Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 14., vasárnap

MI OKOZZA A BÖLCSŐHALÁLT.??

Mi okozza a bölcsőhalált?

Ha az orvosok még boncolás után sem tudják a halál pontos okát megállapítani, valamint a családi kórelőzmények és a korábbi vizsgálatok eredményeiből sem lehet következtetni a halált kiváltó okra, a titokzatos bölcsőhalál kerül a képbe

Kattintson a hirdetésre!

Minden egy évnél fiatalabb gyermek ki van téve a bölcsőhalál) veszélyeinek. Egy gyermek érintett, ha:

  • koraszülött
  • édesanyja dohányzott, valamint kábítószert fogyasztott a terhesség alatt, húsz évnél fiatalabb és első szülése volt
  • a másik szülője is dohányzott
  • édesanyja szegénységben él vagy nem vett részt terhesgondozáson
  • cumisüvegből eszik (a szoptatással csökkenthető a bölcsőhalál kockázata)
  • ha volt olyan testvére, aki bölcsőhalált halt
  • hason alvó
  • átélt életveszélyes helyzetet, különösen légzésleállást, melynek során bekékült.

A legtöbb bölcsőhalál hat hónapnál fiatalabb csecsemőknél tapasztalható.

Egy német statisztika szerint a legnagyobb az előfordulás a harmadik hónapban. Erősen csökkenő számban ugyan, de vannak esetek a 7-12. hónapban is. Bárhol megtörténhet, nem feltétlen bölcsőben. Általában alvás közben éri a halál a csecsemőket, esete tíz és reggel tíz óra között. A kockázat a fiúgyermekek és az ikrek esetében, valamint az alacsony születési súlyúak körében nagyobb. Kutatások szerint télen gyakoribb, egy tiroli statisztika szerint azonban február-március hónapokban van a csúcs, és egy kisebb július-augusztus táján.

Ezer csecsemőből hármat érint

A világ népességében a hirtelen csecsemőhalál átlagos előfordulási aránya körülbelül 3 ezrelék, ami azt jelenti, hogy ezer csecsemőből hármat érint. Habár a titokzatos gyermekhalálozások száma riasztó lehet, a tény az, hogy a bölcsőhalál még mindig relatíve ritkán fordul elő, és az esetek száma csökken – 1991 óta, előfordulási szintje az Egyesült Királyságban 70 százalékkal mérséklődött. Jelenleg évente körülbelül 350 csecsemő hal meg ebben az országban váratlanul, minden előzmény nélkül. Kaliforniában hozzávetőlegesen minden kétezredik csecsemő hal meg hirtelen. A hazai adatok a szakemberek szerint a világátlaghoz képest igen jók:

Hogyan csökkenthetjük a kockázatot?

Nincs lehetőség a bölcsőhalál megelőzésére. Bár a hirtelen halálról egy szülő sem szeret elgondolkodni, az alábbi általános szabályok alkalmazásával sikeresen csökkenthető a kockázat:

Ne altassuk hason a gyermeket!

Ez az egyik legfontosabb betartandó feladat az aggódó szülő számára. A kitámasztott oldalt alvás is jobb, mint a hason fektetés, de a legjobb, ha a hátára tesszük a gyermeket. Az elemzések szerint a bölcsőhalál kockázatát megduplázza az, aki hason altatja a gyermekét.

Ne dohányozzunk!

Ne dohányozzunk a terhesség alatt, és másnak se engedjük a baba közelében. A dohányfüst négyezernél is több kémiai anyagot tartalmaz, melyből félszáz rákkeltő hatású, és több mint száz bizonyítottan mérgező. Legtöbbjük a másodlagos dohányfüstben jóval nagyobb koncentrátumban fordul elő, mint a füstszűrőn keresztül beszívott füstben. Fokozottan veszélyes a gyermekek számára: ha a terhes anya dohányzik, megnöveli csemetéjének esélyét a légzőszervi megbetegedésekre, a visszatérő fülfájdalmakra és az asztmarohamokra. Lassítja a méhen belüli fejlődést, kis születési súlyt eredményezhet, ezáltal növeli a bölcsőhalál lehetőségét.

Használjunk tömör, egyenletes felületet alvásra!

Számos tanulmány hozta összefüggésbe a puha felületet és a megnövekedett bölcsőhalál kockázatot. Gyermekünket mindig tömör, egyenletes, ám tiszta és megfelelő matracon vagy felületen altassuk, párna nélkül.

Kerüljük a gyermek túlöltöztetését!

A túl meleg szoba, a túl sok vagy felesleges ágynemű, amely akár a gyermek fejét is betakarhatja, szintén növelik a kockázatot. A szoba hőmérsékletét tartsuk kellemes hőmérsékleten, nagyjából 18 Celsius-fokon. Amennyiben izzadást, lázkiütést, gyors légzést és nyugtalanságot észlelünk, a baba haja nedves, feje meleg, minden bizonnyal túlmelegedett vagy lázas. Hasán vagy nyakán ellenőrizzük hőmérsékletét, ne a végtagjain, hiszen azok általában hidegek.

Alváshoz használjunk könnyű ágyneműt, valamint kifejezetten gyermekeknek készült hálózsákot. Ne adjunk lehetőséget olyan szintű fészkelődésre, mely során a lába a fejrésznél, míg a feje a kiságy másik végében köt ki. A takaró ne érjen tovább a baba vállainál, ügyeljünk, hogy semmilyen felesleges pokróc, játék, kendő, vagy ruhanemű ne legyen a kiságyban. Ha a babának melege van, vegyük le róla a takarót, ha fázik, tegyünk rá még egyet. Ám semmiképpen ne óvjuk a hideg ellen nagypárnával, steppelt takarókkal, pehelypaplannal, dunnával.

Adjunk cuclit a gyereknek!

A cucli és a cumi megnevezéseket gyakran használjuk egymás szinonimájaként, azonban lényeges használati különbség van a két tárgy között. Míg a cucli olyan szopóka, ami a csecsemő megnyugtatását szolgálja azáltal, hogy szopásigényét elégíti ki, addig a cumi nem más, mint a csecsemőtáplálás olykor nélkülözhetetlen kelléke, a cumisüveg pótolhatatlan alkatrésze.

Egy amerikai tanulmány szerint a bölcsőhalál kockázata 90 százalékkal csökkenthető, ha cuclit adunk az aludni készülő csemetének. Az eredményeket olyan kutatás támasztja alá, mely során 185 hirtelen bekövetkezett halálesetet hasonlítottak össze a szakértők 312 egészséges gyermek adataival. Angol szakértők üdvözölték a kutatást, azonban leszögezték: a tanulmány igazán aprócska. A Brit Orvosi Folyóirat cikke szerint a cucli segítségével elkerülhető a csecsemők légzésének megakadása. Kiemelték, hogy így a cucli segítségével elősegíthető a légutak fejlődése. Az angol Bölcsőhalál Alapítvány ajánlása szerint, ha a gyermek cuclihoz szokott, a legjobb, amit tehetünk, ha nem szoktatjuk le róla egyéves kora előtt. Két másik kutatás azt mutatta, hogy a cucliztatás abbahagyásával újra növelhető a bölcsőhalál kockázata. Fontos megjegyezni, hogy a cuclit soha ne kenjük be édességgel. Az anyatejes táplálást követően várjunk egy hónapot a bevezetéssel. A gyermeket egyéves korától azonban érdemes leszoktatni róla. Kutatások szerint az anyatejjel szoptatott csecsemők kevésbé vannak kitéve a bölcsőhalálnak.

A csecsemő rendszeres vizsgálata

A szükséges védőoltásokat időben megkapó csecsemőknél alacsonyabb a kockázata a bölcsőhalálnak. Ha csecsemőnk gyengélkedik, haladéktalanul kérjünk orvosi segítséget.

A közös ágy segít csökkenteni a bölcsőhalál kockázatát?

Néhány szakértő úgy véli, hogy az együtt alvás (amikor csecsemője az anyja ágyában alszik) mérsékli a bölcsőhalál kockázatát. Ez a kijelentés olyan tanulmányokon alapszik, melyek azt mutatják, hogy az együtt alvás megváltoztatja a csecsemő alvásmintáját (könnyebbé teszi), és lehetővé teszi az anyák számára, hogy gyorsabban reagáljanak csecsemőik légzésének és mozdulatainak változásaira. De nincs olyan kutatás, amely bizonyítaná, hogy a közös ágy csökkenti a bölcsőhalál kockázatát; és egy nemrég készült tanulmány azt mutatja, hogy egy nyolchetesnél fiatalabb csecsemővel való együtt alvás valójában növeli a kockázatot.

Az Alapítvány a Gyermekhalál Tanulmányozására szervezet azt javasolja, hogy az első hat hónap alatt a csecsemők éjszaka a szülők ágya mellé állított bölcsőben aludjanak.

A legjobb tanács: beszéljünk a védőnővel a közös ágyhasználatról, és soha ne aludjon gyermekével, amennyiben gyakran él kábítószerekkel vagy iszik alkoholt. A csecsemővel a kanapén való szundikálás szintén növeli a bölcsőhalál kockázati tényezőjét, tehát ajánlatos egy elkülönített bölcsőbe vagy pihenőszékbe tenni, amennyiben álmosnak érzi magát.

Segíthet az alvásfigyelő vagy speciális bölcsőmatrac?

A bölcsőhalál elkerülésére tett reménytelen erőfeszítéseknek adnak új értelmet a modern technológiák és a korszerű matracok. A Tokiói Egyetem által hat évvel ezelőtt kifejlesztett okos bölcső 384 érzékelőt tartalmaz, melyek segítségével a szülő folyamatosan ellenőrizheti gyermekének lélegzését. A szerkezet analizálja a beérkező adatokat, így időben képes figyelmeztető jelt adni, ha a gyermek veszélyben van – állítják a kutatók.

Nincs kézzelfogható bizonyíték, ami támogatná ezen termékek használatát. Némely elektronikus (csecsemőhöz csatlakoztatható) alvásfigyelő hanggal figyelmeztethet, ha a csecsemőnek leáll a légzése, de nincsen olyan kutatás, ami alátámasztaná, hogy ezen figyelőeszközök segítenek megelőzni a bölcsőhalált. Az orvos általában akkor javasolja egy ilyen készülék beszerzését, ha a csecsemőnek volt már életveszélyes légzési problémája vagy fennáll más kockázati tényező.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése