Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 11., csütörtök

MIRE VÁGYIK AZ ELVÁLT SZÜLŐK GYERMEKE??


A VÁLÁS MINDIG KÉT FELNŐTT EMBER KUDARCA.!!!
A SZENVEDŐ ALANY MINDIG AZ ÁRTATLAN GYERMEK !!!

Mire vágyik az elvált szülők gyereke?

.

Amikor a szülők elválnak, rengeteg dologgal kell szembenézniük. Természetesen szeretnék a gyerekeket megóvni a lelki sérüléstől, amennyire csak lehet. De vajon tudják, mi számít a legtöbbet ilyenkor a gyereknek?

Egy amerikai weboldal már több mint húsz éve ad lehetőséget gyerekeknek arra, hogy kifejezhessék és megvitathassák a szüleik válásával kapcsolatos problémáikat. Az ő hozzászólásaik alapján osztjuk meg most az öt leggyakoribb dolgot, ami ilyenkor aggasztja a gyerekeket.

1. Ne veszekedjetek előttem. Gyűlölöm.

Ez a leggyakoribb szívfájdalma minden gyereknek a válás időszakában. És mivel a gyerekek maguk mondják ezt leggyakrabban, ebből is jól látszik, hogy a későbbi nehézségeiknek ez az elsődleges oka. A gyereknek leginkább biztonságos környezetre van szüksége, és amikor a saját szüleit, látja veszekedni, azzal az egészmikrovilága alapjaiban rendül meg. Innentől megszűnik a biztonságos környezet, magányosnak és bizonytalannak érzi magát. Ha nem tudtok civilizáltan kommunikálni egymással, legalább arra figyeljetek oda, hogy olyankor beszéljétek meg a dolgokat, amikor gyerek nincs jelen.

2. Ne kritizáld előttem az anyámat vagy az apámat.

Minden gyerek genetikusan és lelkileg is kötődik mindkét szülőjéhez. Ha negatív dolgokat hall az anyjáról vagy az apjáról a másik szülőtől, elkezdi megszemélyesíteni ezeket a tulajdonságokat, és teljesen összezavarodik. Ő mindkét szülőjét szereti, és ha az egyikről rosszat hall, akkor vagy a kritizált szülő, vagy a másik szülő rossz lesz a fejében. Márpedig ez komoly belső konfliktusokhoz vezethet nála, és a vége megint az lesz, hogy egyedül érzi magát.

3. Ne kérdezd meg, mi történik a másik szülőmnél.

A gyerek nem kém, és semmi esetre sem szabad őt hírszerzőnek felhasználni. Ennek az lesz az eredménye, hogy végül semmit nem mond el neked, mert attól fél, hogy a másik szülőnek okoz rosszat ezzel. A legrosszabb dolog, ami egy gyerekkel történhet az, ha már abban sem biztos, kinek mit szabad mondani. Így ne tegyél, és nem mondj neki olyat, amit nem szeretnél, hogy a másik szülő megtudjon, és ugyanígy ne kérdezősködj a másik oldalról se.

4. Hadd hozzak meg néhány döntést én is az életemre vonatkozóan.

Nyilvánvalóan a szülők hozzák meg a főbb döntéseket egy gyerek életében. Ugyanakkor az ilyen drasztikus változások következtében a gyerek úgy érzi, teljesen elvesztette az irányítást a saját élete fölött, hiszen olyan döntéseket hoznak meg helyette, amit ő nem szeretett volna. Hagyj meg neki a korának megfelelően olyan dolgokat, amikben ő maga hozhat döntést. Ez lehet a szobája falának a színe, valami új karácsonyi hagyomány, a másik szülő meglátogatásának a rendje, vagy egy sport, egy hobbi, amit űzni szeretne. Legyen neki is választása bizonyos dolgokban, akkor sokkal magabiztosabbnak fogja érezni magát.

5. Maradj a szülőm.

A szülőknek rengeteg problémája támad, amint válni kezdenek. Mivel főleg a saját bajaikkal vannak elfoglalva, ennek a levét a gyerekek isszák meg. Érzelmi kitöréseknek lesznek szemtanúi, nem foglalkoznak velük annyit, és mindent meg kell érteniük, „mint a felnőtteknek”. Nem igazán szeretnek a gyerekek ilyen áron hirtelen felnőtté válni. Ügyelj a szülői szerepre és kötelességekre, és ha lehet, próbálj még egy kicsit több időt tölteni a gyerekeddel. Amennyire csak megy, igyekezz kiegyensúlyozott és stabil lenni, ne borítsd fel a napirendet, és ne bőgj a gyerek előtt. Szüksége van rád, most még jobban, mint eddig.

Ha oda tudsz figyelni, hogy megfogadd ezeket a tanácsokat, sokat segíthetsz a gyereknek, hogy minimális lelki sérülésekkel ússzák meg a válást. Ráadásul ebből rengeteget tanul meg a gyereked, és bár a válás sohasem jó, meg lehet találni benne azokat a dolgokat, amikkel a gyerek és a szülő is bölcsebben, erősebben jön ki az egészből.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése