Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. április 8., hétfő

Alopecia gyermekeknél

Alopecia gyermekeknél

Alopecia gyermekeknél - jelentős elvékonyodása vagy teljes hajhullás a fejét a gyerek és a jogsértés további folyamatában a növekedést az új haj. Hajhullás gyermekek megjelenése jellemzi a fejbőr hajhullás különböző méretű elváltozások finomság és törékenységét haj kerülete körül a kandalló kopaszság. Diagnózis alopecia gyermekek konzultációt ír bőrgyógyász-trichologist haj mikroszkópia (Trichogramma), számítógépes diagnosztika; indikációk - az endokrin, az idegrendszer, az emésztőrendszer vizsgálata. alopecia kezelésére gyermekeknél végzik, figyelembe véve az azonosított oka a betegség, és általában magában foglalja a helyi és szisztémás kezelés, hardver eljárást.

Alopecia gyermekeknél

Hajhullás gyermekek - krónikus bőrgyulladás kíséri intenzív kóros elvékonyodása és a hajhullás területén a fejbőrt, szemöldök és szempilla. Gyermekek alopecia kevésbé gyakori, mint a felnőttek, hanem a tényleges probléma a modern gyermekgyógyászat és gyermek bőrgyógyászat. Mivel az okok alopecia gyermekek elbírálás alatt vannak sík különböző tudományágak (Pediatric Gastroenterology, gyermekgyógyászati ​​endokrinológia, gyermekgyógyászati ​​neurológia), a diagnózis és a kezelés a betegség integrálását igényli erőfeszítések különböző szakemberek.

Alopecia gyermekeknél

Általában az alopecia gyermekeknél a hajhagymákra gyakorolt ​​hatása a kedvezőtlen tényezők fokozatos hajhulláshoz vezet. A gyermek alopecia örökletes lehet: a kopaszodás családi formáiról beszámolnak, amikor a korai életkorú alopecia gyermekek szülei hajhullást szenvednek.
A gyermekek alopecia szívében a nyomelemek egyensúlya sérülhet. Ebben az esetben, a probléma általában akkor fordul elő gyermekeknél gyomor-bélrendszeri betegségek (Gastroduodenitis, gastrooesophagealis reflux betegség, felszívódási zavar szindróma, székrekedés, bélféregfertőzések, dysbacteriosis et al.). A fejlesztés a alopecia gyermekeknél fontos szerepet játszik hátránya elemeket, mint a cink, réz, szelén, króm, molibdén, és a vitaminok - cianokobalamin, folsav, és mások.
A klinikai vizsgálatok szerint szoros összefüggés van az alopecia és az immunológiai rendellenességek között. Gyakran előfordul az alopecia a gyermekeknél, akiknél vitiligó és atópiás dermatitis fordul elő. Az alopecia kialakulása gyermekeknél neuroendokrin rendellenességeket idézhet elő: pajzsmirigy-rendellenesség (hypothyreosis), idegrendszeri és mentális trauma.
Az okok között szerepel az alopecia a gyermekek, vannak arra utaló jelek, égési sérülés, sérülések a hajszálat (például szűk zsinórozás lányok, trichotillomania), vérképzőszervi zavarok (vérszegénység), röntgensugárzás, fertőző betegségek (influenza, tüdőgyulladás, orbánc, gennyes, bárányhimlő és et al.).

Alopecia osztályozása gyermekeknél

Veleszületett alopecia gyermekeknél - egy meglehetősen ritka és általában együtt számos más rendellenességek: veleszületett epidermolysis, hajtogatott bőr, endokrin rendellenességek. Az ok a veleszületett szőrhullás gyermekek ektomezodermalnaya diszplázia, amelynek része a szőrtüsző egyszerűen nem áll rendelkezésre, így egyes területeken a bőr fej haj nem nő.
Az élet első évének gyermekeiben az úgynevezett fiziológiás alopecia lehetséges - a homlok és a nyakszőrzet hajhullása az állandó súrlódás miatt. Ebben az esetben a haj növekedése idővel újrakezdődik, speciális kezelés nélkül.
A legtöbb esetben a gyermekeknél fokális vagy atrófiás alopéciát diagnosztizálnak. A gyulladás (táplálkozás) alopéciáját a szöretlen alakú kör alakú fejlécének alakja jellemzi. Az atrófiás alopecia gyermekeknél (Brok's pseudopelade) egyes alopecia kis foci gyakrabban helyezkednek el a frontális parietális területeken; egyesülve egymással, lángokhoz hasonlítanak.
Seborrheiás alopecia a gyermekeknél általában a pubertás időszakában nyilvánul meg, és a korábbi seborrhea hátterében alakul ki.

A gyermekek alopecia tünetei

Fokális (tápláló) alopecia gyakran alakul ki 3 évnél idősebb gyermekeknél. Tipikus esetekben egy vagy több alopecia góc jelenik meg a gyermek fején. A szőrtelen területek világos határai, kerek vagy ovális alakúak, méretük egy érmetől tenyérig. A foci hajlamosak a perifériás nagyítás és a fúzió között. Az alopecia zónáinak tipikus lokalizálása az occipitális vagy parietális régió. Hajhullás helye is előfordulhat a szemöldökökön.
Az alopecia areata gyermekekben, a bőr színe a hajhullás területén nem változik; hiperémia és hámlás hiányzik, de a szőrtüszők szájának látható kiterjedése van. Az alopecia gerincének perifériáján a szőrszálak elszakadnak, megvastagodott gyökér és keskeny rúd van, ami egy felkiáltójelhez hasonlít. Ezek a szőrszálak könnyen kiesnek, hozzájárulva az érintett terület kiterjedéséhez. Elég gyakran a gyermek alopecia areata észlelt vitiligo, atopiás dermatitis, fokozott törékenysége körmök, változtatni a színét és alakját a körömlemez.
A gyermekek körében fokális alopecia kedvező iránya miatt az egyes foci végül hajjal van lefedve - először színtelen, majd pigmentált. A többszörös fókák jelenléte, amelyek a kopaszság területének növelésére irányulnak, járulhatnak hozzá a polimorf alakokhoz való fúziójához, és nem csak a fej, hanem a test más részeinek teljes baldaságához való átmenethez is.
Az atrófiás alopecia gyermekeknél az alopecia gerincét lángnyelvek formájában alakítják ki. Az érintett területek bőrén atrophikus, sima, fényes, peeling és gyulladásos tünetek nélkül; a tüszők szája nem látható. Az alopecia gerincében külön fürtök lehetnek a tartósított hajakon. A természetes hajnövekedés helyreállítása atrophikus alopéciával lehetetlen, de a kopaszodás előrehaladása megállítható.
Seborrheic alopecia gyermekeknél kezdődik a zsíros hajszál megjelenése, amelynek gyökerei formák és kéregek. A peelinghez intenzív viszketés és a fejbőr karcolása társul, a hajhullás kezdete mellett. A hajhullás folyamatát egy kopasz fej képződik, amely a homloktól a nyakig terjed. Idővel a haj tetején teljesen leesnek; A normál hajnövekedést a fej és a templom hátulján lévő peremek formájában tartják fenn.

Alopecia diagnosztizálása gyermekeknél

Ha a gyermekorvos vagy a gyermek szülei látják az alopecia jeleit, kiterjedt diagnosztikai kutatásra van szükség ahhoz, hogy meg lehessen találni a betegség okait. Gyermekek alopecia szüksége tanácsadás gyermek bőrgyógyász, trichologist, gyermekgyógyászati ​​gasztroenterológus, gyermek endokrinológus, gyermek neurológus.
A gyomor-bél traktus vizsgálata magában foglalja a dysbacteriosis székletének elemzését, a Helicobacter ELISA és PCR módszerekkel történő meghatározását, a hasüreg ultrahangját, az FGD-t. A pajzsmirigyhormonok (TTG, T4, AT a tiroglobulinra), a pajzsmirigy ultrahangja, az ionizált Ca és a kortizol szintjének meghatározása. Az alopéciában szenvedő gyermekek mikrotápanyag-státuszának meghatározása céljából a haj és a vér mikroelemeken végzett spektrális vizsgálatát végezzük. Az ELISA-diagnosztika segítségével a hemolitikus streptococcus, a herpesz, a gombák, a lamblia, a bélférgek ellenes antitestek kimutathatók.
A trichogén diagnosztika magában foglalja a trichogramot, a fototrichogramot, a fejbőr számítógépes diagnosztikáját. Egy bőr biopszia a fejbőrt a későbbi szövettani vizsgálat igénybe csak klinikailag tisztázatlan esetekben, hogy megszüntesse heg alopecia kísérő szisztémás lupus erythematosus vagy sömör.
A gyulladásos foltos alopéciát meg kell különböztetni a gombafertőzésekben (trichophytosis, microsporia) fészkelő kopaszságtól. Ha kétségei vannak a diagnózis és a kopaszodás okainak kétértelműségével kapcsolatban, a gyermeket egy mycológusnak kell megkeresnie. Az alopecia gyakori formáiban a gyermekek reoencefalográfián mennek keresztül, ami lehetővé teszi az esetleges keringési rendellenességek kizárását az agyi erekben.

Alopecia gyermekeknél

Az alopecia gyermekek kezelésének többszintűnek kell lennie, és a hajhullás okaira kell támaszkodnia. Az alopecia patogenetikai kezelését szakosodott szakorvos nevezi ki és irányítja.
Minden esetben az alopecia gyermekek hozzárendelését mutatja megerősítésének terápia: immunmodulátorok, vitaminok (A, C, E, B1, B6, B12), fitin, pantoténsav, metionin évesen dózisokban. A hormonális gyógyszerkészítmények szisztémás alkalmazása csak a gyermekek teljes alopecia esetében ajánlott.
Lokális kopaszság kezelésére gyermekeknél magában UFO gócok alopecia után zsírozás a fényérzékenyítő gyógyszereket alapján kivonata paszternák, Ammi majus, methoxsalen, darsonvalization fejbőrt. Nap mint nap végzett hűtés klóretil fejbőr masszírozása emulziók és tinktúrák, prednizolon kenőcs (at psevdopelade Brock). Az égés eredményeként kialakuló cicatriális alopéciában a konzervatív kezelés hatástalan. A jövőben ezek a gyermekek lehetnek hajátültetés.
Az alopecia kezelésében a gyermekeknek szüksége lehet egy gyermekpszichológus segítségére, hiszen az alopecia súlyosan traumatizálja a gyermek pszichéjét, csökkenti az önbecsülést, és elszigetelődést és nehézségeket okoz a társakkal való kommunikációban.

Az alopecia prognózisa gyermekekben

A gyermekek egy része az év során spontán módon helyreállítja a haj növekedését minden kezelés nélkül. A prognózis szempontjából kedvezőtlenek az alopecia gyermekeknél előforduló korai gyermekkori fejlődési rendellenességei, amelyek széles körben elterjedt hajhullással vagy teljes hajhullással járnak együtt, a sima bőr és a köröm egyidejű károsodásai. Abban az esetben, ha a gyermekek alopéciájának okait nem azonosítják, vagy nem szüntetik meg, visszaesés lehetséges.
Az alopecia megelőzése megköveteli a gyermekek orvosi vizsgálatának biztosítását az egészségügyi rendellenességek, a krónikus fertőzések kezelésére és a megfelelő táplálkozás megszervezésére. A gyermekek hajápolási rendszere a fiúk szisztematikus vágását foglalja magában, elkerülve a lányok szalagkötő zsinórját. A hajhullás megelőzésére alopecia gyermekeknél nem ajánlott többször hetente kétszer mossa meg a fejét.

Focal alopecia gyermekeknél: a kezelés okai és módszerei

A gyermekkori hajhullás ritka jelenség, de nem kivételes. A fókusz alopecia gyermekeknél nem olyan veszélyes, mint a kopaszság a felnőtteknél. Az esetek túlnyomó többségében a haj tökéletesen helyreáll. Ha időben fordul a trichologistához, képes lesz elkerülni a valódi kopaszságot és vonzóvá tenni a frizurát. De a kopaszság és a bonyolult tényezők okai a jelenlétükben meghatározottak.

Miért esik ki a haj?

Az alopecia areata gyermekkori okai sokszínűek. Sok szülő pánikba kezd, ha a gyermek kopaszodik. És ez érthető, mert a kopaszság kíséri az onkológiai betegségeket. Ne öntanuljon és vegyen részt öngyógyításban. Ez komoly problémákhoz vezethet az alopecia elhárításában a jövőben.
Maga az alopecia nem utal az onkológiára. A haj nemsokára a betegség hatása alá esik, de agresszív gyógyszerek alkalmazása miatt. Ami a gyermeki kopaszság fő okait illeti:
  • hormonális egyensúlyhiány - a pubertás során előfordulhat. A fiúk gyakrabban szembesülnek a hajvesztéssel, és nehéz a folyamatot valódi alopecia hívni. Rendszerint a haj kifogyóban esik, míg a hajszálvonal egyenletes;
  • örökletes hajlam - gyakoribb a fiúknál, és egy későbbi korban is. Ha a családban kopasz rokonok vannak, előzetesen gondoskodni kell az alopecia megelőzéséről;
  • a bőr integritásának és a fej károsodásának megsértése - a szőrtüszők halálának következtében a sérüléseken kopasz foltok keletkeznek;
  • autoimmun betegségek - a gyulladásos alopecia a gyermekeknél a gombás és bakteriális betegségek következménye lehet;
  • gyógyszerek szedése - a szőrnövekedés leáll az antibiotikumok, hormonok, citosztatikumok szedése miatt. Hasonló reakciók antidepresszánsokat okozhatnak;
  • az idegrendszer problémái - veszélyeztetettek az emelkedett izgatottsággal rendelkező emberek, az érzelmi instabil és hiperaktív gyermekek álmatlanság stb.
A legtöbb esetben a táplálék alopecia a gyermekeknél több tényező egyidejű jelenlétével fordul elő. A helyzetet súlyosbítja az endokrin rendszer problémái, merev frizurák és rossz hajápolás, szisztémás betegségek, táplálkozási hibák, beriberi. A korai gyermekkorban a hajhullás egyfajta reakció a stresszre. A szülők válása, a családi behatolások, az anya munkába állása és az óvodai negatív tapasztalatok ilyen megnyilvánulásokhoz vezethetnek.
A haj állapotát hátrányosan befolyásolják olyan betegségek, mint a cukorbetegség, a lupus erythematosus, a vashiányos vérszegénység. A gyermekek hajhullásának egyik oka az A-vitamin magas koncentrációja a szervezetben.

Klinikai kép

A betegség okai és kezelése változó lehet, formájától függően. A focal alopecia jellegzetes tünetek jellemzőek: a hajhullás egyértelműen meghatározott élek - fészkek. A kis méretű körkörös kopasz foltok nem egyesítik egymást, és a fejbőr egészségesnek tűnik.
A betegség különböző módon folytatódik. Egy esetben több sérülés jelentkezik a fej felszínén. Az alopecia kifejlődésével először kialakul egy fókusz, fokozatosan újakat hoznak létre. A folyamat ebben az esetben 3-6 hónapig tarthat.
A szőrtüszők szája észrevehetően felemelkedik. Bizonyos esetekben a szemöldökét el lehet burkolni. A klinikai képet az egyidejűleg előidézett betegségek hozzáadásával bővítik. Általában atópiás dermatitis, vitiligo, allergiás tünetek jelentkeznek.
Ha az alopecia nem fejlődik, akkor hamarosan a kopasz foltok fehéres hajúak lesznek, majd összefonódnak a haj nagy részét. Ha az alopecia területe növekszik, átfogó tanulmányra van szükség. A hajhullás ebben az esetben nemcsak a fején, hanem a test egészében is megfigyelhető.
További tünetek közé tartozik a körömlemez megsemmisítése. A fokális alopéciában fellépő esetek több mint felében megfigyelhető a körömvesztés vagy deformitás.

A diagnózis megállapítása

Az alopecia első tüneteire a gyermekorvoshoz fordulnak. Az orvos vizsgálatot végez, és konzultációt folytat egy szűk szakemberrel: endokrinológus, neurológus, bőrgyógyász, trichológus. A gasztrointesztinális traktus vizsgálata kötelező. Az ürüléket elemzik, a hasüreg ultrahangát ajánlották. Ajánlatos a pajzsmirigy ultrahangjának elvégzése és a kortizol szintjének meghatározása.
A trichológus a hajszálak spektrális vizsgálatát jelöli ki. A differenciáldiagnózis során a gomba típusú hajbetegségek, a herpeszes fertőzések, a streptococcusok kizártak. A szőrtüszők és a fejbőr állapotának felmérése lehetővé teszi:
  • Trichogramma - az eltávolított haj mikroszkópos vizsgálatát jelenti a fejbőr különböző részeiről. A vizsgálat során meghatározták a növekedés különböző fázisaiban talált hajszálakat;
  • számítógépes diagnosztika - egy trichoszkóp segítségével végzett kutatás. Azonosítja a tüszők, faggyúmirigyek és hajzsákok szerkezetének változásait;
  • a fejbőr biopsziája - kivételes esetekben történik, magába foglalja a bőr vizsgálatát. Az eljárást helyi érzéstelenítésben végzik;
  • fototrichogram - magában foglalja az egyedi képek végrehajtását a későbbi számítógépes feldolgozással. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy felmérje a haj növekedésének sebességét és a telogen és anagen haj százalékát.

Gyermekgyógyászati ​​alopécia terápia

A gyulladásos alopecia gyermekeknél történő kezelése a klinikai képen alapul. A terápia összetett, és a kopaszodás okai alapján határozható meg. A gyermekkori alopecia különféle típusai esetében általános erõsítési módszereket írnak elõ: immunmodulátorok beadása, komplex vitaminok alkalmazása, elsõsorban B csoport, biostimulátorok alkalmazása.
A beágyazott alopecia gyermekeknél történő kezelése annál hatékonyabb lesz, minél hamarabb történik a diagnózis. Egyes esetekben hormonális gyógyszerekre van szükség. A gyógyszereket a páciens korának és az alopecia mértékének figyelembevételével választják ki.
A külső kontaktus allergéneket, a fotoszenzitív hatású készítményeket, a glükokortikoszteroid hormonokat külsőleg használják. Ezenkívül a kezelés fizioterápiás módszereit írják elő:
  • UFO-terápia - immunstimuláló és gyulladásgátló hatással jellemezhető. A felületkezelés fényterápiájának leghatékonyabb módszereire utal. Az UFO elősegíti a szervezet védekezésének deszenzitizálását és fokozását;
  • darsonvalisation - serkenti a metabolikus folyamatokat, javítja a vérkeringést, aktiválja a szőrtüszőket és megakadályozza a hajhullást. Az eljárást fésű alakú elektród segítségével végezzük, és az időtartam nem haladja meg a 7 percet;
  • Krioterápia - a fejbőr hűtése. Megakadályozza a további hajhullást és aktiválja a szőrtüszőket;
  • galvanizálás - serkenti a kapilláris keringést, eltávolítja a viszkető bőrt, ha jelen van, javítja az immunitást. A haj növekedésének ösztönzéséhez használjunk magnéziumkészítményeket, cink-szulfátot, nikotinsavat;
  • Lézerterápia - jó eredményeket mutat a különböző etiológiák kopaszságának kezelésében. Megakadályozza a hajhullást, megakadályozza a patogén mikroorganizmusok aktivitását, aktiválja a vérkeringést, enyhíti a gyulladt bőrt. A kezelés folyamata 10-12 eljárást tartalmaz.
A kezelés időtartama alatt különös figyelmet kell fordítani a fejbőr ápolására. Ne használjon felnőtt samponokat fürdés közben. Kívánatos, hogy a hajmosás eszközei kevésbé illatokat és színezékeket tartalmazzanak. Ugyanakkor figyelnie kell a baba étrendjét. A táplálkozás hangsúlyozása fehérje ételekkel, friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdag ételekkel történik.

A hagyományos orvoslás módszerei

A gyulladásos alopecia nem szokványos kezelése a gyermekeknél a hagyományos gyógymódok használatát jelenti. Meg kell értenünk, hogy nem alapvetőek. Ráadásul a nem bizonyított hatékonyságú gyógyszerek súlyosbíthatják a betegség lefolyását és allergiás reakciókat válthatnak ki. A gyermekek hagyományos kezelési módszereinek alkalmazása előtt meg kell szerezni az orvos hozzájárulását.
Megalapozott a következő receptek:
  • keverjünk 1 tojássárgáját, egy evőkanál aloe juice-t, egy teáskanál fokhagymás gyümölcslevet és egy evőkanál folyékony mézet. Minden összetevőt alaposan össze kell keverni, a fejbőrre, a polietilén borításra. A maszkot 20 percig tartjuk, majd vízzel mossuk;
  • keverjük össze egyenlő arányban bojtorjángyökér és csalán levél, hogy két evőkanál a gyűjtemény, hogy fél liter forró vízzel, ragaszkodnak, öblítse le a fejbőrt és a haj minden mosás után;
  • egyenlő arányban keverje össze a ricinus és a bojtorján olajjal, meleg vízfürdővel a testhőmérsékletre, dörzsölje a fejbőrt, fél óráig hagyja, enyhe samponnal öblítse le. Az eljárás hetente kétszer megismételhető;
  • a fejemet egy tojásos kapszulákból álló csészével mosogattam, melyet 20 g füvön főztek fél liter sörre. Alacsony lángon 10 percig rázza le a fejét hetente egyszer egy hónapig.
Ha a gyulladásos alopecia klasszikus kezelése nem hatékony, akkor a hajhullás okait tisztázni kell. Pszicho-emotikai stresszekkel és gyakori stresszekkel a gyermek nyugtató és nyugtató hatású gyógynövénykészítményeket jelenít meg. A tendencia, hogy az allergiás reakciók kelátképzők vannak hozzárendelve, problémák esetén a gyomor-bél traktus ajánlott gyógynövény, normalizálja a gyomor, hasnyálmirigy, máj tisztító és serkenti az epe.
Különös figyelmet kell fordítani az immunkorrekcióra biostimulánsokkal. Ajánlatos előkészíteni echinacea, eukaliptusz, aloe juice, méz. Ezeket a jogorvoslatokat allergiásnak tekintik, ezért a kezelés előtt meg kell győződni arról, hogy nincs egyéni intolerancia. Szükséges a diéta beállítása és a retinol, tokoferol, B-vitamin vitaminokkal dúsított diétás termékek bevitele.

A kopasz folt a gyermek fején

A 2,6-os fiúnak körülbelül 2 hónappal ezelőtt észrevett egy fején, egy kis helyszín kopasz, gondolta, hogy nem elég, a játék során nyakláncot okozhat. De ez a kopasz tapasz nő, most már 4 cm átmérőjű. Nincsenek sebek, nem pirosodás, nem peeling, csak normál színű, haj nélküli bőr.
Che, ki tudta volna? Kozhvenben meg kell menni, gyerekek is ott, ahol szükséges? Kedden a fogorvoshoz megyünk egy találkozóra, megkérdezem. A fenébe, sajnálom a fiamat, gyermekkorunkban nem volt kopasz fej.

Gyermekek alopeciajának okai, diagnózisa és kezelése

Ez a váratlan, félelmetes és rémisztő állapot a szülők számára, mint például a gyerekek alopecia, valójában tökéletesen kezelhető és a megnyilvánulás ideiglenes jellege lehet. Az ilyen típusú betegség a gyermek életének különböző időszakaiban nyilvánulhat meg. A kezelés attól függ, hogy mennyire súlyos a betegség kialakulásához vezető tényező. Az orvosok ma már számos változatban szerepelnek a betegség megjelenése, de a legtöbb okot a legtöbb szakértő támogatta. Ilyen okok közé tartozik a mentális rendellenességek, a pajzsmirigy megzavarása, bizonyos belső szervek betegségei.
Ez a váratlan, félelmetes és rémisztő állapot a szülők számára, mint például a gyerekek alopecia, valójában tökéletesen kezelhető és a megnyilvánulás ideiglenes jellege lehet. Az ilyen típusú betegség a gyermek életének különböző időszakaiban nyilvánulhat meg. A kezelés attól függ, hogy mennyire súlyos a betegség kialakulásához vezető tényező. Az orvosok ma már számos változatban szerepelnek a betegség megjelenése, de a legtöbb okot a legtöbb szakértő támogatta. Ilyen okok közé tartozik a mentális rendellenességek, a pajzsmirigy megzavarása, bizonyos belső szervek betegségei.

A betegség okai

Az orvosok többnyire azt hiszik, hogy a betegség okai lehetnek:
  1. A gyermekek olyan betegségei, amelyek lázzal járnak, hosszan tartó stresszes állapotok, a testsúly jelentős csökkenése. Az ilyen alopecia gyerekeknek a telogén neve, és nem igényel terápiás terápiát, mivel ez a feltétel átmeneti.
  2. Az anogén alopecia a kemoterápia vagy a sugárzás következtében alakul ki.
  3. A bakteriális fertőzések (staphylococcus) a gyermek fejében is okozhatnak hajszálakat. A betegségnek nincsenek nyilvánvaló tünetei, ami az orvosoknak nehézséget okoz a diagnózisban.
  4. A gyűrűvirág, amely a fejbőrt érinti, és a vörösség és a pikkelyek formájában manifesztálódik. A fő tünetek ebben a betegségben a haj és a parciális kopaszság törékenysége.
  5. Hagyományos alopecia jelentkezhet, mivel a lányok haját erősen húzza a zsinór és a farok fonása során. Néha ez a fajta kopaszság jelenhet meg, mivel a baba feje folyamatosan dörzsölte a gyermekágyat.
  6. Trichotillomania - a gyermekek hajlamát arra, hogy kihúzzák a hajukat. Lehet, hogy a kopaszodó helyszínt eltávolítják.
  7. A Seborrheic alopecia a seborrhea fejének elváltozásai következtében alakulhat ki. A tinédzsereket gyakrabban érinti ez a betegség.
  8. A veleszületett alopécia okait genetikai szinten vizsgálják. A betegséget más típusú rendellenes megnyilvánulások kísérhetik.
A gyermekes kopaszság megjelenésének ritka tényezői az A-vitamin hiányának, a hajhagymák szerkezetének megsértésének, a test vas hiányának, ami a vérszegénységnek, a pajzsmirigy megzavarásának tulajdonítható.

Alopecia areata

A betegség megjelenésének leggyakoribb tényezője a gyermekek gyulladásos alopétiája (vagy fészek, ahogy néha nevezik). Ezt a fajot a fej egyedi részeiben lévő hajveszteségek jellemzik, amelyek kör alakúak. Gyakrabban az ilyen típusú betegség megjelenése összefügg a pajzsmirigy patológiás állapotával, dermatológiai megnyilvánulásokkal, a bőr fehér pigmentfoltjainak megjelenésével.
A betegség leggyakoribb okai a pszichológiai trauma, az érrendszer diszfunkciói, az immunrendszer patológiái. Napjainkban a gyerekek alopecia gyorsan meghatározható, és nem nehéz meghatározni az orvosok fő okait. A fehéres kopasz foltok megjelenésére jellemző tulajdonságokon kívül azok körömlemezek is érinthetők. Ez a betegség súlyos formáját jelzi, amely megfelelő terápiás kezelést igényel. A teljes fejvesztés a gyermek feje fölött elmondható abban az esetben, ha a kopasz dermatitisben és az érintett körmökben komplex hozzáadás van.
A betegség fókusz típusai tulajdoníthatók és más fajta - atrófia alopecia, amelyet a farkasok a fej parietális részében és a homlokán manifesztálnak. A fejlődés egyik jellemzője a fókák fúziója, amelyek lánghoz hasonló foltot alkotnak. A fókuszos alopéciával ellentétben a betegség nem tűnik hirtelen, de fokozatosan érezhetővé válik.

A betegség diagnosztizálása

Az alopecia kezelése előtt az orvosok a betegség teljes diagnózisát végzik annak érdekében, hogy azonosítsák a fő okait. Leggyakrabban a szülők ajánlott egy gyermeket felmérni olyan szakemberektől, mint a bőrgyógyász, a trichológus, a pszicho-neurológus, az endokrinológus. Szükség esetén konzultáljon immunológussal. Az első helyen szükséges felmérések típusairól nevezze ki:
  • Baktériumok és diszbiózis kimutatására szolgáló székletvizsgálat;
  • belső szervek ultrahangvizsgálata, pajzsmirigy;
  • a pajzsmirigy hormon szintjének meghatározása;
  • laboratóriumi és számítógépes vizsgálatok a bőr állapotára vonatkozóan.
A gyermekkel való megbeszélés teljes leírása érdekében az orvosok előírhatják a baba egy pszichológus tesztjét, ha szükséges, kizárja a gyógyszeres kezelést, ha a betegség oka továbbra is mentális rendellenesség.

A kezelés módszerei

Néha az orvosok alkalmazhatják a várakozó kezelést gyógyulásként. Ha a szülőkkel való kommunikáció során ez a technika megegyezik, az orvos előírja, hogy az idő optimális ahhoz, hogy a gyermek normalizálhassa mentális állapotát. Várható menedzsment alatt a legtöbb esetben a betegség visszaszorulhat.
Miután az orvosok megállapítják a hajhullás pontos okait a gyermekben, egy kezelést írnak elő, amelynek segítségével az okozati tényező megszűnik. Ha ez az alopecia areata, a kezelést olyan gyógyszerekkel írják fel, amelyek befolyásolják a gyermek immunitását. Ha a fertőző folyamat a kórokozó tényezővé vált, pénzeszközöket szánnak a szervezet gyulladásos reakcióinak eltávolítására. Alopecia, amelyet a stresszes helyzetek okoznak, amelyek befolyásolják a gyermek pszichológiai állapotát, nyugtatókkal kezelik. Ezenkívül a következő kezelést lehet előírni:
  • a fej bőrének ultraibolya besugárzása;
  • teljes körű injekció az aloe kivonattal;
  • vitamin komplex, beleértve az A, B, E vitamin bevitelét;
  • pszichotróp és nootropikus gyógyszerek;
  • a szervezet helyreállítása és megerősítése immunmoduláló gyógyszerekkel;
  • a helyi termékek használata - krémek, amelyek hatóanyaga összetételük szteroid.
Az alopecia jeleinek megjelenése szigorúan tilos a gyermekének önálló kezelésére. Ne vágja ki az összes hajat a baba számára. Ez csak az inferioritás komplexumok megjelenését idézi elő. Nem szükséges olyan eszközt igénybe venni, amelyben nincs bizonyosság, különösen a kátrány használatára vonatkozik. Ez nemcsak súlyos égést, hanem égést is okozhat. A gyermeket nem kezelheti a felnőtteknek szánt gyógyszerekkel. Csak egy orvos tudja megvizsgálni a baba állapotát, és előírja a szükséges terápiát.

A kezelés módszerei

A gyógyszeres terápia mellett az orvosok fizioterápiás kurzust írnak elő, amely az Ultravitron fejbőrének és nyakának kezelése révén 22 kHz-es árammal kezeli a kezelést. A kezelés folyamata fokozatosan történik, 10 percig az első 3 napban, majd 15 percre. Szükséges a nyakörv és a fejbőr masszírozása az ilyen típusú terápia során. Az ilyen kezelést évente 3 alkalommal, megszakításokkal végzik.
A fizioterápiát gyógyszeres kezeléssel (Vetoron, Multi-tabs Immuno Kids, Multi-tabs Immuno Plus, Phenibut, Cavinton) együttesen végezzük. Minden gyógyszert az orvos ír elő a gyermek adagjában. A kötelező gyógyító programban fizioterápiás gyakorlatok osztályát adjuk hozzá, ami hozzájárul a fejbőr vérellátásának javításához. Különös figyelmet fordítanak a gyermek fej higiéniájára. A mosáshoz csak samponokat és olyan termékeket kell használni, amelyek összetételükben nem tartalmaznak kémiai töltõanyagokat. Jól segíti a kínai vizet, amely samponnal történő mosás után öblítette le a fejét.
A kezelés időtartama alatt tilos a gyermek kalapot viselni. Tilos a fej nedves esése az esős időszakokban, valamint az állatokkal és a madarakkal való kommunikáció. A gyermekek és a szülők depressziós állapotának ellenére, amikor ez a betegség bekövetkezik, az orvosok azt tanácsolják, hogy ne merüljenek fel, mivel a betegek nagyobb hányada megszabadul a betegségtől kezelés nélkül, néha néhány hónappal a megjelenése után. Mindenesetre az első tüneteket az orvosnak kell megvizsgálnia. Néha ilyen megnyilvánulások jelezhetik a sürgős kezelést igénylő súlyos betegségek kialakulását. Ilyen betegségek közé tartoznak a rohamok, a lichen, a helminthiasis.
Nagyon érdemes kezelni a hagyományos gyógyászati ​​módszerek használatát. Ami segíthet egy embernek, néha képes kárt okozni egy másik embernek. Csak orvos adhat ajánlást, mint az orvosi kezelés kiegészítése.
Nagy figyelmet kell szentelni a megelőző intézkedéseknek - a jognak, a vitaminokban és a tápanyagokban gazdagnak, a minőségnek és a rendszeres fejhigiéniának, az immunitás erősítésének. A betegség elkerülése érdekében ellenőrizni kell a gyermek pszichológiai állapotát, meg kell védeni őt a stressztől és a neurózistól.

Alopecia vagy alopecia gyermekeknél

A kopasz foltok a fej és a kopaszság jellemzőbbek az emberek a kor, és egyáltalán nem kapcsolódik a gyermekkor. Ennek ellenére a gyermekek - bár ritkábban - szenvednek ettől a betegségtől. Gondoskodjon a gyermekek alopecia kezelésének típusairól, okairól, diagnosztikájáról és módszereiről.

1 Az alopecia típusai gyermekeknél

atológiai hajhullásnak nevezik alopecia vagy alopecia. Gyermekkorban ez a jelenség nem ritka, de mindig szoros figyelmet igényel az orvosok és a szülők körében, mert a gyermek testében hibát jelez.
A gyermekeknél a következő típusú alopecia létezik:
  • A fókusz alopecia olyan kóros állapot, amelyben a gyermek szőrtelen területei megfigyelhetők a fej - kopasz foltok fejrészében. Ezt a fajta alopéciát más néven alopecia areata-nak nevezik.
  • telogenetikus alopecia - hajhullás a szőrtüsző csillapításának szakaszában - telogen
  • seborrheás alopecia - hajhullás a fejbőrön lévő bőrbetegség hátterében - seborrhea
  • atrófiás alopecia - kopaszság, amely főként hajhullás formájában kezdődik a koronában. A patológiai gócok hosszúkás alakúak és az orvosi szakirodalomban egy ékesszóló név - "lángok"
  • A vontatás alopecia a kopaszodás olyan típusa, amely a szőrtüszők mechanikai károsodásának következménye.
  • diffúz vagy teljes alopecia - hajhullás a fej alatt rendszeres időközönként, a szempillák, a szemöldök elvesztésével jár

2 Alopecia areata gyermekeknél

3 tünet
A lekerekített szőrtelen foci, a fészekhez hasonló kopasz foltok a gyermek fejbőrének hátterében azt mutatják, hogy ilyen kopaszodás van. Ezek a zsebek nem okoznak fizikai kényelmetlenséget a gyermek számára, nem viszketnek és nem pelyhek, a bőrük nem gyulladt fel.

4 ok

Az alopecia ezen formájának okai lehetnek az autoimmun betegségek a baba testében, az idegrendszer patológiája, valamint a gyomor-bél traktus betegségei. Faktorokat kiváltó tényezők lehetnek vashiányos vérszegénység, rákcsapdák, cukorbetegség, pajzsmirigy patológia.

5 Gyermekkori traktus alopecia

6 okai és tünetei
Gyenge szőrtüszők, és ennek eredményeként a hajhullás megfigyelhető túlzott mechanikai sérülésekkel és a szőrtüszőkben jelentkező traumával. Gyakran előfordul a csecsemőknél, a fej hátulján dörzsölni a gyermekágyon, hosszú ideig a hátsó helyzetben.
Idős gyermekeknél a szőrtüszők traumatizálódása akkor fordulhat elő, ha a haj túlzott hajmerevezése forró fürtök, vasalás, frizura, amelyeknél a gyökereknél a haj túlzott összenyomódása fordul elő. Néha a gyermekek neurózisban szenvednek, folyamatosan a fejükön csilingeljék a hajat, és ujjaikra csavarják. Hajhullás történik a traumatizmus területén. Gyakrabban az occipital régió.

7 Telogenetikai alopecia gyermekekben

8 Okok és tünetek
A haj fejlődése bizonyos fázisai vannak:
  • az anagén fázis - a növekedés, a leghosszabb időtartam, eléri a 7 évet;
  • catagen - legfeljebb 30 napos átmeneti időszak;
  • a telogén fázis a haldoklás vagy pihenés ideje. A Telogen körülbelül hat hónapig tart, ebben az időben az élelmiszer megáll a haj gyökerén, a fejbőr felületére költözik és leesik.
A kedvezőtlen tényezők, a stresszes helyzetek, a pszicho-emotionalis stressz, a gyermekek idegrendszeri központjainak éretlensége, a növekedés fázisa gyorsabb, mint egy pihentető fázis. Jön egy olyan időszak, amikor egy idõ alatt sok haj "ugrott" anagént, kimaradt: a haj fejében jelentõs ritkítás, súlyos veszteség. A stressz és a pszichoemotikus lebilincselődés az elsőszámú ok a gyermekek ilyen típusú kopaszságának kialakulásában.

9 A Seborrheic Alopecia gyermekeknél fellépő okai és tünetei

Ez a típusú kórkép elsősorban pubertáskor fordul elő a már meglévő probléma hátterében - seborrhea. Ezzel a betegséggel a haj túlságosan zsíros lesz, a fejbőr viszket, a gyökérzödési zóna pedig kéregeket termel. A megkötött haj könnyedén elszakad, kiesik, főleg a koronán. Az alopecia ezen formájának a megkülönböztető jellemzője a seborrhea egyidejű megnyilvánulása: a fej vere, a bőr viszketése, a bőrpír és a hasadék.

10 A teljes alopecia okozta és tünetei

A hajszálak teljes elvesztése a fején, a szemöldök növekedésének hiánya, a szempillák genetikai örökséggel bírhatnak. Gyakran kombinálódik más veleszületett patológiákkal, és súlyos patológiás következményekkel járhat (rák). Leukémiával, a belső szervek onkopatológiájával, a bőrfelületekkel, masszív kemoterápiával írják fel, amelynek mellékhatása kopaszodás.

11 Melyik orvoshoz kell fordulnom, ha gyermekemnél hajhullás jár

Ha megfigyelheti a gyermek túlzott hajhullását, a kötetük vizuálisan sokkal kisebb lett, vagy szőrtelen fókuszok vagy területek jelentek meg, ne vesztegesd az időt hiába - forduljon szakemberhez.
Az alopecia gyermekek kezelésére orvos - trichologist. Nem minden egészségügyi intézmény rendelkezik ilyen személyzettel. Ezért távolléte esetén a gyermekkel szülőknek konzultálniuk kell egy gyermekorvosgal, egy bőrgyógyászattal. Alapos felméréssel, legalább egy vizsgálattal a gyermeknek szüksége lehet konzultációra egy endokrinológus, nőgyógyász, neurológus, gasztroenterológus, pszichoterapeuta.

12. Alopecia gyermekkori diagnózisa

A vizsgálat minimális listája, ha a gyermeknek kopaszodás jeleinek kell lennie:
  • a vér, a vizelet, a glükóz általános klinikai tesztjei;
  • a vesék biokémiai markereinek kutatásai;
  • immunogram;
  • a pajzsmirigyhormonok vérvizsgálata;
  • a tojás féreg székletének elemzése;
  • hajhagymák mikroszkópos vizsgálata (trichogram);
  • egy fejbőr biopsziája - indikációkat használva, egy pont következő mikroszkopikus kutatásával;
  • fototrichogram - a dermis terület modern vizsgálatának módja, amelyet speciális programok segítségével számítógépes diagnosztika követ.

Gyermekek alopecia kezelésére szolgáló gyógyszerek

Mielőtt a kopaszodás elleni gyógyszereket gyermekeknél elkezdenék, meg kell határozni a lehető legpontosabban a hajhullást okozó okot. A betegség etiológiája ismerete nélkül a gyógyszerek bevezetése nemcsak hatástalan, hanem a kopaszodás súlyosbodását is okozhatja.
A pajzsmirigyhormonok hiánya miatt az endokrinológus szintjét szintetikus analógok - tiroxin, trijodotironin - előírása szerint állítja be.
Amikor a rákokat a csecsemőnek megfelelő dózisú D-vitaminra kell felírni, még inkább meg kell látogatnia a napot, vegyen be légfürdőket.
Szedatív gyógyszerek, szorongásgátlók ajánlottak azoknak a gyermekeknek, akik hajlamukat elveszítik a tapasztalt stressz hátterében, vagy vannak idegrendszeri megnyilvánulások. A terapeutikus konzultáció, az egyéni órák, az autogén tréningek képzése az idősebb korosztálybeli gyermekek számára pszichogén problémák jelenlétére utal.
A vér hemoglobinjának, a gyomorhurut kezelésének és más gyomor-bélrendszeri betegségeknek a korrekciója elősegíti a gyermekek haj növekedésének újbóli megkezdését. A gyermek szervezetét helyreállítják, jobban fogékonyak a kezelésre, és gyakran az orvosok pozitív eredményeket érnek el a gyermek alopecia kezelésében.
A gyermekkori alopecia kezelésére szolgáló tüneti terápiás gyógyszerek a következők:
  • vitaminokat - B csoportot (B6, B12, B1), A, E, D mutánsokat mutatnak a szelén, magnézium, cink növekvő tartalmaival;
  • immunmodulátorok: anaferon, interferon, immun, echigin, triminal.

14 Eljárások az alopecia a gyermekek számára

A fizioterápiás eljárások jó terápiás hatással bírnak:
  • a fejbőr darsonvalizálása;
  • UHF a lehullott haj vagy alopecia areata területén;
  • lézerterápia;
  • elektroforézis.

Ezek a módszerek hozzájárulnak a vérkeringés aktiválásához a szőrtüszők területén, javítják a beidegzést, az anyagcserét, a mérgező bomlástermékek kiáramlását. A haj gyökerei erősebbé válnak, a növekedés aktiválódik.A fizioterápia kinevezésének átfogó megközelítésnek átfogónak kell lennie, a gyermek egészségi állapotát átfogóan kell értékelni, mivel a módszerek ellenjavallatai vannak. Az onkopatológiával rendelkező gyermekek, az autoimmun betegségek súlyosbodása nem engedélyezett a fizioterápiában.

15 Az alopecia gyermekkorban történő kezelése népi orvosokkal

A "népből" származó receptek nem veszítik el jelentőségüket, és a XXI. Században sok szülő között, akik megpróbálják segíteni gyermekük egészségét és bolyhos haját. Az orvosok nem tiltják meg a terápiás népi módszerek kipróbálását, de csak kötelező ellenjavallatok esetén. A tudatos szülőknek emlékezniük kell arra, hogy mielőtt az alopecia gyermekeknél szokatlan módon kezelné, konzultálnia kell egy gyermekorvosval.
A következő recepteket használják az alopecia elleni küzdelemhez:
  1. 150-200 gramm friss csalán levelek (ősszel, télen - szárított levelek) párolt 2 liter forrásban lévő vízben. Ragaszkodjon. Törés szitán keresztül. Levelek húsleves grind péppé, alkalmazni maszk a szőrtelen területek a gyermek fejét, csomagolja celofánba, folyamatosan 10-20 percig, majd öblítsük le a fejét meleg főzet a csalán levelek. Az eljárást megismételjük heti 2-3 alkalommal.
  2. Naponta dörzsölje a gyökerek a gyümölcslé frissen préselt bojtorján gyökerei. A kezelés időtartama legalább egy hónap.
  3. A haj gyökeréhez vízzel hígított száraz mustárt szuszpendáljunk. A mustár stimuláló, irritáló hatású, aktiválja a növekedési zónákat. Legyen óvatos, mert lehetséges az allergiás reakciók a keverékre. 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem ajánlott ezt a receptet alkalmazni.
  4. A fej mosása előtt a következő maszkot kell alkalmazni a hajra 20-30 percig: 1 tojássárga tojást, 1 evőkanál mézet, 1 teáskanál növényi olajat. Helyezzen egy polietilén kalapot a fejére, és egy törülközővel csomagolja be. A hő elősegíti a szubkután edények terjeszkedését és a jótékony anyagok jobb áthatolását a bőrön keresztül a szőrtüszőkre.
  5. A hároméves friss aloe-hajtások levét javasoljuk, hogy naponta 1-2 hónapig dörzsölje a kopaszság fokális területeit

16 Ami nem foglalkozik az alopecia gyermekek

17 Hagyja, hogy a betegség elszabaduljon
A szülőknek meg kell érteniük, hogy nem szükséges minimalizálni a gyermek hajhullás problémájának jelentőségét. A haj állapota mindig tükrözi a belső szervek működését, elsősorban a gasztrointesztinális traktusokat, a belső elváltozások mirigyeit és az idegrendszert. A korábbi szülők érzik a riasztást, annál nagyobb a kopaszodás oka, annál nagyobb a haj és a gyermek növekedésének helyreállítása, valamint a fizikai és pszicho-érzelmi egészség megszerzése.

18 Öngyógyítás

Ne hagyatkozzon kizárólag az interneten, vagy a barátok vagy rokonok tanácsára, amikor olyan problémát megold, mint egy hajhullás egy gyermekben. Ami egy ember számára alkalmas, egyáltalán nem elfogadható egy másik számára. Figyelembe kell venni a problémák etiológiáját, a gyermek szervezetének egyedi jellemzőit, az egyidejűleg előforduló betegségek jelenlétét. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése