Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 26., péntek

MIKOR HIÁNYOZHAT A BETEG GYERMEK

Mikor hiányozhat a beteg gyermek az iskolából?


A cikk értékelése:

Azok a szülők, akiknek gyermekük, vagy gyermekeik iskolába járnak, valószínűleg jól tudják – ha máshonnan nem, tapasztalatból –, hogy a közösségbe járó gyerekek gyakran kapnak el különböző gyermekbetegségeket. Jóllehet, a súlyos gyermekbetegségek lehetetlenné teszik az iskolába járást, a gyakori, enyhébb gyermekbetegségek esetében viszont szükségünk lehet némi támpontra, hogy miért és mennyi ideig ne engedjük iskolába gyermekünket.

Előfordulnak olyan esetek, amikor szabad szemmel is látható, hogy gyermekünk nincs elég jól ahhoz, hogy iskolába menjen, sem ahhoz, hogy különböző elvárásoknak feleljen meg. Ilyen például, amikor fizikailag gyengék, fájdalmaik vannak, esetleg fertőző betegségben szenvednek – utóbbi esetben a többi gyerek megbetegedése miatt is célszerű pihenésre kényszeríteni csemeténket. Néha azonban túl gyorsan szeretnénk őket visszaküldeni az iskolába, és nem várjuk meg, míg felépülnek. Íme, néhány emlékeztető irányelv:

Lázas állapot

A gyermekek ún. normális testhőmérséklete változó lehet, 36,5-37,5 °C közötti hőmérséklet még elfogadhatónak tekinthető, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a mérés helye miatti eltéréseket sem! A fülben, szájban, végbélben mért hőmérsékletek általában 0.5°C-kal magasabbak, mint a hónaljnál mértek. A gyermek testhőmérsékletét érdemes akár óránként is ellenőrizni, hiszen az átlagos napi testhőingadozás 0.5°C is lehet. Egyértelmű láznak tekinthető viszont a 38,0°C-os, illetve az azt meghaladó testhőmérséklet. Lázcsillapítót e fölött az érték fölött javasolt adni.
Amennyiben gyermeke valóban lázas, tanácsos otthon maradnia. Nagyon magas, vagy tartós láz esetén kérjen orvosi segítséget!

Mikor mehet iskolába?
Amikor a gyermek láza normális értékekre csökkent és más tünet nem tapasztalható, másnap bátran mehet iskolába.

Fejfájás

Gyengébb fejfájás okozhat nyugtalanságot vagy fáradtságot, de ezzel nem kell különösebben foglalkozni. Ha a gyermek az iskola után is fejfájásra panaszkodik, netán a fájdalom erősödött, feltétlenül konzultáljon a háziorvossal!

Mikor mehet iskolába?
A gyengébb fejfájás nem indokolja a gyermek hiányzását az iskolából.


Hányás és hasmenés
Enyhe hasfájás esetén nem indokolt a gyermek iskolából való kimaradása. Erősebb fájdalmak esetén célszerű otthon maradnia és sok folyadékot fogyasztania. Ha a tünetek nem enyhülnek, vagy épp ellenkezőleg, súlyosbodnak, netán a fájdalmak görcsössé válnak, feltétlenül konzultáljon orvosával!
Hasmenéses, hányásos betegségek alatt és a gyógyulás után 4-5 napig javasolt kerülni a tejfehérjét tartalmazó ételeket, ugyanakkor a probiotikumot tartalmazó készítményeknek jótékony hatása lehet.

Mikor mehet iskolába?
Az utolsó hányás vagy hasmenést követő 24 óráig még otthoni pihenés javasolt. Azt követően, ha nincs más tünet, nyugodtan mehet iskolába.

Köhögés, megfázás vagy torokgyulladás
Ha a gyermek csak időnként köhécsel, vagy kezdődő torokgyulladásra utaló jelek vannak, de más tünete nincs, akkor nyugodtan mehet iskolába. Ha viszont felmegy a láza, bágyadt, vagy rázza a hideg, inkább maradjon otthon és fogyasszon sok folyadékot és C-vitamint. Feltétlenül érdemes orvosi segítségét kérni, ha a tünetek mellé hányás, vagy sűrű, zöldes orrváladék társul, vagy ha nyugalmat zavaróvá válik a köhögés.

Mikor mehet iskolába?
24 órával a tünetek megszűnése után, ha jobban érzi magát, gyermeke visszaülhet az iskolapadba.

Kiütések
Szinte minden gyermek átesik néhány kiütéssel járó (általában) fertőző betegségen, melyek lefolyása alatt otthoni nyugalomra van szükség.

Ilyen lehet például a rózsahimlő, mely ellen Magyarországon minden 15 hónapos csecsemőoltást kap, de elvétve mégis előfordulhat. Tünetei hasonlítanak a felső légúti betegségekre, torokfájással és lázzal is jár. A kiütések az arcon jelennek meg először, majd lefele haladva a teljes testen előfordulhatnak. A láz 2-5 nap múlva elmúlik, a kiütések egy héten belül, nyomtalanul eltűnnek. A gyermekek sokkal jobban viselik ezt a betegséget, ezért ha a közérzetük nem romlik, bátran haladhatnak a tananyaggal otthon is.

A bárányhimlő talán a legismertebb kiütéses betegség. A betegség első tünetei a rossz közérzet, orrfolyás, hőemelkedés, majd láz. Ezután jelennek meg a kis piros kiütések, melyek néhány óra elteltével hólyagosodni kezdenek, és erősen viszketnek. Az orvos által felírt hintőpor segít kezelni a kellemetlen viszketést. Amíg a kiütések teljesen el nem tűnnek, lehetőleg néhány hétig ne engedjük közösségbe.

Mikor mehet iskolába?
Fertőző betegségekről lévén szó, célszerű megvárni, míg a kiütések teljesen meggyógyulnak. Nem fertőző kiütések esetén az első néhány nap után, ha nincs más tünet, elengedhetjük gyermekünket iskolába.
Bővebb információk: http://www.webbeteg.hu/cikkek/gyermekgyogyaszat/192/kiuteses-gyermekkori-betegsegek

Lépjünk kapcsolatba gyermekünk iskolájával

Ha gyermekének otthon kell maradnia, érdemes mihamarabb értesíteni az iskolát a távolmaradásról. Ezzel elkerülhető, hogy a gyermek hiányzását igazolatlanként iktassák.
Ellenőrizzük az iskola szabályzatát arra vonatkozóan, elfogadják-e a szóbeli jelzést, vagy szükség van írásos szülői igazolásra is.
Ha gyermeke nagyon beteg, vagy gyakran hiányzik, előfordulhat, hogy az iskola orvosi pecséttel ellátott indoklást kér. Ezzel kapcsolatban kérje ki az iskola irányelveit.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése