Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 27., szombat

MELLHÁRTYAGYULLADÁS


GENNYES MELLHÁRTYA GYULLADÁS EGY 5 ÉVES GYERMEKNÉL-A RADIOLÓGIAI FELVÉTELEN JÓL KIVEHETŐ A JOBB TÜDŐMEZŐ ALSÓ 2/3-ÁBAN ELHELYEZKEDŐ SÖTÉT ÁRNYÉK AMIT AZ OTT FELGYÜLEMLET GENNYES FOLYADÉKGYÜLEM OKOZ.

Mellhártyagyulladás

A mellhártyagyulladás vagy pleuritis a mellhártya fali lemezének gyulladása, melyet jellegzetes mellkasi fájdalom kísér. A mellhártyagyulladás két típusa a száraz és nedves mellhártyagyulladás. A mellhártyagyulladás lehet önálló, csak a mellhártya lemezeket érintő betegség, vagy más szervek betegségeinek következménye. A mellhártya rétegei között felhalmozódó folyadék, lehet baktérium okozta gyulladás következtében gennyes és vírusfertőzés következtében savós. Mellhártyagyulladás hátterében állhat tumor, immunológiai betegség vagy a mellkasi erek áteresztőképességének megváltozása is.

A mellhártyagyulladás előfordulása



Bármely életkorban előfordulhat fertőzéses eredetű mellhártyagyulladás.

A mellhártyagyulladás okai

A mellhártyagyulladás lehet gennyes jellegű. Gennyes mellhártyagyulladás ritkán jelentkezik önmagában. Általában baktérium okozta tüdőgyulladást kísér, vagy annak szövődményeként alakul ki. A szomszédos gyulladásos szövetekből a mellhártyára kerülnek a kórokozók, és itt megtelepedve gennyes gyulladást hoznak létre. Leggyakoribb kórokozó baktériumok a Streptococcus pneumoniae, a Haemophilus influenzae és a Staphylococcusok. A száraz mellhártyagyulladás a mellhártyalemezek folyadékgyülem nélküli gyulladása. Ez a forma szintén ritkán jelentkezik önmagában. Általában tüdőgyulladás, tüdőembólia, tüdőtályog, reumatoid tüdőbetegség, vagy valamilyen vírusfertőzés következtében keletkezik. A betegség eme kórképek szövődményeként jön létre és a legtöbb esetben folyadékgyülem kialakulása követi.

A mellhártyagyulladás tünetei



A mellhártyagyulladás jellegzetes tünete a hirtelen fellépő mellkasi, szúró jellegű, változó mértékű fájdalom, mely a hasba, a karokba, vagy a vállba sugározhat. Mellhártyagyulladás esetén jellemző tünet a magas láz, az elesettség, étvágytalanság, a nehézlégzés és rossz az általános állapot. A betegek légzése általában gyors, kapkodó, felületes. A gyulladt mellkasfél mozgása a fájdalom miatt korlátozott lehet.

A mellhártyagyulladás lefolyása



A mellhártyagyulladás lefolyása az enyhétől a halálos kimenetelig változhat. A vírusos eredetű mellhártyagyulladás többnyire spontán gyógyul. A gennyes tüdőgyulladással szövődőtt mellhártyagyulladás életveszélyes lehet. A kóros mellkasi folyadékgyűlem miatt légzési elégtelenség alakulhat ki, mely intenzív terápiát is igényelhet. A kórlefolyás ezekben az esetekben a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás függvénye.

A mellhártyagyulladás diagnózisa



A mellhártyagyulladás oldalán fonendoszkóppal csökkent légzési hangok hallhatóak. Pleurális dörzszörejek (recsegő, csikorgó, hóropogásszerű dörzsölő hangok) belégzéskor és kilégzéskor egyaránt előfordulhatnak A gyulladás, és a folyadék következtében mellhártyalemezek feletti részen kopogtatva tompulatot találunk. A diagnózis megállapításához a mellkasröntgen elkészítése is hozzátartozik, melyen az alapbetegség (tüdőgyulladás, tályog, hörgőrák) jeleit és a mellüregi folyadékot is észlelhetjük . A kórismézéshez hasznos adalékokkal szolgálhat az EKG is, különösen akkor, ha szívinfarktus, tüdőembólia vagy pericarditis gyanúja merül fel. Mellkasi ultrahang vizsgálattal a mellhártyák közötti folyadék mennyiségét is meghatározhatjuk. A mellhártyalemezek között felszaporodó, és mellkas csapolása során lebocsátott folyadék mikrobiológiai vizsgálata az eredet feltárásában segíthet.

A mellhártyagyulladás terápiája



A mellhártyagyulladás kezelése két alapvető célt szolgál: a mellkasi fájdalom enyhítését és az alapbetegség gyógyítását. Az elsőként választott fájdalomcsillapító gyakran a nem szteroid gyulladáscsökkentők A szteroidok alkalmazásáról-gyulladáscsökkentés és összenövések gátlása céljából – a szakirodalmi adatok nem foglalnak egységesen állást. A gyanított kórokozó alapján, tapasztalati úton antimikrobás vagy parazitaellenes szert adagolnak.

Nagymennyiségű folyadékgyűlem esetén annak lebocsátása, egyszeri pungálással, vagy tartós szívással szükséges lehet.

A mellhártyagyulladás megelőzése



A baktériumok okozta tüdőgyulladások közül a Streptococcus pneumoniae és Haemophilus influenzae fertőzés ellen aktív védőoltás adható, mely révén a súlyos másodlagos gennyes mellhártyagyulladás egy része is megelőzhető. Vírusok okozta mellhártya gyulladások közül az influenza ellen adható védőoltás.

Gondozás, életvitel mellhártyagyulladás után



Mellhártyagyulladást követően fontos a légzőtorna. Az alapbetegség nélküli esetek kis összenövésekkel, de maradéktalanul gyógyulnak.

Egyéb tudnivalók a mellhártyagyulladásról



Gümőkóros mellhártyagyulladás az elsődleges tuberculosis fertőzés szövődményeként jelentkező mellhártyagyulladás, amely folyadékgyülem kialakulásával is jár a mellüregben. Ez a folyadék a minőségét tekintve a vérplazmához hasonlít. A mellhártya tbc-s megbetegedése mindig az első fertőződés időszakában jelentkezik, és mindig találunk mellette egyéb szervi tuberkulózisos megbetegedést, leggyakrabban tüdő tuberculosist.

Szeretne további egészségügyi híreket olvasni? Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre és mi kéthetente eljuttatjuk Önhöz a legújabb információkat!

Forrás: Dr. Kalocsai Krisztina

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése