Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 16., kedd

Így óvhatja meg gyermekét a nyári balesetektől Gyermekegészségügy

Így óvhatja meg gyermekét a nyári balesetektől

A szünidő beköszöntével megemelkedik a nyári balesetek száma. A gyerekek többsége ekkor kipróbálja a görkorcsolyát, a biciklizést, a gördeszkázást. Sokan töltik az idejüket vízpart mellett, de gyakran kerülnek számukra ismeretlen közegbe (pl. városi gyermek vidéki nagyszülőkhöz), melyek balesetveszélyes helyzeteket eredményezhetnek. A gyerekek önfeledten, felszabadultan játszanak, figyelmetlenebbek, sok szabadidővel rendelkeznek és gyakran a felügyeletük is hiányos. Emiatt a szülők felelőssége elsődleges.

Közlekedési balesetek

A közúti balesetek több mint 10 százalékában 14 év alatti gyermek is megsérül. A statisztikai adatok szerint évente 1500 gyermek szenved valamilyen sérülést közlekedési balesetben. Ennek az 1500 gyermeknek a harmada a június és augusztus közötti időben sérül meg. A nyári hónapokban keletkezik az összes kerékpáros sérülés csaknem 40%-a, valamint fontos tudni, hogy a gyermeksérülések 93,7%-a lakott területen keletkezik. A felmérések alapján azonban a balesetek nagy része megelőzhető. Ebben kiemelt szerepe van a szülőknek.
Legfontosabb feladata a szülőnek, hogy megtanítsa gyermekeit a helyes közlekedés, a KRESZ szabályaira, valamint a védőfelszerelések használatára. A leghatékonyabb a személyes példamutatás. Ha a gyermek látja, hogy a szülő nem indul el biciklizni védősisak, láthatósági mellény és fényvisszaverő pánt nélkül, akkor ez számára is rögzül és automatikusan alkalmazni fogja. De gondoskodjunk mindig a megfelelő folyadékbevitelről és jól jöhet egy átlátszó biciklis szemüveg is a rovarok ellen. Különösen ügyeljünk gyermekünkre, ha őt kerékpáron szállítjuk. Csak gyermekülésben szabad szállítani őket, mert a küllők közé szorult lábak csúnyán megsérülhetnek. Sok gyermek az autóban utasként sérül meg. Az autóban mindig használjuk a biztonsági övet, továbbá indulás előtt győződjünk meg arról, hogy gyermekeink megfelelően vannak rögzítve. Görkorcsolyázásnál legtöbbször a koponya mellett a térd, a tenyér és a csukló sérülhet. Ezért feltétlenül használjunk a bukósisak mellett könyök és térdvédőt, valamint tenyér és csuklóvédőt. Görkorcsolyázásnál is adjunk gyermekünkre láthatósági mellényt.

Vízi balesetek

A természetes vizek mellet a strandok, de az otthoni kerti medencék is komoly veszélyforrást jelenthetnek a gyerekekre. Fulladás bármilyen sekély vízben előfordulhat. Az elmerült gyerek nem tud jelezni. Különös figyelmet érdemelnek a 2-3 éves gyermekek, akik akár 30-40 cm-es vízbe, az otthoni kismedencébe is belefulladhatnak. Gyermekek hajókázni kizárólag csak mentőmellényben mehetnek. A vízi balesetek megelőzésének legfontosabb eleme, hogy soha ne hagyjuk magára a gyermeket. Javasolt a kerti medence körbekerítése is.

Égési sérülés

A nyár a családi élet, a lazítás, a barátokkal való találkozás ideje is. Amennyiben grillezést tervezünk akár kertünkben, akár szabad területen, mindig fokozottan figyeljünk a gyerekekre. Tűzgyújtás estén ügyeljünk arra is, hogy a gyermek ne férjen hozzá a tűzgyújtó eszközökhöz. A gyermekbalesetek statisztikáiban az égés, forrázás előkelő helyen szerepel. Rendkívül fájdalmas, nehezen, gyakran életre szóló hegekkel gyógyuló sérülések szerezhetők egy pillanatnyi figyelmetlenséggel. Szinte nincs olyan égéses baleset, aminek a hátterében ne lenne felfedezhető a szülői figyelmetlenség.

Mérgezés

A tavaszi-nyári mérgezések esetében gyakorta találkozni vegyszer, permetezőszer, és gyógyszermérgezésekkel. A nem megfelelően tárolt (pl. üdítős flakonokban) színes permetezőszereket könnyen összetéveszthetik a kisebb gyerekek üdítőitalokkal, a gyógyszerek esetén színes drazsénak gondolhatják és megkóstolják. A megelőzés érdekében nagyon fontos ezeknek a vegyszereknek, gyógyszereknek a biztonságos tárolása. Ha megtörtént a baj, akkor mindenképpen vigyük orvoshoz a gyermekünket, még akkor is, ha már „jól van”. A vegyszerből vagy gyógyszerből vigyünk mintát magunkkal (vagy a dobozát).

Leégés, napszúrás

Az egyéb balesetek közé sorolhatjuk a leégést és napszúrást. A napszúrás tünetei később jelentkeznek: fejfájás, hányinger, fényérzékenység. Napszúrás esetén a gyermekünket vigyük lesötétített szobába és bőven adjunk neki folyadékot. A megelőzés nagyon fontos. A szabadba történő kimenetel előtt magas faktorszámú naptejjel kenjük be gyermekünket és természetesen a legmelegebb déli órákban tilos a napon tartózkodni. A folyadékpótlás rendkívül fontos, mert nagyon megnő a kiszáradás veszélye. Mindenképpen adjunk a gyermekekre sapkát vagy kendőt, különösen vízpart közelében. A szabadban való evés-ivás gyakran vonzza a rovarokat. A darázscsípés tipikusan fagylaltozás közben előforduló baleset. Kirándulások során a kullancscsípést nehéz elkerülni. Minden kirándulás után alaposan nézzük át gyermekünket (hajlatok, hajas fejbőr). Nagyobb gyermekünket tanítsuk meg a vizsgálatra valamint a kullancskiszedés technikájára. Praktikus eszköz a kullancs csipesz, amivel gyorsan és biztonságosan eltávolítható az élősködő.
Összefoglalásként a legfontosabb alapszabály, hogy a kisgyermekeket soha nem szabad magukra hagyni, mert bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy baleset. Ha megtörtént a baj, akkor fontos, hogy összeszedetten higgadtan viselkedjünk. Sajnos bármikor előfordulhat olyan eset, amikor újraélesztés válik szükségessé. Ilyen helyzetben se essünk pánikba. Bármit tenni jobb, mint semmit se tenni. Tanuljuk meg a laikus újraélesztés alapjait.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése