Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 17., szerda

KETTŐS MÉRCE


A KÉP MAGÁÉRT BESZÉL.

Kettős mérce

Egyre kritikusabb a gyerekek mentális állapota állapitják meg a szakemberek..

Valóban érzékelhető, hogy egyre több magatartászavarokkal küzdő gyerek és szuicid hajlamú kamasz fordul hozzánk – mondja egy gyermekpszichiáter, hozzátéve: azt viszont nem tudják, valóban nőtt-e az ilyen gyerekek száma, vagy csak érzékenyebb lett a társadalom, és többen fordulnak szakemberhez. Szakemberek szerint a gyerekek nehezebben találnak kapaszkodókat, mint korábban.

Sokan magányosak, még azok is, akik teljes családban élnek, nincs egy olyan felnőtt sem körülöttük, aki minta és támasz lehetne számukra – . A szülők jelentős részére ugyanis annyira erős munkahelyi nyomás nehezedik, hogy nem marad sem idejük, sem energiájuk a gyerekekre.

A pszichiáterek szerint az utóbbi időben lett gyakori probléma, hogy a szülők nem tudják kijelölni a határokat a gyerekeknek, nem tudják érvényesíteni az akaratukat. Sok szülő fordul például azért szakemberhez, mert képtelenek megálljt parancsolni az éjszakai számítógépezésnek. Ha ugyanis elzárják a gépet, a gyerekük dührohamot kap. Aztán vannak olyan, 10–12 éves fiú páciensei, akik szerinte éppen a határán vannak annak, hogy „elkezdjék deviáns karrierjüket”. – Vagy most meg tudjuk győzni őket arról, hogy rossz úton járnak, vagy elkallódnak–. A pszichiáterek tapasztalatai szerint a tanárok sem tudnak segítséget nyújtani a szülőknek, mert ugyanolyan fegyelmezési gondokkal küzdenek, mint ők.

– Vannak dolgok, amikre húsz éve még vállat vontunk, most meg iskolai erőszakot, mentális és magatartási zavarokat kiáltunk – mondja egy kriminológus, Egy kutatásban több mint kétezer diák és ezer tanár válaszolt arra, hogy az elmúlt nyolc hónapban voltak-e áldozatai vagy elkövetői valamilyen erőszakos cselekménynek. Bár az adatok szerint nőtt az ilyen esetek száma, a kriminológus figyelmeztet: manapság sokkal alacsonyabb a tűréshatár. Ráadásul a felnőttvilág kettős mércével mér. Miközben a felnőttek között is több a mentális problémákkal küzdő, erőszakos, „viselkedészavaros”, ugyanezeket számon kérik a gyerekeken.

Ha egy gyerek látja, hogy a felnőttek erőszakkal érvényesítik az érdekeiket, utánozni fogja őket. Aztán emiatt fegyelmezést kap, ami meglehetősen képmutató viselkedés – .

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése