Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 11., csütörtök

KÉT ÉS FÉL ÉVES ÉS MÉG NEM BESZÉL

Két éves és még nem beszél.-

Nem fenyegeti a viselkedés- és érzelmi zavarok veszélye azokat a gyerekeket, akik két évesen még nem beszélnek, derült ki egy új kutatásból.

Az egyéb téren elmaradást nem mutató, megkésett beszédfejlődésű gyermekek mutathatnak enyhe viselkedési vagy érzelmi problémákat két évesen, de ezek eltűnnek, amint a beszédben beérik kortársaikat. "

A szülőket nagyon aggaszthatja, ha gyermekük nem beszél úgy, mint a többiek. Az eredményeink szerint azonban nem kell aggódni amiatt, hogy a két évesen még nem beszélő gyermek később nyelvi és pszichés zavarokkal küzd majd.” – mondják az utóbbi kutatások vezetői.

A gyermekek mintegy 18 százalékánál mutatkozik a kifejező nyelv megkésett fejlődése. A kifejező nyelv a beszédet jelenti, a nyelvi befogadás képessége pedig azt, hogy megérti a beszédet és a gesztusokat. A legtöbb esetben ezek a gyerekek végül beérik kortársaikat, de eddig nem lehetett biztosan tudni, hogy a kifejezőképesség késlekedése később okoz-e bármilyen zavart. Ennek kiderítésére Whitehouse és munkatársai 1 600 gyermek szüleit kérték meg, hogy töltsék ki a Nyelvi Fejlődési Tesztet, melyből kiderült, hogy 142 gyermek kezdett későn beszélni. A gyerekeket 17 éven át követték nyomon, ez idő alatt öt nyelvi és pszichoszociális felmérést végeztek rajtuk, minden második vagy harmadik évben.

A megkésett beszédfejlődésű gyerekeknél két évesen viselkedési és érzelmi zavarok jelentkeztek, Whitehouse-ék szerint azért, mert frusztrálta a kicsiket, hogy nem tudnak kommunikálni. A problémák megszűntek, amint elérték a normál fejlettségi szintet, és más területeken nem mutattak elmaradást. "A legjobb, amit a szülő tehet, ha ingergazdag környezetet biztosít gyermekének a nyelvi fejlődéshez. Ez azt jelenti, hogy le kell ülni velük játszani, beszélni hozzájuk, olvasni nekik, kommunikálni az ő szintjükön.” – javasolta Whitehouse.

Az eredmények bíztatóak a szülők számára. A beszédfejlődés késlekedése gyakran eltűnik az iskola megkezdésére. A megkésett fejlődés pedig nem rejti magában a későbbi érzelmi és viselkedési zavarok kockázatát.” Tájékoztatásul íme, a gyermeki beszédfejlődés néhány mérföldköve:

  • - 15 hónaposan meg kell értenie egyszerű utasításokat.
  • - 18 hónaposan felszólításra meg kell tudnia mutatni bizonyos testrészeit
  • - Két évesen összetett utasításokat is meg kell értenie (Például: „Vedd fel a labdát, és hozd ide nekem!”)
  • - A válaszadás késlekedésére utal, ha nem fordul oda, mikor a nevét mondják, vagy nem létesít szemkontaktust.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése