Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 20., szombat

EMLÉKTÁR HÚSVÉTI ÖNTÖZÉS,AVAGY KINEK KEMÉNYEBB A TOJÁSA

EMLÉKTÁR
HÚSVÉTI ÖNTÖZÉS,AVAGY KINEK KEMÉNYEBB A TOJÁSA
Húsvét közelben találkoztam a szintén hajlott korú gyermekkori cigánypajtásaimmal akikkel együtt jártunk az Ötvös utcai Római Katolikus népiskolába. Nagy Ferikével és Gozsa Janival tulajdonképpen együtt nőttünk fel a volt Biky Károly tér /most/ Nemtudom tér/környékén. A kunyhójuk a Biky téren volt és egy hatalmas homok tömböt őriztek, ami egy ortodox templom építésének lett volna a kelléke,de a történelem nem engedte át a rostán. Ott játszottunk naphosszat a homok hegyen. A szív melengető –Bécikém- megszólitás után hosszasan elbeszélgettünk főként az egykori zsiványságaink
történeteiről.
A húsvéti ünnepek alkalmával,alig vártuk az ünnep másodnapját hogy öntözni mehessünk. A tét ilyenkor az volt ki mennyi-piros tojást-zsebpénzt tud összekoppintani. Szokás volt a locsolás alkalmával ajándékozott tojások összekoccintása. Akinek ép maradt a tojása az nyert. A fentebb említett Nagy Ferike állandóan repesztett. Az oldaltarisznyája midig tele volt nyertes tojásokkal. Mi a balga tudatlan többi gyerek azon gondolkoztunk, hogy hogyan csikarjuk ki Ferikéből hogy milyen tyúk tojja ezt a kemény héjú tojást. Semmikép nem tudtuk kinyomozni hogy ki a csoda tojást tojó tyúk tulajdonosa. Estére mire haza ért Ferike a tetemes mennyiségű főtt tojással nagy dinom dánom kezdődött. Ennek az lett a vége hogy a kunyhó fele a kórházba került a másik fele pedig szorulásos lett.
A végén mint minden más titok ez is kiderült. Egy öntözés alkalmával Feri az egyik előszoba beton padlójára ejtette a –romboló tojást,és az akkorát koppant és pattogott a padlózaton hogy minden nyilvánvalóvá vált. A titok nyitja az volt hogy egy nagybácsi tölgyfából esztergált egy élethű piros tojást Ferikének.
Vajon létezik –e még tojáskoccintás-mert én ma már inkább jól célzott –záptojás dobigálásba –kezdenék sokszor tehetetlen haragomban de kihangsúlyozom hogy nem gyerekek lennének a célpontok
A beszélgetés folyamán őszintéknek és meleg szívűeknek éreztem őket. .A –De La Salle Szent János elemi iskola igazgatója Ötvös Frigyes szerzetes atya arra tanított bennünket hogy minden világra született lény az Úr védelme alatt áll,és ezt vésték a tíz parancsolatba is hogy –Szeresd felebarátodat mint önmagadat. Az ő muzikalitásuk mindig megkapott, vonzott és mivel jól énekeltem számos esetben felkértek hogy menjek velük mint szóló énekes májusi éjjeli zenét adni/a Horváth-Páskuly zenekar/Vagy száz magyar nótát énekelni a felejthetetlen zongora művésszel/mert az volt/Pusi Rózsival, a Pannónia étteremben. Egy alkalommal mint a banda kültagját mint egyedüli fehér bőrűt meghívtak a szilveszteri mulatságukra.
–Még Cukrot-/becenév/ a zongoristát is kilopták a mulatságra a T.B.C. kórházból ahova éppen be volt utalva.
Emléktartó esemény volt életemben. A szatmári cigánytársadalom viselkedését,szeretetét,muzikalitását. az emberi lét bizonyítási kényszerével mindennapi hadakozásaival összesűrítve éltem és tanultam meg azon az éjszakán.
Ilyen élményanyag után, úgy gondolom hogy minden embertársunknak meg kell előlegeznünk előitéletek nélkül a lét és életesélyt.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése