Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 13., szombat

GYEREKBŰNÖZŐK

- Gyerekbűnözők-

- Milyen mértékű a gyermekbűnözés

- A 14−18 év közötti bűnelkövetők száma az utóbbi években, ha kismértékben is, de csökkent; az ismertté vált, fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma éves szinten közel harmincezer. A 14 év alattiak jelenleg nem büntethetők, az általuk elkövetett és napvilágra kerülő bűnesetek száma évente 2500-3000 között van.

- Milyen családból jönnek a fiatalkorú bűnözők?

- A teljes 14−18 év közöttiek adatbázisának feldolgozása alapján azt találták, hogy a fiúk 60 százalékának, a lányok 45 százalékának átlagos családi háttere van, 23-25 százalékuk csonka családból való, azaz elvált szülők gyermeke, vagy egyedül nevelte özvegy szülője. Elgondolkodtató statisztikai adat, hogy amíg a fiatalkorú bűnelkövető fiúk 13 százaléka a bűnelkövetés időpontjában egyik szülőjével sem élt, a lányoknál ez az arány a 35 százalékot is meghaladja.

- Melyek a fiatalok által leggyakrabban elkövetett bűncselekmények?

- A vagyon elleniek. Ezt követik a közrend elleni, majd a személy elleni bűncselekmények. Igen sajnálatos, hogy az utóbbi időben, majdnem minden évben előfordul, hogy 14 év alatti gyermek követ el emberölést.

- Emlékezetes eset

- Mindegyik eset megrázó. Talán a legemlékezetesebb az első szakértői esetem volt,mondja egy igazságügyi elmeszakértő akit kirendeltek egy 14 és fél éves fiú mellé, aki ellen emberölési kísérlet volt a vád. Megdöbbentő volt a bűncselekmény értelmetlensége: a fiatal fiú társaival megtámadott egy hasonlókorú fiút, csupán azért, hogy pár értéktárgyát megszerezze. A sértettet több késszúrás érte, élete csupán a szerencsén múlt.

- Mi a sorsuk a bírósági ítélet után?

- Személyi szabadságot korlátozó intézkedésre az esetek mintegy tíz százalékában kerül sor. A többség büntetése felfüggesztett szabadságvesztés, javító-nevelő intézeti elhelyezés vagy pénzbírság. A nemzetközi statisztikai adatok bizonyítják, hogy a fiatalkori bűnelkövetés az esetek nagyobbik hányadában szoros összefüggésben van az elkövető mentális állapotával és a család funkcionális problémáival. Sajnos a hazai gyakorlatban nem kap hangsúlyt a bűnelkövető gyermekek pszichés állapotának felmérése és megsegítése, de a családok figyelemmel kíséréséről, megsegítéséről sem tudok, holott erre kidolgozott módszerek vannak.

- Mit lehetne tenni, hogy csökkenjen a gyermekbűnözés?

- A nemzetközi statisztikák azt igazolják, hogy az elkövetők 60-70 százalékának legalább egy olyan pszichés betegsége van, ami összefüggést mutat a bűnelkövetővé válással. Ha a betegséget még a bűncselekmény után sem kezelik, akkor nem várható, hogy az elkövető ne essen vissza. A mostaninál sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni általában a fiatalok mentális problémáinak felismerésére és gyógyítására. Nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a bűnelkövető fiataloknál a leggyakrabban oppozíciós magatartászavar fordul elő, amire a legjellemzőbb az állandó vitatkozás, ellenkezés, mások hibáztatása, a felelősség alóli kibújás, a nevelési eszközökkel szembeni ellenállás. A második leggyakoribb probléma a kezeletlen hiperaktivitás. A magatartásbeli eltérések korán, 6-7 éves korban felismerhetők, és a komplex kezelésben az egész családot be kell vonni gyermekpszichiáter, pszichológus, fejlesztő pedagógus és szükség esetén további szakemberek összehangolt munkájával.

- Mit eredményezhet a büntethetőségi korhatár leszállítása 12 évre?

- A büntethetőségi korhatár megállapítása politikai döntés és politikai felelősség. Számtalan érvet fel lehet sorolni pro és kontra. Véleményem szerint ez az intézkedés nem fog jelentős változást hozni az elkövetők szempontjából.

- Európa más országában is előfordul, hogy 12 év a büntethetőségi korhatár?

- A legtöbb európai országban 10−14 év között van a büntethetőség alsó életkori határa, de például Svájcban 10, Írországban 7 éves kortól bíróság elé állítják a gyermeket, Angliában pedig nincs korhatárhoz kötve a bűncselekmény büntethetősége. Még egyszer hangsúlyozom, nem a korhatár megállapítása a fontos, hanem az, hogy mi történik azokkal, akik bűncselekményt követnek el, és mit teszünk azért, hogy ne kövessenek el bűncselekményt.

- A tankötelezettség 18 évről 15 évre történő leszállítása hatással lehet a fiatalkorú bűnözésre?

- Tudomásunk szerint ez még csak egy tervezett intézkedési csomag része lenne. Ha el tudjuk fogadni azt, hogy a bűnelkövetés ellen hatékony eszköz a nevelés, aminek színtere többek között az iskola, az iskolalátogatási kötelezettség korhatárának leszállítása ezen a téren is kockázati faktort jelenthet. A nevelés időkeretének csökkenésével annak hatékonysága is mérséklődni fog. Ezzel együtt pedig vélhetően jelentősen megnő a munkaerőpiacon elhelyezkedni nem tudó pályakezdők száma. A munkanélküliség és az alacsony iskolázottság pedig szoros összefüggést mutat a bűnözővé válással.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése