Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 15., hétfő

GYERMEKBŐRGYÓGYÁSZ SZEMMEL

GYERMEKBŐRGYÓGYÁSZ SZEMMEL….

"A gyermek nem kisméretű felnőtt"

- szokták mondani, és ez igaz bőrbetegségek szempontjából is.

A csecsemő- és a gyerekbőr sérülékenyebb, nagyobb a víztartalma, ezért hólyagképződésre hajlamos, fejletlen a védekezőképessége, ezért pedig a fertőzésekre fogékonyabb. A testsúlyhoz képes nagy a testfelület, így a bőrről való felszívódás is fokozottabb, mérgezésekhez vezethet.

Az egészséges, de főleg a beteg gyermekbőrt kíméletesen kell tisztítani, az erre alkalmas szerekkel és módszerekkel, bőrgyógyászat szempontjából, jól meg kell ismerkedni.

A hirtelen jelentkező bőrtünetek hátterében álló problémák oki kezelése, gyermek esetében, gyors sikerre, míg a tüneteket elfedő kezelés elhúzódó betegséghez vezethet. A krónikus bőrbetegségek korrekt bőrgyógyászati kezelése a gyermek szenvedéseit enyhíti, és segít a környezetéhez való sikeres alkalmazkodásban. Mindezek miatt elengedhetetlen, hogy a bőrbeteg gyermek hozzáértő gyermek bőrgyógyász kezekbe kerüljön.

Újszülöttkor

A csecsemő általános állapotáról, érettségéről és tápláltságáról a bőre színe, hőmérséklete, lágysága, bársonyossága, a hámlás és a bőrt alátámasztó zsírszövet mennyisége ad fontos információt, nem csupán általánosan, de bőrgyógyászat szempontjából is. Viszonylag gyakoriak a bőrbetegségek: a staphylococcusok és a Candida albicrans okozta bőrfertőzések, , az ekcéma, a seborrhoeás bőrgyulladás, a, a pelenkás terület bőrgyulladásai, ill. a veleszületett betegségek jelei is megmutatkoznak. Az anya terhesség alatti fertőzései, betegségei, az autoimmun folyamatok is okoznak bőrtüneteket. A születéskor észlelhető anyajegyek – fajtájuktól függően – gyermek bőrgyógyász által gondozandóak.

Gyermekkor

A kötelező oltásokat egyre több szülő egészíti ki a nálunk is elérhető újabb oltásokkal, ezért a fertőző gyermekbetegségek gyakorisága feltehetőleg csökkeni fog (pl. bárányhimlő).

A bőrfertőzések a közösségekben terjednek, az ótvar ezért manapság is igen gyakori, gyermek bőrgyógyászati segítséggel, jól kivitelezett helyi kezeléssel sokszor megkímélhető a gyerek az antibiotikus kúrától. A vírusos szemölcs uszodákban, tornacsarnokokban fertőzi meg a gyerekeket, ill. az otthon közösen használt manikűrolló a családtagokat. Az uszodaszemölcs (molluscum contagiosum) gyakorisága miatt érdemel külön említést. Sajnos igazán hatékony, gyógymód nem ismert, a vírusos szemölcs esetében legkevesebb fájdalommal annak eltávolítása jár, mely kizárólag gyermek bőrgyógyászat által végezhető. A kiterjedt fertőzést gyakran csak altatásban, vagy bódításban elvégzett műtét oldja meg, melyet gyermek bőrgyógyász végezhet.

A gombafertőzések közül a szőrös kedvenc háziállatok által terjesztett microsporiasis elhanyagolt állapotban a bőr, esetenként a hajas fejbőr mélyebb rétegeit is érintve, hosszan tartó gyógyszeres kezelést igényel.

Az ekcéma a csecsemőkorihoz képest megváltoztatja jellemzőit, ekkorra már inkább a végtagok hajlatait érinti, a csuklókat, kiterjedt formában akár az egész testfelületet, gyakori a bakteriális felülfertőződés, mely megfelelő bőrgyógyászati kezeléssel, valamint gyakori kontrollal kezelhető, illetve a felülfertőződés megelőzhető.

6-7 éves korban észlelik a szülők a hirtelen megszaporodó anyajegyeket, különösen, ha ezek nem egyformának tűnnek, fontos bőrgyógyászat segítségével a feltérképezésük, és a gondozásba vétel. A krónikus bőrbetegségek (pl. lichen, pikkelysömör), az autoimmun betegségek (pl. gyermekkori dermatomyositis) ebben a korban mutathatja első jeleit. A korai felismerés és a helyes bőrgyógyászati kezelés lényegesen javítja a gyermekek életminőségét.

Tinédzserkor - akne, pattanás

A nemi érés időszaka sok megpróbáltatást zúdít a serdülőkre betegség is ezek közül való, tekintve, hogy a jeleit az arcukon viselik. Az akne betegség sokszor okoz súlyos psychés problémákat. Ez az állapot a serdülőkor elmúltával meg is szűnik, de az addig tartó szenvedés, és az eredményezett bőrállapot feltétlenül az időben elkezdett bőrgyógyászati kezelést indokolja. Sokszor ez nem egyszerű feladat, hosszú és zökkenőmentes együttműködést igényel, mind a szülő, mind a gyerek, valamint a bőrgyógyász szakorvos részéről, és nem pihenhetünk meg féleredmények felett. A gyulladt, ún. conglobált jelenségek maradó hegeket hagynak hátra, melyek a későbbiekben is csak költséges és fájdalmas eljárásokkal enyhíthetőek, el nem mulaszthatóak.

A nagyszámú, szabálytalan anyajegyet viselő fiatalok rendszeresen – 3 havonta – ellenőrizendők, hogy a rosszindulatúság útján elindult pigmentált jelenségeket, bőrgyógyászat által kiszűrhessük.

A bőrgyógyászati szempontból kiválasztott jelenségeket digitális fotódokumentációval rögzítve, az ellenőrzések során összehasonlítva tudjuk a gyanús jeleket észrevenni, és ezzel a sebészeti eltávolítás egyértelmű javaslatát felállítani. Ezen műtétek után kötelezően szövettani feldolgozás következik, melynek eredménye a gyermek egyéb egészségügyi dokumentációjához csatolandó és megőrizendő.

A hajzat részleges vagy teljes elvesztése is érthető módon súlyosan érinti bármely életkorban lévő gyereket, de a serdülőket a párválasztásban is akadályozza. Az okok kiderítése, a hatékony bőrgyógyászati kezelés megválasztása mindezekért rendkívül fontos.

Allergiás állapotok, betegségek az életkor előre haladtával kontakt allergiákkal egészülnek ki, így pl. a fémérzékenységgel, mely a bizsut, szegecselt ruhákat viselőknek okoznak heves viszketést, vagy az illatanyag érzékenységgel, melyek mosakodó szerekben, izzadság gátlókban, illatszerekben vannak jelen.

A heveny csalánkiütés csecsemőkortól előfordul, a fertőzések, a gyógyszerek és bizonyos élelmiszerek is kiválthatják, a versenyszerűen sportoló fiatalok részére a fizikai okok által kiváltott urticaria sokszor csak életmód-változtatással oldható meg.

Az allergiás megbetegedéseket szintén nem érdemes csupán tüneti szempontból kezelni, a kiváltó okok felderítésében a bőrgyógyászat által alkalmazott eszközök lehetnek a páciensek segítségére.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése