Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 25., csütörtök

VELE SZÜLETETT AGYSÉRV-MENINGOMIELOKÉLE-


A MENINGOKELE LEGGYAKRABBAN A LUMBOSACRALIS VAGY HÁTI KIVÉTELESEN NYAKI TÁJON A NYITVAMARADT CSIGOLYA IVEK FELETT ELŐDOMBORODÓ,DIÓNYI,TOJÁSNYI SOKSZOR RÖVID NYÉLEN FÜGGŐ PUHA,RUGALMAS TAPINTATU ELVÉKONYODOTT BŐRREL FEDETT KÉPLET.A SÉRVBEN ELHELYEZKEDŐ AGYBUROKBAN AGYVIZ/LIQUOR TALÁLHATÓ.

MIT KELL TUDNI A FEJLŐDÉSI RENDELLENESSÉGEKRŐL.-

Mi a fejlődési rendellenesség?

- A magzati élet során kialakuló elváltozás, melyek lehet alaki, működésbeli elváltozás vagy zavar.

A legtöbb fejlődési rendellenesség a terhesség első 3 hónapjában alakul ki. Diagnosztizálásuk történhet terhesség alatt, születéskor, vagy a születést követően. A legnagyobb számban már az első életév előtt megállapítható, hogy a gyermek fejlődési rendellenességgel jött a világra.

A szembetűnő elváltozások ránézéssel, míg a belső szervrendszeri rendellenességek speciális vizsgálatokkal deríthetőek fel. Egyes rendellenességek diagnosztizálása csak a későbbi életévek során lehetséges ( pl: anyagcserezavarok).

Melyek a leggyakoribb fejlődési rendellenességek?

- A veleszületett fejlődési rendellenességeket csoportosítani tudjuk születéskori gyakoriságuk alapján.

Így vannak gyakori fejlődési rendellenességek, melyek általában 1 ezrelékes gyakorisággal, vagy e fölött fordulnak elő (tehát minden 1000 születéskor egyet vagy több ilyen rendellenességet diagnosztizálnak).

Ide 9 rendellenesség sorolható:

- Velőcső-záródási rendellenességek ( nyitott gerinc, agyhiány),

- ajak és/vagy szájpadhasadék,

- kamrai szívsövény rendellenességei, rejtettheréjűség,

- húgycsőnyílási hasadék,

- veleszületett csípőficam,

-veleszületett gyomorzáróizom rendellenesség,

- dongaláb,

- veleszületett lágyéksérv

- Down-szindróma.

Mekkora az esély, hogy a gyermek fejlődési rendellenességgel jön a világra:

- A statisztikai számítások alapján a veleszületett fejlődési rendellenességek 6%-os gyakorisággal fordulnak elő, tehát minden 100 születés során kb 5-6 gyermek valamilyen rendellenességgel születik. -Vannak nők, akiknek a terhességük során nagyobb az esélyük, hogy fejlődési rendellenesség alakuljon ki magzatukban. -Elméletben 35 év fölötti nők esetében nagyobb az esély, hogy a gyermek Down-szindrómával szülessen, de a hatékony terhesség alatti szűrővizsgálatok segítségével ezek nagy arányban felismerhetők.

Azok a nők, akik terhességük alatt, fogyasztanak drogokat, alkoholt, vagy dohányoznak, nagyobb az esélyük hogy gyermeküknél valamilyen rendellenesség alakuljon ki.

Vannak olyan asszonyok, akiknek a családjában már előfordult rendellenességhez hasonlóval születik gyermeke. Hogy többet tudjon sikeres terhessége esélyeiről, keresse fel a területileg illetékes genetikai tanácsadó munkatársait (a tanácsadók címét, elérhetőségét megtalálja az intézmények címszó alatt).

- Az egészséges, rendellenesség nélkül született utódok érdekében Ön is tehet: terhessége alatt nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, vagy drogot, ha beszél védőnőjével a terhesség alatt javasolt vitaminkészítményekről, illetve, ha minden nap folsav és B vitamin készítményt fogyaszt.

Nagyobb a fejlődési rendellenességek előfordulási esélye, ha idősebb korban vállalom a terhességemet?

- Azok a nők akik 35 éves korukat követően esnek teherbe, nagyobb eséllyel szülnek fejlődési rendellenességgel gyermeket. A legtöbb esetben ez a Down-szindrómát, vagy szellemi fogyatékosságot jelent.

Szerepet játszanak a rendellenességek kialakulásában genetikai faktorok?

- Igen, vannak rendellenességek, melyek örökletesek. Genetikai alapon kialakuló rendellenességek lehetnek génhibák (sokujjúság), vagy lehetnek kromoszóma ártalmak (szám vagy szerkezeti hiba miatt).

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése