Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 13., szombat

Izomhúzódás és rándulás
Honnan tudjuk, hogy mi a baj? A tünetek alapján viszonylag egyszerűen felismerhető mindkét sérülés. Ízületi rándulás általában hirtelen mozdulat hatására történik, abban a pillanatban enyhe, vagy akár súlyos fájdalom is tapasztalható, majd az izület érzékennyé válik, bedagadhat, vagy bevérezhet, a sérült ízület mozgatása mindenképp fájdalmas. Izomhúzódásról akkor beszélhetünk, ha az izom merev és fáj, jobban, mint egy izomláz esetében, sőt, néhány napon belül enyhe bőrelszíneződés is jelentkezhet. A húzódás többnyire a lábikra, a comb és a váll izmait érinti. Az ízületi rándulás fájdalmasabb, és nehezebben gyógyul, mert rendszerint az ízületet körülvevő ínszalagok, inak és izmok is károsodnak.

Mindkét esetben a legfontosabb teendő: kímélni a sérült részt. További komoly segítséget jelenthetnek eközben az étrendi kiegészítők, amelyek serkentik a szövetek regenerációját, erősítik a sérült részeket, és gyulladáscsökkentő hatásúak. Belsőleg alkalmazva hasznos lehet az ananászban található bromelin enzim, amely duzzanatcsökkentő és gyulladásgátló hatása révén enyhíti a fájdalmat, valamint serkenti a vérkeringést, így gyorsítja a gyógyulást is. Az antioxidáns hatású C-vitamin és a flavonoidok gátolják a kötőszövetek és izmok további károsodását is; a glükózamin erősíti és védi az ízületeket.

Külsőleg alkalmazva az árnika-kenőcs fájdalomcsökkentő és gyulladásgátló hatású, hasonló hatással bírnak a kurkuma-, ázsiai gázló-, vadgesztenye-, majoránna- és rozmaring-tartalmú készítmények. Segíthet még a varázsmogyoró nedve, a feketenadálytő-krém és a nyers káposztalé is, mint hagyományos gyógyszerek. Duzzanatra hideg, lelolhadt duzzanatra meleg vizes borogatás ajánlott.

A hasonló sérülések elkerülése végett fontos, hogy edzés, fárasztóbb testmozgás előtt melegítsen be. A meggyengült izületeket jól védik a gumifáslik.
Fontos! Azonnal forduljon orvoshoz, ha a sérült rész nem mozdítható, nem terhelhető, ha a duzzanat nem enyhül vagy növekszik, vagy ha a sérült ízület deformálódik. Erős bevérzés vagy bőrelszíneződés megjelenésekor is szakemberhez kell fordulni, továbbá abban az esetben is, ha az otthoni kezelés hatására nem tapasztalható javulás. Az egészségügyi problémák esetén alkalmazott táplálék-kiegészítők szedéséről is feltétlenül kérdezze meg orvosát.
Melléklet


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése