókat, amelyek világítanak a sötétben.
• Adj a gyermeknek egy kabalát vagy egy kényelmes tárgyat (plüssállatkát), egy puha takarót, hogy az őt megijesztő dolgokat eltüntesse.
• Sétálj a szobában a gyermekkel, hogy megmutasd neki, minden ugyanolyan, mint nappal volt.
• Maradj a gyermekkel egy ideig, ölelgesd meg és mesélj neki vagy tegyél halk zenét a háttérbe.
• Soha ne erőltess egy gyermeket arra, hogy egy sötét szobában legyen csak azért, hogy szembeszálljon a félelmével. Ez fóbiához vezethet és romboló, valamint traumatikus hatású lehet.

Különleges tanácsok idősebb gyermekek számára, akik félnek a sötétben

A fent említett tanácsok mellett a nagyobb gyerekeknek más megközelítésre lehet szükségük.
• Ösztönözd őt arra, hogy rajzoljon vagy írjon napközben, hogy szabadulást kínáljon neki. Néha, rövid időre, a félelemhez való ragaszkodása segít a gyermeknek végül túljutnia rajta.
• Hagyd, hogy olvasson erről és megértse, hogy a sötétségtől való félelem egy természetes emberi válasz. Segíthetsz neki megérteni, hogy minden ember szembenéz vele és túljut ezen a félelmen.
• Tartsd szemmel a gyerek televízióval kapcsolatos szokásait és a videojátékokat, amelyek felesleges táplálékot biztosítanak a félelmének.
• Beszélj a gyermeknek a születésnapjáról, a barátairól, a tanáráról és más napi gondokról, amelyek előfordulhatnak. Néha az a szorongás, ami éjszaka valósul meg, valamilyen más stresszes érzelmek megnyilvánulásai.
• Ha úgy tűnik, hogy a félelem zavarja a normális életet és ha hosszabb ideig tartó félelem után is elutasítja, hogy a gyerekszobában aludjon, jobb lenne egy szakember segítségét keresni, aki segíthet a gyermeknek megszabadulni a fóbiájától.
A sötétségtől való félelem egy normális és természetes válasz, és egy érett elme eredménye. Ez a félelem egyetemes és minden bizonnyal érinti a legtöbb embert legalább egyszer az élete folyamán. A tartós és krónikus félelemmel szemben a szülők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy csökkentsék a gyermek aggodalmait szerető környezet, valamint egy hosszan tartó pozitív kapcsolat biztosítása által. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése