Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 18., csütörtök

EGÉSZSÉGÜGYILEG ÁRTALMAS MÁNIÁK TINIKORBAN

Egészségügyileg ártalmas mániák tinikorban

Tetkó, piercing, hajfestés- mindezek sok szülő számára fejfájást okozó tini őrületek, melyről nehéz a lázadó kamasszal higgadtan beszélni. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb tini-mániákat, illetve tippeket adunk, hogyan lehetne lebeszélni róluk csemeténket.

Tetoválni vagy nem tetoválni: A tinik gyakran gondolják úgy, hogy mindenképpen szeretnének tetoválást, ám később örülnek, hogy nem csináltatták meg. Nemcsak a divat, de a testük és a személyiségük is változik. Mindenképpen hangsúlyozzuk ezt, s javasoljunk végleges megoldás helyett (ami egész testre kiterjedő allergiát is okozhat, különösen, ha az illető fémallergiás) ideiglenes tetoválást, mint a lemosható változat vagy a henna festék.

Hívjuk fel gyermekünk figyelmét arra, hogy így sokkal inkább kiélheti a kreativitását, váltogathatja a stílusokat, és 30 éves korában nem kell megbánnia hirtelen kamaszos fellángolását. Ha ez sem győzi meg, próbáljuk rávenni, hogy olyan helyre tetováltasson, amit később eltakarhat.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Piercing: Ha nem sikerül lebeszélnie gyermekét arról, hogy kilyuggassa a testét, semmiképp ne hagyjuk, hogy otthon egyedül, vagy baráti segítséggel tegye. Keressen fel egy professzionálisan is ezzel foglalkozó stúdiót. Ezen kívül mondjuk el neki, hogy a túl sok piercing nemcsak az egészségére lehet veszélyes (allergiás reakciók, gyulladás, ráadásul a nyelvbe és szájba fúrt testékszerek idegi sérüléseket is okozhatnak), hanem a későbbi munkavállalására is. Tudjuk, hogy nem a külső számít, ám a munkaadók többsége még most is hajlamos az első benyomás alapján dönteni.

Hajfestés: Szerencsére a hajfestés sokkal kevésbé káros, mint a tetoválás vagy a piercing, ráadásul idővel lenő. A szülők is sokkal engedékenyebbek, ha hajfestésről van szó. Javasoljuk a kimosható változatok használatát, illetve mivel a szőkítő festékek égést okozhatnak a fejbőrön és szembe kerülve, fodrásszal kenessük fel.


A "kényes téma":

A szülőknek le kell ülniük, és nyíltan kell beszélgetni tinédzser korú gyermekükkel a szexualitásról. Meglepően széles az ismeretük, de sokmindenről csak félinformációik vannak. Persze sok szülőnek nehéz teljesen nyitottnak lenni, ha szexről és a szexuális úton terjedő fertőzésekről van szó, de egy őszinte beszélgetés elengedhetetlen.

Természetesen nincsenek szabályok arra, hogyan kell a védekezésről beszélni, hiszen ez családonként más és más módon zajlik. A lényeg az, hogy gyermekünk akármikor tudjon beszélni velünk ezekről a dolgokról, mikor úgy érzi, szüksége van rá.

Naivitás: Mindenki hallott már rémtörténeteket tinikről, akik veszélyes idegenekkel találkoznak az Internet segítségével. Fel kell hívnia gyermeke figyelmét arra, milyen veszélyeket rejthet, ha felteszi a fényképét a netre, és mik azok az adatok, melyeket soha ne adjon meg.

A tinik alapvetően naivak tudnak lenni, de talán óvatosabbak lesznek egy beszélgetés után. Soha ne olvassa el gyermeke e-mailjeit, ha azt szeretné, hogy bízzon Önben. Azonban nyugodtan mondja el neki, ha el akarja olvasni a blogját, hiszen mivel az nyilvános, nem sért vele levéltitkot.

Alkohol és cigaretta: Noha tudja, hogy gyermeke tudja, hogy Ön nem örülne, ha kiderülne, hogy cigarettázik vagy alkoholt fogyaszt, nem árt ezt újból és újból hangsúlyozni. Valamint azt sem, hogy ezek milyen károsak az egészségre, és az ő korukban különben is illegális a használatuk.

A drog megelőzés-amire a megelőző irásomban részltesen kitértem.

Alvás: Még a tiniknek is napi nyolc óra alvásra lenne szükségük, ám jelentős részük ennél jóval kevesebbet alszik. Noha a barátnők előtt titkolják, de a fiúk 90 százalékának csak éjfélig van kimenője, és az igazat megvallva, nincs is oka, hogy tovább maradjanak ki. Szükségük van a megfelelő mennyiségű alvásra. Figyelmeztessük gyermekünket arra is, hogy éjszakára kapcsolja ki a mobiltelefont, az éjszaka érkező üzenetek szintén zavarják a nyugodt pihenést.

Biztonság: Sajnos még a tiniknek is hangsúlyoznunk kell a biztonsági öv használatának fontosságát, illetve beszélgessünk el velük a felelősségteljes autóvezetés kritériumairól.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése