Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 22., hétfő

SÉRÜLT GYERMEKEK-GYAKORLATI KÉRDÉSEK


A SZATMÁRI GYERMEKREHABILITÁCIÓS KÖZPONT ORVOSI PROJEKT TERVEZŐJE ÉS IRÁNYITÓJA VOLTAM,AZ INTÉZMÉNY MEGNYITÁSÁIG -RÖVID IDEIG AZ INTÉZET IGAZGATÓJA IS.A KÉPEN AZ INTÉZET MEGHIVÓJA LÁTHATÓ A MEGYNYITÁS ALKALMÁVAL.

Sérült gyermekek-gyakorlati kérdések-teendők

A tapasztalataink alapján a szülők gyakran nem tájékozottak a gyermekeiket érintő kérdésekben. Bizonytalanok a számukra megoldhatatlannak tűnő problémák valódiságában, nehézségekkel küzdenek, nem tudják mikor és kinek a segítségét vegyék igénybe. Nem is beszélve arról, ha szülő esetleg sajátos nevelési igényű gyermeket nevel. - Mivel nincs két egyforma gyerek, ezért szerintünk mindegyik ilyen!


Milyen esetekben érdemes a szakemberhez fordulni?

 • Ha a gyermek már pici korban sokat feszíti magát, nem simul bele a kezünkbe, sokat sír/ ha a baba nagyon laza, szinte kicsúszik a kezünkből,
 • Ha a mozgása nem fejlődik megfelelően, 1 hónappal késik a mozgásfejlődési mérföldkövek meglépése,
 • Ha nem reagál hangokra (Csecsemőkorban összerezzenéssel, mosollyal, gyermekkorban odafordulással, figyelemmel.),
 • Ha nem követ színes tárgyakat, nem reagál az arcokra (kb. 2 hónapos kortól),
 • Ha a figyelme nem köthető le,
 • Ha nem gagyog, gügyög, beszéde késik,
 • Ha nem játszik a játékokkal, vagy nem megfelelően használja őket,
 • Ha Ha gyermekkorban a járás beindulása után viselkedésében zavar mutatkozik, túl aktív állandóan „pörög”.

Természetesen, ha a szülő bármikor úgy érzi, hogy bizonytalan gyermeke fejlődését illetően, forduljon szakemberhez. Ha a szakember nem talál semmilyen eltérést, az megnyugtató, ha azonban a gyermek fejlesztésre szorulna, fontos a korai diagnózis.

A gyakorlati élet mindennapjaiban hasznosítható technikákkal szeretnék segíteni..

Ötleteket meríthetnek a szülők az otthoni foglalkozásról, tornáztatásról és arról, hogy jó fejlesztőjátékot lehet szinte bármiből csinálni. Ugyanakkor mindegyik játék fejleszt is egyben, hiszen a gyerekek számára a játék egy alapvető tanulási folyamat. Ezért gondoljuk fontos kérdésnek: mivel és hogyan "játszanak" akár az egészen kis babák is?

Eddigi munkánk során leggyakrabban felmerült kérdések:

 • A szülés körülményeiről, az esetleges problémákról (oxigénhiányról elhúzódó vajúdás, köldökzsinór helyzete, koraszülés…) mikor, ki és milyen tájékoztatót tud adni a gyermek későbbi fejlődésével kapcsolatban?
 • Mit jelent a szülő számára az apgar érték, hogyan kell ezt értelmezni, mire lehet ebből következtetni a gyermek későbbi fejlődésével kapcsolatban?
 • Hol lehet tájékozódni a fejlődésbeli elmaradásokban tapasztaltakról a korai gyermekkorban? Honnan tudja a szülő, hogy a gyermeke fejlődése megfelelő ütemű, minőségű-e?
 • Milyen jeleket tapasztalhat a szülő, a védőnő, a háziorvos, amelyekből a gyermek korai fejlődésével kapcsolatos rendellenességekre következtethet?
 • Mit tegyen a szülő a korai fejlesztés érdekében, ha még nem került oktatási intézménybe a gyermeke? Honnan tud hiteles és pontos tájékoztatót kapni a fejlesztési, lehetőségekről/módszerekről, s ezek elérhetőségéről?
 • Milyen intézménybe, szervezetekbe és mikor vigye a gyermeket a szülő, ha már korai életkorban probléma merül fel a gyermek fejlődésével kapcsolatban? Honnan tud ismereteket szereznie a speciális helyzetnek megfelelő fejlesztésekről, terápiákról? Hol talál a lakóhelyéhez legközelebb megfelelő segítséget?
 • Ki küldheti/javasolhatja, és mely életkorban speciális vizsgálatokra a gyermeket (szemészet, orthopedia, hallásvizsgálat, segédeszközök készítői, képességvizsgáló intézet…)?
 • Milyen eszközöket, játékokat vegyenek a szülők a gyermek fejlesztéséhez? Hogyan és hol kaphatnak tájékoztatóval egybekötött gyakorlati bemutatót a gyermek fejlesztésével kapcsolatos megfelelő eszközökről, módszerekről, beszerzési illetve elérhetőségi lehetőségekről?
 • Mit jelent a sajátos nevelési igényű gyermek fogalma? Ki, mikor és hogyan kell, hogy tájékoztassa erről a szülőt?
 • A szakértői vélemények értelmezésében ki tud segíteni, tájékoztatót és gyakorlati útmutatót, konkrét támpontokat adni a szülőnek?
 • Mit tehet a szülő és a nevelési/oktatási intézményben dolgozók a szakértői véleményeknek megfelelő fejlesztés érdekében? A szülő honnan tudja meg, hogy mi az, amit neki kell feltétlenül megtennie a gyermek fejlődése érdekében?
 • Hogyan oldható meg a családban a sajátos nevelési igényű gyermekkel való foglalkozás? Milyen segítséget kaphatnak a szülők, hogy a családokban felmerülő nevelési helyzeteket megoldhassák? Segítséget honnan kaphat a szülő a saját és családja érdekében felmerült gondok megoldására. Generációs együttélési és nevelési problémák megoldása, ha sérült gyermek van a családban.
 • Kitől és hogyan kap tájékoztatót a következő problémákra: Hogyan oldható meg a közösségekben (bölcsőde, óvoda, iskola…) a gyermek befogadása, elfogadása, fejlesztése, értékelése, integrálása? Hogyan keressen a gyermek fejlődésének megfelelő intézményt a szülő? Tud-e az oktatási/egészségügyi intézmény/önkormányzat a gyermeke számára megfelelő szakfejlesztést biztosítani a lakóhelyén vagy közvetlenül a környékén?

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése