Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 9., kedd

10 tipp a testvéri szeretet ápolásához

10 tipp a testvéri szeretet ápolásához











Testvérek között felnőni remek, de néha nem egyszerű. A gyerekek nem riválisokként születnek és nem is vállnak azokká, ha szüleik ezt nem teszik lehetővé. A gyermekkorban lévő testvérek közötti jó kapcsolatok befolyásolják felnőttkori viselkedésüket. Ha azt szeretné, hogy gyermekei egész életükön át közel álljanak egymáshoz, már az elejétől ápolja a közöttük lévő köteléket.
A gyermekek egyszerre szövetségesek és riválisok. A közös játék során vagy amikor éppen segítik egymást szövetségesekké vállnak. Psichológusok szerint a gyermekkorban és a korai kamaszkor időszakában a testvéri támogatás és együttműködés az élet későbbi szakaszában is bensőséges kapcsolatban nyilvánul meg. A testvéri viszonyokat egyrészt a nevelés, másrészt a testvérek közötti korkülönbség befolyásolja.


Testvéri rivalizálás

A többgyermekes családok szinte naponta szembesülnek azzal a helyzettel, amikor a kedvenc játékért vagy a szülők figyelméért folyó harcban a legjobb barátok egy másodperc alatt a legnagyobb riválisokká vállnak. Karl Pillemer, a Cornell Egyetem professzora, a testvéri kapcsolatok kutatása során arra a következtetésre jutott, hogy az anyák három negyede az egyik gyermeket előnyben részesíti. Ha ez a kivételezés nagyon szembetűnő, ez a testvérek elidegenítéséhez vezethet. Ha a gyerekekkel igazságosan volt bánva, a közöttük lévő kapcsolat is erősebb volt.
A testvéri rivalizálás természetes ösztön melynek kialakulásában egy bizonyos mértékig az evolúció is szerepet játszott. 200 évvel ezelőtt a gyerekeknek több mint a fele nem élte meg a felnőttkort és a szülői figyelem elnyeréséért folyó versengés a túlélés alapja volt. A rivalizálás természetes válasz az asszertív viselkedés elsajátítására. Ha enyhíteni szeretné, szervezze gyermekei szabadidejét úgy, hogy azok ne töltsék azt állandóan együtt.    


Amikor sok a gyerek

A többgyermekes családok ma inkább ritkaságnak számítanak. 6-gyermekes családban nőt fel a ma 31 éves Mirka is, aki 4 lánytestvérrel és egy fiútestvérrel büszkélkedhet. „Mindig volt kivel játszanom. Ki dicsekedhet ma azzal, hogy testvéreivel kidobóst, röplabdát vagy futballt játszhat. De egy 6 fős csapattal már lehet valamit kezdeni. Lánytestvéreimmel segítettük egymást a házifeladatok kidolgozásánál, egymás ruháit viseltük, jobban mondva egymás után örököltük őket. Ha összevesztünk, mindig volt valaki, aki mellém állt. És ha dacból nem beszéltem az egyik testvéremmel, ott volt a többi négy“, így emlékezik vissza a gyerekkori kapcsolataira Mirka. Ezek a mai napig kitartottak és egy egész életen át tartó barátság alapjait szolgálták.
De őt sem kerülte el a testvéri rivalizálás és féltékenység. Legfiatalabb tagokkal a család akkor bővült, amikor Mirka 9 éves volt. „A megszületett ikertestvérek a család középpontjává váltak. Később a nővéremre voltam féltékeny, aki akkoriban brigádozott és a megkeresett pénzért vehetett valamit. A húgomra is féltékeny voltam, amikor ő otthon maradhatott, nekem pedig segíteni kellet szüleimet a családi farmon. Szüleink a köztünk lévő kapcsolatokat a házimunka beosztásával ápolták, melyet mind testvérek együtt végeztünk. De ilyenkor is folyt a versengés, hogy ki lesz a legügyesebb és a legjobb. Ma erre csak mosolyogva emlékeznek vissza.

10 tipp a testvéri szeretet ápolására

Készítse fel a kistestvér érkezésére

Már a baba megszületése előtt fontos felkészíteni az idősebb gyermeket a kistestvér érkezésére. Nézegesség együtt az ultrahangos felvételeket, engedje, hogy simogassa pocakját és érezze a pockalakó rugdalózását. Emlékezzenek vissza arra az időszakra, amikor még ő volt olyan pici baba mint a nemsokára megérkező kistestvér.

Növelje az idősebb gyermek fontosság érzetét

A kistestvér megérkezése után kapcsoljuk be az idősebb gyermeket a baba gondozásába. Egyszerű tevékenységek révén vegyen részt a közös munkában. Biztassa, hogy nélküle sokkal nehezebben birkózna meg a mindennapi feladatokkal – a kis asszisztens segíthet a pelenkázásnál, a fürdetésnél, a baba bőrének ápolásánál, öltöztetésénél, ajándékok kicsomagolásánál és sok egyéb tevékenység során.

Szánjon időt minden gyermekére

Három éves korig a gyermek számára az édesanya a világ közepe, akit nem szívesen oszt meg másokkal. Az új családtag általában több időt és figyelmet igényel. Hogy az idősebb gyerkőc ne érezze magát kiszorítva, néha kösse az apróságot egy hordozókendőbe szabaddá téve kezeit a többi gyermekei számára. A szoptatás során is időt szánhat az idősebb gyermekeire akár meseolvasással.   

Kompenzálja idősebb gyermekeinek azt, amitől megfosztották őket

A szülők néha azt gondolják, hogy az idősebb gyermekek oda lesznek a baba által hozott pozitív dolgoktól, de ők ellenkezőleg inkább azzal vannak elfoglalva, mit vesztettek. Ezért nem hajlandók osztozkodni a játékokon, időn, figyelmen, sőt a szobán sem. Az édesanyjával való időtöltéstől megfosztott idősebb gyermekkel töltsön több időt az édesapa például egy kettesben töltött kirándulás formájában.


Ne hasonlítsa össze a kettőt

Az összehasonlítás a kisebbrendűségi komplexus alapja, amely táplálja a nem kívánt viselkedést. Dicsérje gyermekét az elért sikereiért de ne viszonyítsa azokat a testvére sikereihez. A gyermeknek éreznie kell, hogy a szülő szemében rendkívüli. Kerülje a “bárcsak te is úgy bizonyítanál, mint a testvéred” típusú megjegyzéseket.

Tanítsa gyermekeit az együttérzésre

A gyerekek nem riválisokként születnek és nem is vállnak azokká, ha szüleik ezt nem teszik lehetővé. Motiválja az idősebb gyermekét a fiatalabb kistestvér gondozásában való segítségre. Ha a csöppség például sérülést szenved, kérje meg az idősebb testvért, hogy segítsen a kötözésben. Ilyen módon megtanul együttérezni a másik emberrel. A kis testvér szemszögéből pedig lehetetlen nem szeretni azt, aki gondoskodik róla.

Szabja meg a határokat

A szülőnek néha muszáj megszabni a határokat. A gyerekeknek tudni kell, hogy viselkedjenek egymással szemben. A szülő feladata védeni a gyermekeit, ha kell egymás előtt is. Ne hagyja, hogy a civakodás a gyengébb gyermek megfélemlítésévé fajuljon.

Ápolja az empátiát

A gyerekeknek is szükséges elsajátítani az előrelátó gondolkodást és tisztában lenni azzal, hogy cselekedeteik milyen következményekkel járhatnak. Az empátia hiánya a felnőtt testvérek közötti kapcsolat megromlásának a jele.

Ne kezelje gyermekeit egyformán

A szülők a konfliktusok elkerülése érdekében igyekeznek a gyerekekkel egyformán bánni. Ez viszont nem helyes. Ha a gyerekek korban és emocionális fejlődésüket tekintve is eltérnek egymástól, nem kezelhetőek egyformán. Később sem fognak az emberek egyformán viszonyulni személyeikhez. Magyarázza nekik el, hogy a korral a gyermek jogai bővülnek, de egyúttal nő a felelőssége is.

Támogassa a csapatszellemet

Menjenek el a családdal kirándulni. A kirándulás során a kicsik hamar ráeszmélnek arra, hogy a jogokkal felelősség is jár és elsajátítják a csapatban való viselkedés alapszabályait. Megtanulják, hogy a csapat minden tagja egyedi jogokkal bír. Osztja el a gyerekek között a feladatokat és motiválja őket az együttműködésre. Ha az idősebb gyermek valamiféle érdeklődési kör tagja, bemutathatja a kisebbnek az ott tanultakat. A csapatszellemet a kültéri és beltéri társasjátékok is erősítik.

Janod Dominó – Hot Piranha Game – Chicken Run Game társasjáték készlet

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése