Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 13., szombat

Ficam, rándulás gyereknél: tünet és kezelés

Ficam, rándulás gyereknél: tünet és kezelés


Játék közben könnyen előfordulhat, hogy elesik a gyermek. Ilyenkor, rosszabb esetben, sérülés is bekövetkezhet. Mi a teendő ficam, rándulás esetén?

Mi a ficam, rándulás?

Babáknál vagy kisgyermekeknél a rándulások, ficamok, tehát az ízületek sérülései viszonylag ritkák, amennyiben nagy erőbehatás éri a kisgyermeket, általában inkább törések keletkeznek. Rándulás esetében az ízületet alkotó két csontvég kimozdul a helyéről, az ízületi tok és szalag megnyúlik, nagyobb erőbehatás következtében el is szakadhatnak, azonban az erőbehatás végén az ízületi felszínek (fej és vápa) a helyükön maradnak. Ficam esetén az erőbehatás végén a csontvégek az ízületi vápából kimozdulva rendellenes pozícióban maradnak. Mindkét esetben bevérzések keletkezhetnek.

A ficam, rándulás tünetei

A ficam legjellemzőbb tünete az, hogy az ízület fájdalmassá és duzzadttá válik, mozgása teljesen beszűkül, legtöbbször jellegzetesen torz és deformált képet mutat, mivel a csontvégek nem jó helyzetben vannak. A rándulás olykor tünetmentes, de sok esetben nagy fájdalommal, különböző mértékű duzzanattal, vérömleny kialakulásával járhat együtt. Ez esetben az ízület mozgatható, viszont a mozgástartomány jelentősen beszűkül, és a mozgatás rendkívül fájdalmas.

A ficam, rándulás diagnózisa és kezelése gyereknél

A ficam fennállásáról fizikális vizsgálattal és a röntgenfelvétellel lehet meggyőződni, ez rendszerint elegendő. A rándulás fizikális vizsgálattal igazolható, de a töréshez hasonló tünetei miatt sokszor röntgenfelvétellel egészítik ki a vizsgálatot.
Az esetleges társuló sérülésekről egyéb képalkotó eljárással, ultrahanggal, CT-vel, MRI-vel és arthroszkópiával lehet még többet megtudni. Ezekkel térképezhető fel a kiterjedés, a porcfelszín-károsodás, ami azért fontos, mert nagymértékben befolyásolja a kezelés menetét. Az ízület stabilitásvizsgálatával, társsérülések ismeretével, az anamnézis ismeretében dönthető el az, hogy konzervatívan, rögzítés nélkül, gipszrögzítéssel vagy pedig műtéti úton kell ellátni a sérülést.

A rögzítés ma már nem feltétlenül jelenti kizárólag a gipszelést, hiszen alkalmazhatnak ortézist, helyettesítő térdrögzítőt, bokarögzítőt, váll- és könyökrögzítőt, csuklórögzítőt. Ezek a segédeszközök rugalmas, gumírozott anyagból készülnek, több helyen betéttel ellátva, amelyekbe fém- vagy műanyag rögzítők csúsztathatók. Ha a rögzítő tartozékokat eltávolítjuk a segédeszközből, ki is mosható langyos, mosószeres vízben - így az sem baj, ha pici esetleg összepiszkolja.

A ficamok, rándulások megelőzése

A ficamok és rándulások a baleseti kockázatok minimálisra csökkentésével előzhetők meg. Érdemes tehát figyelned arra, hogy a lakásban és a játszótéren minél kevesebb veszély érhesse a gyerkőcöt, hogy megtanuljon minél stabilabban mozogni. Különösen akkor kell figyelned, ha a gyerek sáros vagy jeges úton rohangál, vagy éppen tudásához képest túl bátran mozog a mászókán.

Hasznos információ a ficamokról, rándulásokról

Ha úgy tűnik, hogy a gyereknek megrándult vagy kificamodott valamelyik tagja, akkor az első és legfontosabb teendő a megnyugtatása. Hagyd, hogy a kicsi a neki legkényelmesebb helyzetben helyezze, majd használni kezdje a végtagját. Nem szabad sürgetni, mert ha nincs komolyabb baj, pár perc elteltével ezt magától is megteszi. Ha percek múlva sem kezdi el használni a sérült testrészt, be kell vinned sebészeti szakrendelésre. Legyél elővigyázatos, mert te is előidézhetsz rándulást például a gyermek karjának megrántásával, karjánál fogva való felemelésnél. Néha pont egy ártatlan játékból születik baj.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése