Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 27., szombat

ERITHEMA EXUDATIVA MULTIFORM


Erithema exudativum multiforme

Orvosi név:
Erythema multiforme


A betegség lényege:
A bőr és a nyálkahártyák szimmetrikus, bőrpírral, vizenyővel vagy hólyagokkal járó gyulladásos betegsége.eléggé elterjedt betegség a gyermekkorban is.

A betegség oka:
Sok esetben az eredete ismeretlen: valószínűleg a jelenségek hátterében allergiás, túlérzékenységi reakció áll. Ezt okozhatják gyógyszerek (penicillin, szulfonamidok, és barbiturátok), fertőzések (vírusos és bakteriális betegségek) és egyes védőoltások.

A betegség tünetei:
A betegség hirtelen alakul ki, néhány cm átmérőjű vörös foltok, majd kiütések és hólyagok jelennek meg. Az elváltozások megfigyelhetők a kézhátakon, az alkarokon, a térd- és a könyöktájon, a tenyereken, a fenéktájékon és a nemi szerveken. A jelenségek olykor szimmetrikusan észlelhetők, gyakran gyűrű szerűek, vagy koncentrikus körökből állnak, melyek közepe kékes vagy barnásvörös. Az elváltozás néha viszkethet. A betegnek általában rossz a közérzete, ízületi fájdalom és láz gyakori panasz.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele mellett betegvizsgálatot végez. Egyes esetekben szövettani vizsgálatra mintavétel is történhet. A teljes belgyógyászati kivizsgálás során az orvos megtalálni a problémákat okozó baktériumgócot.

A betegség várható kezelése:
A kiváltó tényezők kerülése ajánlott. A szedett gyógyszereket abba kell hagyni. Fertőzések esetén kórokozó ellenes szerek adása javasolt. A panaszokat lehet enyhíteni rázókeverékek és szteroid tartalmú kenőcsök használatával. Súlyosabb esetben szteroid készítményeket kell szedni. Ha a betegséget nagyon nagyfokú folyadékvesztés kíséri, infúziók adására is sor kerül.

Javaslatok:
Kezelőorvosának jelezze, ha gyógyszertúlérzékenységről tud. A probléma jelentkezésekor ne vegyen be gyógyszert, hanem azonnal keresse fel orvosát. A gyulladásos elváltozásokat kamillateás borogatásokkal ajánlott kezelni. Igyon minél többet, hopgy az elvesztett folyadékot pótolja.

A betegség várható lefolyása:
Ha a kiváltó okot sikerül megszüntetni, az elváltozások gyorsan elmúlnak. Ellenkező esetben a probléma kiújul.

Labor és diagnosztikai vizsgálatok:

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése