Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 28., vasárnap

GYAKORLATI TANÁCSOK ORRVÉRZÉSNÉL.

GYAKORLATI TANÁCSOK ORRVÉRZÉSNÉL

A száraz, meleg időjárás és a szennyezett levegő nagyon megterheli a légutak védelmi rendszerét. Az orrüreg belsejét bélelő nyálkahártya kiszárad, előfordul, hogy megreped, és orrvérzést eredményez. Erre még rásegítenek a gyermekek az orrpiszkálással és a gyakori nátha következtében létrejövő orrnyálkahártya-értágulat is orrvérzésre hajlamosít.

Az enyhe lefolyású, többnyire spontán szűnő, váratlanul, látszólag ok nélkül jelentkező orrvérzés gyakran előfordul gyermekkorban.

Ellátásához ritkán szükséges orvosi segítség, többnyire néhány perc alatt magától is megszűnik.

A gyermek fül-orr-gégészeti rendelőben „orrvérzős” gyermekkel leginkább akkor találkozunk, amikor, , főként éjszaka jelentkező vérzés miatt tanácsért keresnek fel bennünket a szülők.

Természetesen felvetődik a kérdés: mi az oka a gyakori gyermekkori orrvérzésnek?

Az esetek többségében szerencsére banális okról van szó.

A gyermekkorban oly gyakori nátha kezdetben kiszárítja az orrnyálkahártyát és a gyulladás az erek szakadékonyságát idézi elő. A gyakori orrvérzések magyarázatát adja egy jellegzetesen kisgyermekkori sajátság, az orrsövény mindkét oldalán lévő, dús érfonat. A nyálkahártya alatt nagyon felületesen helyezkedik el, ezért könnyen sérül.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a nátha orrvérzéssel kezdődik, amikor az orr még nem is váladékozik, csak viszket és gyakori a tüsszögés.

A fertőző betegségek közül a kanyaró, a régi időkben a diftéria vagy az influenza is hasonló tünetekkel kezdődik.

A vérzések általában egyoldalúak.

Kétoldali vérzés trauma kapcsán vagy műtét után, esetleg vérképzőrendszeri vagy daganatos betegségek kísérő tüneteként jelentkezik. Ilyen orrvérzés viszont szerencsére meglehetősen ritkán fordul elő.

Két-három éves korú gyermekek körében előfordul, hogy az orrvérzés oka az orrban elfekvő idegentest. Ebben az életkorban szokása a gyermekeknek, hogy növényi magvakat, műanyag játékdarabot, szivacsdarabkát dugnak észrevétlenül az orrukba. Az idegentest beékelődése a középső orrjáratba sokáig észrevétlen marad, nem okoz tüneteket. Egy idő után a körülötte kialakuló váladékpangás gyulladást, bűzös orrfolyást eredményez, jellegzetes, féloldali panaszokat okozva.

A gyulladásos területről erős vérzés indulhat, ami az idegentest körül lévő sarjszövetből táplálkozik, és nehezen szűnik meg magától. A vérzés közepette az idegentest eltávolítása az orvos számára nem mindig egyszerű feladat. Az érintett oldalon arcüreggyulladás alakulhat ki, ami nagyon gyakran okoz elhúzódó köhögést.

A bukdácsoló, járni tanuló kisbaba orrvérzése az orrbemeneti érfonat sérüléséből adódik. Szerencsére többnyire enyhe lefolyású a baj, és magától megszűnik.

Erőteljesebb, nehezebben szűnő vér-zést okozhat nagyobb gyermekeknél az orrpiszkálás. E rossz szokás azért veszélyes, mert a lekapart pörk helyén apró fekély képződik az érfonat felületén, és az erek vastagsága miatt nehezen csillapodó orrvérzést okoz.

Még a spontán szűnő, tehát enyhe lefolyású éjszakai orrvérzések is nagy izgalomban tartják a családot. Különösen akkor, amikor reggel vérfolt van a párnán, és fel sem ébred a vérzésre a gyermek. Ilyenkor a szülők fulladástól tartanak, ami természetesen soha nem következik be, hiszen az erős vérzés felébreszti a gyermeket, ő pedig az egész családot. Mégis igyekeznünk kell a vérzés okát megtalálni és megszüntetni, hiszen a többszöri vérvesztés rontja az ellenálló képességet. Mindenképpen érdemes a panasszal szakorvoshoz fordulni.

Az orrvérzés ellátásához többnyire nem szükséges kórházba szaladni, egy kis gyakorlattal és főként higgadtsággal a probléma megoldható.

Ha a kisgyermek még nem tud ülni, fektessék hasra és fordítsák oldalt a fejét, egy csipet összesodort vattát dugjanak a vérző orrfelébe, és szorítsák rá az orrszárnyat körülbelül öt percig.

Ha a vérzés ezután sem szűnik meg, cseppentsenek orrcseppet a vattára, és ismételjék meg az ötperces nyomást. Így még biztosabb lesz az eredmény.

Kevesen tudják, hogy a nagyobb gyermek orrvérzését ülő helyzetben kell csillapítani.

Sokan hanyatt fektetik a gyermeket, de ezzel a vérzés nem szűnik meg, csak nem látszik!

Háton fekve a vér hátrafolyik, és a gyermek lenyeli, majd kihányja. Ezért tanácsolom a szülőknek, hogy a gyermeket ülő helyzetben, előrehajtott fejjel próbálják – a kicsik ellátásához hasonlóan – elsősegélyben részesíteni. Így pontosan látható, hogy jobb- vagy baloldali-e a vérzés, mert csak azt az oldalt kell leszorítani. A művelet közben a homlokra, tarkóra helyezett vizes borogatás javítja a gyermek közérzetét.

Szerencsére nagyon ritkán fordul elő, főleg baleset kapcsán, hogy eredménytelen a házilagos orrvérzés-csillapítás. Ekkor már valóban kórházi, szak-orvosi kezelést igényel. A sikeres otthoni vérzéscsillapítás után is fontosnak tartom az utólagos vérképellenőrzést és a gond #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése